Η παραλλαγή Ομικρον έχει λιγότερες πιθανότητες για την εκδήλωση long Covid σε σχέση με τις αρχικές μορφές του κορωναϊού

FILE PHOTO Μια γυναίκα υποβάλλεται σε τεστ COVID-EPA, MARK R. CRISTINO




Η Όμικρον έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε μακρά Covid-19, σε σύγκριση με τις παραλλαγές του κορωναϊού που κυκλοφορούσαν στην αρχή της πανδημίας, δείχνει μια νέα ελβετική επιστημονική μελέτη.

Επίσης η μακρόχρονη Covid δεν είναι πιθανότερη στους ανθρώπους με πρώτη λοίμωξη λόγω Όμικρον, από ό,τι σε όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορωναϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρολ Στραμ του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων και Επιδημιολογίας του Νοσοκομείου του Καντονιού του Σεντ Γκάλεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία για 1.201 υγειονομικούς (το 81% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών, που παρακολουθήθηκαν επί 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί από τον αρχικό κορωναϊό, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα επί μήνες, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν αρρωστήσει με Covid-19.

Ακόμη, όσοι είχαν πρώτη λοίμωξη λόγω παραλλαγής Όμικρον (ΒΑ1), δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα μακράς Covid-19, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν Covid-19.

Επίσης μια επαναλοίμωξη με Όμικρον, μετά από αρχική λοίμωξη με αρχική παραλλαγή του ιού, δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο μακράς Covid-19 ή μακρόχρονης κόπωσης.

“Η μακρά Covid-19 είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με παρατεταμένη -συχνά εξουθενωτική- νόσο, περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και αβέβαιη έκβαση.

Η μελέτη μας δείχνει ότι όσοι νόσησαν με Covid-19 για πρώτη φορά λόγω Όμικρον, δεν αναπτύσσουν σημαντικά συμπτώματα μακράς Covid-19.

Δεδομένου ότι η Όμικρον είναι ακόμη κυρίαρχη παγκοσμίως, τα ευρήματα μας θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους μολύνονται για πρώτη φορά από τον κορωναϊό, καθώς και εκείνους που είχαν στο παρελθόν αρρωστήσει εξαιτίας του”, δήλωσε ο δρ Στραμ.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο κορωναϊός δεν βλάπτει και την ψυχική υγεία: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: