Ξυπνά το «φάντασμα» της Lehman Brothers η κατάρρευση της SVB: Σε άγρια περιδίνηση περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Customers wait outside the headquarters of Silicon Valley Bank (SVB) in Santa Clara, California, USA, 13 March 2023. EPA, GEORGE NIKITIN




Σε επικίνδυνη περιδίνηση βρίσκεται πλέον ο περιφερειακός τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ, ύστερα από τη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, ξυπνώντας το φάντασμα της Lehman Brothers και όσων επακολούθησαν της κατάρρευσής της το 2008

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι μετοχές της First Republic και πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι ενέργειες της FED και του Υπουργείου Οικονομικών το Σαββατοκύριακο δεν ήταν αρκετές για να ανακόψουν τις εκροές καταθέσεων.

Η μετοχή της First Republic υποχώρησε 75%, ενώ η Western Alliance Bank με έδρα την Αριζόνα υποχώρησε 80%. Η διαπραγμάτευση των μετοχών αμφοτέρων των τραπεζών σταμάτησαν λόγω της έντονης αστάθειας.

Οι μετοχές της PacWest μειώθηκαν στο μισό ενώ αυτές της η Zions Bank υποχώρησan περισσότερο από 25%

Οι επενδυτές προχώρησαν σε ντάμπινγκ (ξεπούλημα) στις μετοχές ακόμα και όταν η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσαν την πρόσβαση των δανειστών σε μετρητά μετά τις εξαγορές από την κυβέρνηση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank. Το ξεπούλημα συνεχίστηκε παρά τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι τα χρήματά τους ήταν ασφαλή.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μεγάλη πτώση

Με πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η πτώχευση τριών αμερικανικών τραπεζών, η οποία επηρέασε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και προκάλεσε φόβους για μετάδοση της κρίσης.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 2,90%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 3,04% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,58%, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 4,03%.

της ΕΚΤ, που είναι αρμόδιο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, δεν είδε ανάγκη να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, πρόσθεσε η πηγή.

Καθησυχαστική η ΕΚΤ

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) αλλά και της Signature Bank που ακολούθησε, αναμένεται να έχει περιορισμένες μόνο επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμούν οι αρμόδιοι επόπτες του κλάδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ειδικότερα, οι επενδυτές “ξεφορτώνονται” μαζικά ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους και αναθεωρούν τα πονταρίσματά τους για την πορεία των επιτοκίων των ΕΚΤ και Fed, ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ υπογράμμισε σήμερα στο πρακτορείο ότι οι τράπεζες της Γηραιάς ηπείρου έχουν πολύ καλύτερα κεφάλαια και είναι πιο συντηρητικές από την SVB.

Οπως είπε η πηγή στο Reuters, οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ δεν διέκριναν άμεσες επιπτώσεις από την κατάρρευσης του SVB για τις τράπεζες της ευρωζώνης, αν και προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση που μεταδοθούν οι τριγμοί στις ΗΠΑ και σε μεγαλύτερες τράπεζες.

Προς το παρόν πάντως το Εποπτικό Συμβούλιο

Σύντομη ταυτότητα της SVB

  • Η SVB ιδρύθηκε το 1983 και υπήρξε μεγάλος δανειστής σε τοπικούς τομείς της οικονομίας της Καλιφόρνιας, όπως η βιομηχανία κρασιού και ο κόσμος της τεχνολογίας. Οι πελάτες της περιελάμβαναν startups όπως ο γίγαντας των vegan τροφίμων Beyond Meat, η εταιρεία δικτύωσης Cisco, η Vox Media και η εταιρεία λογισμικού DocuSign.
  • Άνοιξε τα πρώτα γραφεία της στο εξωτερικό το 2004 και επεκτάθηκε γρήγορα την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας την τεχνολογική έκρηξη καθιστάμενη η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής. Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι ήταν σε καλή κατάσταση, μπήκε άλλωστε φέτος στη λίστα Forbes με τις καλύτερες τράπεζες μόλις φέτος.
  • Η SVB κέρδιζε χρήματα χορηγώντας δάνεια και άλλες τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς και μέσω υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, επενδύοντας σε εταιρείες παράλληλα με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.
  • Περίπου το 40% των εταιρειών βιοτεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αναπτύσσουν φάρμακα σε πολλές από τις χώρες, συνεργάζονταν με το βρετανικό τμήμα της SVB. Λόγω των πολλών ετών που μπορεί να χρειαστούν για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πρώιμου σταδίου συχνά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τράπεζες φιλικές προς την εκκίνηση, όπως η SVB.

 Το χρονικό της κατάρρευσης

Οι καταθέσεις στη Silicon Valley Bank τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, στα 181 δισ. δολάρια (τέλη 2021) από 61 δισ. δολάρια (τέλη 2019), καθώς οι startup εταιρείες που ήταν πελάτες της είχαν συγκεντρώσει άφθονο χρήμα από Venture Capital funds.

  • Η Silicon Valley Bank δεν μπορούσε να δανείσει αυτές τις καταθέσεις με γρήγορο ρυθμό, οπότε άρχισε να αναζητά εναλλακτικές για τη διοχέτευση των χρημάτων.
  • Η  πλειονότητα αυτών των εναλλακτικών ήταν τίτλοι μεγάλης διάρκειας (δηλ. λήξεις άνω των 10 ετών) που καλύπτονταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (MBS). Η Silicon Valley Bank τοποθέτησε το 56% του ενεργητικού της σε τίτλους σταθερού επιτοκίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι κάνουν συνήθως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Είτε συνειδητά είτε… περίπου μη συνειδητά, η Silicon Valley Bank πόνταρε ως επί το πλείστον στο να μην αυξηθούν τα επιτόκια.
  • Καθώς τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται –από σχεδόν μηδενικά επίπεδα το μονοετές θα ξεπεράσει το 5%– οι αξίες αυτών των MBS κατέρρεαν.
  • Η Moody’s υποβάθμισε τη Silicon Valley Bank.
  • Η αγορά άρχισε να ανησυχεί για τη Silicon Valley Bank. Ο Peter Thiel και άλλα VC funds συμβούλευσαν τις εταιρείες με χαρτοφυλάκια να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι καταθέτες απέσυραν χρήματα ήδη από το 2022, οπότε δεν ήταν δύσκολο να πειστούν να “τραβήξουν” μεγαλύτερα ποσά.
  • Για να καλύψει αυτή την εκροή χρημάτων, η Silicon Valley Bank έπρεπε να πουλήσει –ήδη– υποβαθμισμένα περιουσιακά στοιχεία ακόμα πιο φτηνά.
  • (Η Silicon Valley Bank είπε στον κόσμο “είμαστε εντάξει”, ενώ δεν ήταν καθόλου εντάξει, γεγονός που πιθανότατα επιδείνωσε τον πανικό).
  • Η Silicon Valley Bank, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων, κατέρρευσε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ ανέλαβε διαχειριστής προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών. Η εγγύησή της καλύπτει καταθέσεις ύψους 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη, αλλά καθώς οι πελάτες της Silicon Valley Bank είναι ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα καλύπτεται κάτω από το 3% των καταθέσεων.
  • Η υπόθεση της Silicon Valley Bank είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ δεν “σκότωσε” από πρόθεση την τράπεζα. Επί της ουσίας, ορθώς αύξησε τα επιτόκια – απλώς, η Silicon Valley Bank έπεσε θύμα αυτής της κίνησης. Όπως έγραψε και ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matt Levine, η τράπεζα είχε μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων και πελατών που ήταν ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley και τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Την συζήτηση του θέματος ζήτησε με εισήγηση του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρόταση που έγινε δεκτή ύστερα από ψηφοφορία με 373 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 6 αποχές. Το επίκαιρο ζήτημα προστίθεται έτσι ως δεύτερο σημείο στην ημερήσια διάταξη το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΕΛΚ Μάρκους Φέρμπερ, «πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας τα τελευταία 15 χρόνια, με συγκεκριμένα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα επιτόκια και την ρευστότητα που είναι διαθέσιμη στην αγορά. Αυτό μπορεί να εγείρει ερωτήματα και για την ΕΕ και να επηρεαστούν  και ευρωπαίοι επενδυτές και περιουσιακά στοιχεία. Υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να συζητηθεί κατά πόσο μπορεί να είναι εκτεθειμένες και οι ευρωπαϊκές τράπεζες», κατέληξε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Financial Times, Forbes

 

Μπάιντεν για κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ασφαλές το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: