Πίτερ Τιλ, ο Ρεπουμπλικάνος «λύκος» που έδωσε τη χαριστική βολή στη Silicon Valley Bank: Ο άνθρωπος που απέλυσε τον Ελον Μασκ από την εταιρεία του [videos]

Ο επιχειρηματίας Πίτερ Τιλ image via YouTube




Ο μεγιστάνας και δωρητής της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων Peter Thiel κατηγορείται ότι πυροδότησε την διαρροή κεφαλαίων στην τράπεζα Silicon Valley Bank, αναγκάζοντας τις ρυθμιστικές αρχές να την κλείσουν.

Ο Thiel είναι ένας αξιοσημείωτος Ρεπουμπλικανός δωρητής, παρέχοντας κεφάλαια εκστρατείας στον JD Vance στην κούρσα της Γερουσίας του Οχάιο και στον Blake Masters στην κούρσα της Γερουσίας της Αριζόνα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Δημοσιογράφοι και ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Thiel μετά την κατάρρευση της SVB, κατηγορώντας τον ότι επηρέασε τις επιχειρήσεις να αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους από την τράπεζα. Οι προσπάθειές του πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες που πυροδότησαν τελικά την κατάρρευση των τραπεζών, οδηγώντας στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνια.

«Για να είμαστε σαφείς, η SVB δεν αντιστάθμισε σωστά τους κινδύνους της έναντι δύο απειλών, 1) συγκέντρωσης επιρροής από τον Peter Thiel, 2) αύξησης των επιτοκίων», έγραψε στο Twitter ο ερευνητής δημοσιογράφος Dave Troy. «Αυτό ήταν κακοδιαχείριση, αλλά και πάλι δεν ήταν απάτη και εξακολουθούν να έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να εκπληρώσουν σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις της τράπεζας».

«Θα πρέπει να γίνει περισσότερος έλεγχος του Peter Thiel και του Bill Ackman επειδή φώναξαν πυρ σε ένα γεμάτο θέατρο σε αυτή την κατάρρευση του SVB», έγραψε στο Twitter η παρουσιάστρια του CNBC, Sara Eisen.

Άλλοι έστρεψαν την εστίασή τους στην προώθηση του Thiel και στην επακόλουθη κερδοφορία από επενδύσεις κρυπτονομισμάτων μετά την κατάρρευση της αγοράς ως λόγο να είναι καχύποπτοι για τις αποσύρσεις του. «Εννοείς τον τύπο που διαλαλούσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι σκουπίδια ενώ πουλούσε κρυπτονομίσματα; Αυτός ο τύπος; Σοκ!” έγραψε στο Twitter η δημοσιογράφος τεχνολογίας Kara Swisher.

Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Thiel Founders Fund είχε αποσύρει όλη τη χρηματοδότησή της από την SVB από το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία συμβούλεψε επίσης τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στη μεταφορά των χρημάτων τους από την τράπεζα. Το χρονοδιάγραμμα οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του επενδυτή μπορεί να οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις.

Το Founders Fund φιλοξένησε επίσης μια κλήση κεφαλαίου την Πέμπτη, την οποία κάνουν οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων για να ζητήσουν από τους επενδυτές να τους στείλουν χρήματα για να κάνουν επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το Founders Fund ζήτησε από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου να αρχίσουν να μεταφέρουν χρηματοδότηση από την SVB. Όταν οι Founders συνειδητοποίησαν ότι τεχνικά προβλήματα καθυστερούσαν τη μεταφορά, ικέτευσαν τους επενδυτές να μεταφέρουν χρήματα σε άλλες τράπεζες.

Η SVB, η οποία ήταν η 16η μεγαλύτερη ομοσπονδιακά ασφαλισμένη τράπεζα, έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας την Παρασκευή, μετά από αποτυχία των προσπαθειών άντλησης κεφαλαίων. Η τραπεζική πτώχευση είναι μια από τις μεγαλύτερες από το 2008.

Οι πελάτες της SVB απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ημέρα αφού η τράπεζα άρχισε να βουλιάζει. Η εταιρεία απάντησε γρήγορα πουλώντας 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα.

Πως το έκανε

Το Peter Thiel’s Founders Fund δεν είχε πλέον καταθέσεις στη Silicon Valley Bank από το πρωί της Πέμπτης, καθώς η τράπεζα έπεσε στο χάος, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Το Founders Fund απέσυρε εκατομμύρια από την SVB, είπε το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας προσωπικές πληροφορίες. Εντάχθηκε σε άλλα venture funds που έλαβαν δραματικά μέτρα για να περιορίσουν την έκθεση στο πλέον αποτυχημένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το Founders Fund ενημέρωσε επίσης τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του ότι δεν υπήρχε αρνητικό μειονέκτημα στην απομάκρυνση των χρημάτων τους από την SVB, ακόμα κι αν ο κίνδυνος ήταν χαμηλός.

Το Founders Fund ενήργησε με άλλους τρόπους για να απομακρύνει τις δραστηριότητές του από την SVB. Την Πέμπτη, καθώς η τράπεζα είχε αρχίσει να καταρρέει, η εταιρεία ξεκίνησε αυτό που είναι γνωστό ως κλήση κεφαλαίου. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στον κόσμο των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, στην οποία μια εταιρεία VC ζητά από τους επενδυτές ή τους περιορισμένους εταίρους της να της στείλουν χρήματα για να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις – η βασική λειτουργία των περισσότερων εταιρειών VC.

Ξεκίνησε ζητώντας από αυτούς τους υποστηρικτές να μεταφέρουν τα κεφάλαια σε λογαριασμούς στην SVB, όπως έκανε εδώ και χρόνια, είπε το άτομο.

Ωστόσο, η εταιρεία έμαθε ότι οι ετερόρρυθμοι εταίροι της αντιμετώπιζαν προβλήματα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες SVB καθώς προσπαθούσαν να μεταφέρουν τα κεφάλαια – δεν τα πήγαιναν αμέσως όπως αναμενόταν, είπε το άτομο.

Γρήγορα, το Founders Fund ζήτησε από τους επενδυτές του να μεταφέρουν τα χρήματα σε άλλες τράπεζες. Το ταμείο ενήργησε για να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες χρηματοδότησης startup που επρόκειτο να κλείσουν τις επόμενες ημέρες δεν θα καθυστερούσαν, είπε το άτομο.

Σήμερα, το Founders Fund δεν έχει έκθεση στην SVB. Το άτομο δεν είπε εάν οι αναλήψεις μετρητών της εταιρείας έγιναν την Πέμπτη, καθώς ο κόσμος των startup πανικοβλήθηκε για την οικονομική θέση της SVB ή νωρίτερα.

Το Founders Fund προχώρησε περισσότερο από πολλές άλλες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, οι οποίες κράτησαν κάποια χρήματα στη Silicon Valley Bank προκειμένου να διατηρήσουν μια σχέση με το ίδρυμα. Αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πανικός μετατράπηκε σε τραπεζικό τρέξιμο, ορισμένες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών πρότειναν ότι η βιομηχανία τεχνολογίας είχε ηθική επιταγή να μην εγκαταλείψει την SVB.

Υπό έλεγχο

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας και Ρεπουμπλικανός δωρητής Peter Thiel τέθηκε υπό έλεγχο αυτή την εβδομάδα, αφού οι επικριτές αμφισβήτησαν εάν η απόφασή του την Πέμπτη να βγάλει τα χρήματά του από το SVB πυροδότησε το τραπεζικό τρέξιμο που έκλεισε τις πόρτες του SVB.

Η φήμη και η επιρροή του Thiel στον κόσμο των επενδύσεων οδήγησαν σε εικασίες σχετικά με το αν άλλοι πελάτες της SVB ακολούθησαν το παράδειγμά του και άδειασαν τους λογαριασμούς τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, πυροδοτώντας το τρέξιμο.

Ωστόσο, οι τραπεζικές εκκρεμότητες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να περιοριστούν. προκύπτουν με βάση τις προσδοκίες και τις ανησυχίες πολλών ανθρώπων και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί πόσοι πελάτες SVB βασίστηκαν στις αποφάσεις τους στο Thiel.

Επιπλέον, η SVB ήταν εύκολο να καταρρεύσει λόγω των δικών της αποφάσεων και ορισμένων παραγόντων που ήταν εκτός ελέγχου, όπως η αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, ακόμα κι αν ο Thiel είχε πυροδοτήσει ένα τρέξιμο στις καταθέσεις, αυτό μπορεί να μην ήταν μοιραίο εκτός και αν η SVB ήταν ήδη αδύναμη.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές υποστήριξαν ότι η Thiel είχε ηθική υποχρέωση να διατηρήσει δεσμούς με την τράπεζα καθώς το βάθος των προβλημάτων της έγινε σαφές την περασμένη εβδομάδα, δεδομένου του πόσο η τράπεζα βοήθησε τη βιομηχανία της Thiel με τρόπους που οι παραδοσιακές τράπεζες αρνήθηκαν να κάνουν.

Όταν το παρελθόν δείχνει το μέλλον

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια τράπεζα που στήριζε με το fund του έριξε “κανόνι” μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Νωρίτερα, επέκρινε με δριμύτητα τους τους επενδυτές που ήταν επικριτικοί στο bitcoin, ανεβάζοντας την τιμή του. Έναν μήνα αργότερα, ωστόσο, πούλησε τις τοποθετήσεις ύψους 1,8 δισεκατ. δολαρίων που είχε σε κρυπτονομίσματα.

Γεννημένος το 1967 στη Φρανκφούρτη Τιλ, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Stanford University και μετά εργάστηκε για λίγο σαν δικηγόρος στον τομέα των εμπορευμάτων. Πέρασε τρία χρόνια ως trader παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 παραιτήθηκε για να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Τότε άρχισε η μετεωρική του άνοδος. Βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο, κατάφερε να μαζέψει 1 εκατ. δολάρια για να κάνει επενδύσεις. Τότε ήταν που δημιούργησε το σύστημα on line πληρωμών PayPal, το οποίο, το 2000 συγχώνευσε με μια άλλη εταιρεία online τραπεζικών συναλλαγών, την Χ του νεόκοπου, τότε, επιχειρηματία, Έλον Μασκ.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, όσο ο Μασκ βρισκόταν σε ταξίδι του μέλιτος, ο Τιλ έστησε ένα μυστικό “πραξικόπημα” στο ΔΣ της PayPal. Και, αφού ο Μασκ απολύθηκε, ο Τιλ απείλησε να “φουντάρει” την εταιρεία εάν το ίδιο ΔΣ δεν ενέκρινε αύξηση του μισθού του. Ο Τιλ δεν έμεινε μόνο CEO της εταιρείας ως την πώληση στην ebay έναντι 1,5 δισεκατ. δολαρίων, αλλά και απέκτησε το παρατσούκλι “Δον της Μαφίας του PayPal”. Με τον Μασκ, οι σχέσεις τους έχουν, έκτοτε, τα πάνω και τα κάτω τους, αν και όπως γράφτηκε πρόσφατα σε βιβλίο insider, o Έλον Μασκ είπε πως θεωρεί τον Τιλ “κοινωνιοπαθή”.

Επιχειρηματικές και επενδυτικές επιτυχίες ο Τιλ έχει αμέτρητες. Ήταν early-stage επενδυτής σε δεκάδες startups (προσωπικά ή μέσω του Founders Fund), μεταξύ των οποίων οι Airbnb, Slide.com, LinkedIn, Friendster, RapLeaf, Geni.com, Yammer, Yelp Inc., Spotify, Powerset, Practice Fusion, MetaMed, Vator, SpaceX, Palantir Technologies, IronPort, Votizen, Asana, Big Think, CapLinked, Quora, Nanotronics Imaging, Rypple, TransferWise, Stripe, Block.one, και AltSchool.

Η εκδίκηση για το… μεγάλο του μυστικό

Ήταν 2007 όταν το νεοϋορκέζικο περιοδικό Gawker έκανε αυτό που έμεινε ως “το ακριβότερο σχόλιο στην ιστορία”. Το σχόλιο ανέφερε: “Ο Πίτερ Τίλ, το εξυπνότερο μυαλό στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι εντελώς gay. Ας του δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη”. Ο Τιλ εξοργίστηκε. Και αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Χρόνια τη σχεδίαζε. Και το 2011, στη διάρκεια επαγγελματικού δείπνου στο Βερολίνο, ακούει την ιδέα που του κάνει: “Ξέρω ότι έχεις εμμονή με το Gawker και έχω μια ιδέα για να τους καταστρέψουμε”, του λέει ο συνδαιτημόνας του.

Ο νεαρός άνδρας του προτείνει να δημιουργήσει μια εταιρεία- κέλυφος που θα χρηματοδοτεί ερευνητές και δικηγόρους μέχρι να βρουν αιτίες αγωγών εναντίον του σκανδαλοθηρικού περιοδικού και να το “γονατίσουν”. Το πλάνο προβλέπει ότι θα χρειαστούν 10 εκατ. δολάρια και πέντε χρόνια για να επιτευχθούν οι σκοποί, κάτι που είναι προφητικό.

Το 2016, ο παλαίμαχος διάσημος παλαιστής Χαλκ Χόγκαν, κατά κόσμον Τέρρυ Γκολέα εμφανίζεται στο σάιτ του Gawker σε ένα ροζ βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος και η σύζυγος του καλύτερού του φίλου. Ο Χόγκαν παίρνει από τον Τιλ 10 εκατ. δολάρια και μηνύει το περιοδικό για τη διαρροή του ροζ βίντεο. Το Gawker χάνει τη δικαστική μάχη και αναγκάζεται να βάλει λουκέτο, λόγω της μεγάλης αποζημίωσης που επιδικάζεται στον Hogan. Και ο Thiel παίρνει την εκδίκησή του απέναντι στο site που το 2007 είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Με πληροφορίες από Washington Examiner, Bloomberg, npr.org, newmoney

Ξυπνά το «φάντασμα» της Lehman Brothers η κατάρρευση της SVB: Σε άγρια περιδίνηση περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: