Ξύπνησε και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου; Δεν δικαιολογούνται πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού στην Κύπρο υποστηρίζει τώρα ο Μάκης Κεραυνός

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, διετέλεσε και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Τάσσου Παπαδόπουλου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΓΤΠ




Για μια χώρα της Ευρωζώνης με σχετικά χαμηλό πληθωρισμό, όπως η Κύπρος, δεν δικαιολογούνται πολύ ψηλά επιτόκια δανεισμού, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Θα ήθελα ακόμη να επισημάνω το γεγονός ότι, αναπόφευκτα, η κοινή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα, όπως και στην παρούσα συγκυρία», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο θέμα το ήγειρε προσωπικά στα πλαίσια της συμμετοχής του στις συνόδους του Eurogroup και ότι οι ανησυχίες του έτυχαν θετικής υποδοχής, μεταξύ των άλλων Υπουργών Οικονομικών.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε σωστή πορεία.

Ο κ. Κεραυνός πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της πορείας αυτής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις πολύπλευρες και πολυσύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανή η εξαγγελία νέων μέτρων στήριξης των καταναλωτών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «αν και όταν χρειαστεί να στηρίξει ομάδες του πληθυσμού, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα».

Είπε ακόμα ότι ως Υπουργός Οικονομικών, σεβόμενος την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έχει προβεί πολλές φορές σε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για επαναξιολόγηση της επιτοκιακής τους πολιτικής και έχει δεχτεί κριτική για αυτό ένθεν και ένθεν.

«Οι παρεμβάσεις μας έχουν αποδώσει αποτελέσματα, αφού οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων», ανέφερε.

Όσον αφορά τους κινδύνους από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι πολυδιάστατα και σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από την εφαρμογή μιας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής κράτησε ανθεκτική την οικονομία, παρεμβαίνοντας εκεί και όπου απαιτείται, πετυχαίνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταδιακή τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας και δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα, επομένως το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να εφαρμόζει προληπτική οικονομική πολιτική», σημείωσε επίσης ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Κτυπά πόρτες στις Βρυξέλλες ο Τατάρ, ζητώντας συναντήσεις όπως αυτές που έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θέλει να υλοποιήσει την αξίωση του για «ίσο διεθνές καθεστώς»!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: