Την ερωτεύονταν από τις κλεμμένες εικόνες της και πλήρωναν μέχρι και 250.000: Το cam girl που χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της για κομπίνες χιλιάδων δολαρίων

Η Janessa Brazil, την εικόνα της οποίας χρησιμοποίησαν κακοποιοί για να στήσουν διαδικτυακές απάτες. Photo via YouTube




Για πάνω από μια δεκαετία, οι κλεμμένες εικόνες μιας πρώην σταρ ενηλίκων χρησιμοποιούνταν για να εξαπατούν τα θύματα με χιλιάδες δολάρια. Πώς αισθάνεστε που είστε το άβουλο πρόσωπο τόσων πολλών ρομαντικών απάτων;

Σχεδόν κάθε μέρα, η Βανέσα λαμβάνει μηνύματα από άνδρες που πιστεύουν ότι έχουν σχέση μαζί της – μερικοί μάλιστα νομίζουν ότι είναι η σύζυγός τους.

Είναι θυμωμένοι, μπερδεμένοι και κάποιοι θέλουν πίσω τα χρήματά τους – τα οποία λένε ότι της έστειλαν για να πληρώσει καθημερινά έξοδα, λογαριασμούς νοσοκομείου ή για να βοηθήσει συγγενείς.

Αλλά όλα αυτά είναι ψέματα. Η Βανέσα δεν γνωρίζει αυτούς τους άνδρες. Αντίθετα, οι φωτογραφίες και τα βίντεό της – που έχουν αφαιρεθεί από την προηγούμενη ζωή της στην ψυχαγωγία ενηλίκων – έχουν χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα σε διαδικτυακές απάτες ρομαντισμού που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Oι δράστες απέσπασαν χρήματα μέσω ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ που χρησιμοποιούσαν το όνομα ή την εικόνα της Vanessa, σε ένα είδος ρομαντικής απάτης που ονομάζεται catfishing.

Η πλημμύρα των μηνυμάτων που περιέχουν ιστορίες για χαμένα χρήματα και καταστραμμένες ζωές έχουν καταβάλει το τίμημά τους.

“Άρχισα να παθαίνω κατάθλιψη και να κατηγορώ τον εαυτό μου – ίσως αν δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες μου εκεί έξω, αυτοί οι άνδρες δεν θα εξαπατούνταν”, λέει η Vanessa – δεν χρησιμοποιούμε το επώνυμό της για να προστατεύσουμε την πλήρη ταυτότητά της.

Για περίπου οκτώ χρόνια, η Βανέσα εργαζόταν ως “camgirl” – μεταδίδοντας ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω κάμερας ζωντανό υλικό.

Επειδή ήταν λίγο ντροπαλή όταν ξεκίνησε, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα alter ego με το όνομα Janessa Brazil. “Δεν είμαι πραγματικά εγώ, αλλά η Janessa, οπότε δεν θα ντρέπομαι”, σκέφτηκε.

Διάλεξε το επώνυμο Brazil όχι μόνο επειδή εκεί γεννήθηκε, αλλά και επειδή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς όρους αναζήτησης στο διαδίκτυο. Ήταν μια έξυπνη απόφαση.

“Μισώ αυτό το όνομα”, λέει τώρα. “Αλλά με βοήθησε να γίνω γρήγορα δημοφιλής”.

Για ένα διάστημα, τα πράγματα ήταν υπέροχα. Η Βανέσα απολάμβανε τη σχέση με τους θαυμαστές της, οι οποίοι πλήρωναν έως και 20 δολάρια (17 λίρες Αγγλίας) ανά λεπτό για να την παρακολουθούν και να αλληλεπιδρούν μαζί της.

“Θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να διασκεδάζω μαζί τους. Και εθίζονται”, λέει η ίδια.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας της, λέει ότι κέρδιζε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.

Η Janessa είχε τη δική της ιστοσελίδα, ένα επιτυχημένο εμπορικό σήμα και μια ζωντανή διαδικτυακή παρουσία. Αλλά το 2016 το διαδικτυακό της προφίλ σκοτείνιασε.

Μας πήρε εννέα μήνες για να την βρούμε για το podcast Love, Janessa. Όταν τελικά μιλήσαμε με τη Βανέσα στο ταπεινό διαμέρισμά της στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μας είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους σταμάτησε να παράγει διαδικτυακό περιεχόμενο ήταν για να προσπαθήσει να σταματήσει τους απατεώνες.

“Δεν θέλω πλέον να τους δώσω τη δύναμη να χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά κάτι δικό μου”, λέει.

Η Βανέσα αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι οι απατεώνες προσποιούνταν ότι ήταν εκείνη, όταν ένας άνδρας έγραψε στη συνομιλία κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής, ανένδοτος ότι ήταν ο σύζυγός της και ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα σταματούσε να κάνει κάμερες.

Νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα, αλλά του ζήτησε να της στείλει email.

Περισσότερα θύματα εμφανίστηκαν με παρόμοιες ιστορίες, δημοσιεύοντας σχόλια κατά τη διάρκεια των εκπομπών της και ζητώντας της να αποδείξει την ταυτότητά της.

Οι απατεώνες εμφανίστηκαν επίσης με περίεργα αιτήματα για εκείνη – όπως να φορέσει ένα κόκκινο καπέλο – εικόνες που χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να ξεγελάσουν τα θύματα.

Τα συνεχή σχόλια, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η τεταμένη ατμόσφαιρα άρχισαν να επηρεάζουν την επιχείρησή της.

“Ήταν ένας εφιάλτης”, λέει η Vanessa. “Αλλά ένιωθα άσχημα γι’ αυτούς τους τύπους. Τι έπρεπε να κάνω;”

Στην αρχή προσπαθούσε να απαντά σε κάθε email, κάτι που έπαιρνε ώρες κάθε μέρα. Λέει ότι ο τότε σύζυγός της, ο οποίος ήταν επίσης ο διευθυντής της, άρχισε επίσης να παρακολουθεί τα μηνύματα.

Είπε στα θύματα της απάτης ότι αυτός και η Βανέσα δεν ήταν υπεύθυνοι για τα χρήματα που είχαν χάσει οι άνδρες.

“Αν έπαιρνα όλα τα χρήματα που έστειλαν αυτοί οι τύποι σε όλους αυτούς τους απατεώνες, θα ήμουν δισεκατομμυριούχος σήμερα, όχι καθισμένη εδώ στο μικρό μου διαμέρισμα”, λέει.

Η Βανέσα πιστεύει ότι είναι στη φύση πολλών ανδρών να θέλουν να φροντίζουν τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί γιατί στέλνουν χρήματα σε κάποιον που δεν έχουν γνωρίσει.

“Ακόμα και αν δεν έχουν τα χρήματα, είναι πρόθυμοι να τα δώσουν, μόνο και μόνο για να νιώσουν ότι τους αγαπούν”, λέει.

Ο Ρομπέρτο Μαρίνι, ένας Ιταλός στις αρχές της δεκαετίας του ’30, έπεσε θύμα μιας ψεύτικης Τζανέσας.

Ξεκίνησε με ένα μήνυμα στο Facebook από μια εντυπωσιακή νεαρή γυναίκα που αυτοαποκαλείτο Χάνα, η οποία τον φιλοφρόνησε για τη νέα του επιχείρηση – μια βιώσιμη φάρμα στο νησί της Σαρδηνίας.

Μετά από τρεις μήνες ανταλλαγής φωτογραφιών και ερωτικών μηνυμάτων, άρχισε να ζητάει χρήματα. Στην αρχή ήταν για μικροπράγματα, όπως ένα χαλασμένο τηλέφωνο, αλλά σύντομα χρειαζόταν περισσότερα.

Του είπε ότι είχε μια δύσκολη ζωή – όταν δεν φρόντιζε άρρωστους συγγενείς έπρεπε να βγάζει τα προς το ζην στην ψυχαγωγία ενηλίκων.

Ο Ρομπέρτο ήθελε να τη σώσει, νιώθοντας μια “πατρική ενέργεια” απέναντί της. Αλλά ήταν απογοητευμένος που δεν μπορούσαν ποτέ να μιλήσουν από κοντά – κάθε φορά που κανόνιζαν μια κλήση, το τηλέφωνό της έσπαγε ή προέκυπτε κάτι άλλο.

Τότε ανακάλυψε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο της Χάνα στο διαδίκτυο – μόνο που ήταν της σταρ της ψυχαγωγίας ενηλίκων Janessa Brazil – και πολλές ήταν πιο σαφείς από αυτές που του είχε στείλει ποτέ η Χάνα.

Ο έρωτάς τους φαινόταν αληθινός, οπότε αναρωτήθηκε αν δεν ήθελε να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα σε περίπτωση που περιέπλεκε τη σχέση τους.

Μπερδεμένος, ο Ρομπέρτο μπήκε σε ένα από τα ζωντανά διαδικτυακά σόου της Janessa Brazil. “Είσαι πραγματικά εσύ;”, πληκτρολόγησε στη συνομιλία.

Δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε και πλήρωνε με το λεπτό, οπότε δεν έμεινε για πολύ.

Στην προσπάθειά του να μάθει την αλήθεια, ο Ρομπέρτο έστειλε και σε εκείνη ηλεκτρονικό μήνυμα, μαζί με πολλά άλλα άτομα που πίστευε ότι μπορεί να ήταν η πραγματική Janessa.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μαζί της, η Vanessa κοίταξε ξανά τα εισερχόμενά της και βρήκε ένα μήνυμα από εκείνον ανάμεσα σε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Γεια σας. Έχω την ανάγκη να μιλήσω με την πραγματική Janessa Brazil”, είχε γράψει το 2016. Εκείνη είχε απαντήσει μια ώρα αργότερα: “Είμαι η πραγματική Janessa Brazil”.

Της έκανε μερικές ακόμη ερωτήσεις προσπαθώντας να μάθει αν είχαν μιλήσει ξανά στο παρελθόν. Αυτή η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν η πρώτη και μοναδική επαφή που είχαν ποτέ.

Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος. Ο Ρομπέρτο παρέμεινε παγιδευμένος από τους απατεώνες. Λέει ότι τους έστειλε συνολικά 250.000 δολάρια (207.500 λίρες) σε τέσσερα χρόνια, εξαντλώντας τις αποταμιεύσεις του και δανειζόμενος χρήματα από φίλους και συγγενείς, καθώς και λαμβάνοντας δάνεια.

Βρήκαμε τον Ρομπέρτο μέσω των διαδικτυακών του αναρτήσεων που προειδοποιούσαν άλλους ότι ψεύτικοι λογαριασμοί εξαπατούσαν ανθρώπους χρησιμοποιώντας τις κλεμμένες εικόνες της Τζανέσα.

Αλλά, ακόμη και μετά από όλα όσα του είχαν συμβεί, ένα μέρος του πίστευε ακόμη ότι είχε μια βαθιά σχέση με την πραγματική Janessa.

Αυτό είναι το σημάδι μιας επιτυχημένης απάτης, λέει ο Δρ Aunshul Rege, ειδικός σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος έχει μελετήσει τις διαδικτυακές απάτες ρομαντικών σχέσεων.

Λέει ότι τα μηνύματα συχνά αποστέλλονται από εγκληματικά δίκτυα που εργάζονται σε ομάδες για να προετοιμάσουν τα θύματα, ανταλλάσσοντας εικόνες και πληροφορίες.

Έχει βρει ακόμη και ένα παράδειγμα των εγχειριδίων που χρησιμοποιούν – πρακτικοί οδηγοί για το πώς να το κάνουν, οι οποίοι απαριθμούν επίσης δικαιολογίες για να αποφύγουν ένα τηλεφώνημα που θα μπορούσε να τους εκθέσει.

Οι απάτες ακολουθούν ένα μοτίβο – βομβαρδισμός αγάπης, απειλές για χωρισμό και στη συνέχεια αιτήματα για οικονομική βοήθεια, που υποτίθεται ότι θα επιτρέψει στο ζευγάρι να είναι επιτέλους μαζί.

Οι τακτικές είναι τόσο τυποποιημένες ώστε να είναι ανατριχιαστικά οικείες σε όποιον έχει βρεθεί στο στόχαστρο, αλλά λειτουργούν.

“Ως ανθρώπινα όντα είμαστε καλωδιωμένοι για να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι”, λέει ο Δρ Ρέγκε.

Η Βανέσα λέει ότι μισεί αυτές τις σκληρές τακτικές. “Δείχνουν αγάπη και μετά την παίρνουν μακριά. Τα παιδιά απελπίζονται και είναι πρόθυμα να κάνουν τα πάντα για να την πάρουν πίσω”, λέει.

Ο Dr Rege πιστεύει ότι είναι πιθανό η απάτη του Ρομπέρτο να έγινε από μια οργανωμένη ομάδα. Λέει ότι υπάρχουν τεράστια δίκτυα που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, με σημαντικό αριθμό ατόμων να προέρχονται από την Τουρκία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νιγηρία και τη Γκάνα.

Ένα από τα μέρη στα οποία ζητήθηκε από τον Ρομπέρτο να στείλει χρήματα ήταν η Γκάνα, έδρα μιας ομάδας διαδικτυακών απατεώνων που ονομάζεται Sakawa Boys.

Εντοπίσαμε μερικούς από αυτούς στην Άκρα. Ο “Ofa”, ένας νεαρός άνδρας, μας είπε ότι το να υποδύεσαι ανθρώπους στο διαδίκτυο είναι χρονοβόρο και συνεπάγεται πολλή διαχείριση – έστω και μόνο για να παρακολουθείς τα ψέματα.

Παραδέχτηκε ότι η δουλειά αυτή τον έκανε να “αισθάνεται άσχημα”, αλλά ότι είχε βγάλει πάνω από 50.000 δολάρια (41.500 λίρες).

Όταν του έδειξαν εικόνες της Janessa, ο Ofa είπε ότι δεν τις είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος, αλλά κατάλαβε γιατί είναι αγαπημένες στους απατεώνες.

Είπε επίσης ότι για να λειτουργήσει μια απάτη, θα χρειαζόταν μια ποικιλία εικόνων που θα έδειχναν τις γυναίκες σε καθημερινές καταστάσεις – όπως το μαγείρεμα ή το γυμναστήριο.

Η Vanessa πιστεύει ότι οι φωτογραφίες της χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει επειδή μοιράστηκε τόσες πολλές ειλικρινείς στιγμές από την καθημερινή της ζωή. “Βγήκα εντελώς έξω, οπότε είχαν πολλά να δουλέψουν”, λέει.

Αλλά τραβάει μια σαφή γραμμή μεταξύ του επαγγελματικού alter ego της και του πραγματικού της εαυτού.

“Η Βανέσα έχει κρίσεις πανικού. Η Janessa δεν έχει”, λέει.

Τελικά το ασταμάτητο κύμα των θυμάτων απάτης εξελίχθηκε σε “ένα τέρας” που τραυμάτισε τη Βανέσα.

Το γεγονός ότι έπρεπε να εμφανίζεται κάθε μέρα μπροστά στην κάμερα άρχισε να επηρεάζει την ψυχική της υγεία και τον γάμο της.

Εξαντλημένη, η Vanessa μας είπε ότι άρχισε να πίνει πριν από τις παραστάσεις της. Λέει ότι μισεί να βλέπει βίντεο από εκείνη την εποχή επειδή μπορεί να δει τη δική της δυστυχία.

Μέχρι το 2016, λέει ότι δεν άντεχε άλλο και αποφάσισε να το κόψει. Λέει ότι ετοίμασε το αυτοκίνητό της, άφησε το σπίτι και τον σύζυγό της και έφυγε για μια νέα ζωή.

Τώρα εκπαιδεύεται ως θεραπεύτρια και γράφει απομνημονεύματα – παίρνοντας πίσω τον έλεγχο της δικής της ιστορίας.

Η Vanessa δεν έχει απευθυνθεί ποτέ στις αρχές για να καταγγείλει απατεώνες που χρησιμοποιούν την εικόνα της.

Πιστεύει ότι δεν θα έπαιρναν στα σοβαρά τις καταγγελίες της. “Θα με κοιτάξουν σαν “Είσαι πορνοστάρ” και θα γελάσουν με το πρόσωπό μου”, λέει.

Με τα χρόνια που πέρασαν από τότε, έχει γίνει πιο ανθεκτική. Ξέρει ότι οι απατεώνες μπορεί να μη σταματήσουν ποτέ να προσποιούνται ότι είναι εκείνη, αλλά καταλαβαίνει γιατί κάποια θύματα παγιδεύονται στην παγίδα.

“Όταν πρόκειται για την αγάπη, μπορούμε να είμαστε τόσο χαζοί”, λέει. “Το ξέρω, το έχω περάσει αυτό. Είναι σαν, ‘Γαμώτο! Είμαι πιο έξυπνη από αυτό!’ Έτσι συμβαίνει σε όλους μας”.

ΠΗΓΗ: bbc.com

Αν δεν υπήρχε πόλεμος η Eurovision θα γινόταν στην Ουκρανία: 3.000 εισιτήρια για τον μουσικό διαγωνισμό σε εκτοπισμένους Ουκρανούς δίνει το Λονδίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: