Η δίκη της δεκαετίας στο Βιετνάμ: Μεγιστάνας των ακινήτων αντιμέτωπη ακόμη και με την ποινή του θανάτου* Κατηγορείται για τραπεζική απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων [video]

Truong My Lan (2-L), chairwoman of Van Thinh Phat Holdings, sits during her trial at the Ho Chi Minh City People’s Court in Ho Chi Minh City, Vietnam, 07 March 2024. EPA/STRINGER




Αντιμέτωπη ακόμη και με τη θανατική ποινή βρίσκεται μια μεγιστάνας ακινήτων στο Βιετνάμ, κατηγορούμενη, μαζί με δεκάδες ακόμη, για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στη χώρα. Η Van Thinh Phat, κατηγορείται για για υπεξαίρεση έως και 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη Saigon Commercial Bank (SCB) από δραστηριότητες μιας δεκαετίας.

Στη λίστα των συγκατηγορουμένων περιλαμβάνονται πρώην κεντρικοί τραπεζίτες, πρώην κυβερνητικά στελέχη και προηγούμενα στελέχη της SCB.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, οικειοποίηση και παραβιάσεις του τραπεζικού νόμου.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τους υφισταμένους της.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από την δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να καταδικαστεί με τη θανατική ποινή, μια ασυνήθιστα αυστηρή ποινή σε μια τέτοια περίπτωση.

Η υπόθεση εμπλέκει συνολικά 85 άτομα και έχει οδηγήσει στο «ξήλωμα» πολλών αξιωματούχων και μελών της επιχειρηματικής ελίτ του Βιετνάμ.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική κατηγορούμενη εξέφρασε στο δικαστήριο σκέψεις αυτοκτονίας.

«Στην απελπισία μου, σκέφτηκα τον θάνατο», είπε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι τόσο θυμωμένη που ήμουν αρκετά ανόητη ώστε να εμπλακώ σε αυτό το πολύ άγριο επιχειρηματικό περιβάλλον -τον τραπεζικό τομέα – για το οποίο γνωρίζω ελάχιστα».

Έντονη αστυνομική παρουσία

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει τους Βιετναμέζους, γεγονός σχετικά σπάνιο στο μονοκομματικό κομμουνιστικό κράτος. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Χο Τσι Μινχ, μετά τη σύλληψη Van τον Οκτώβριο του 2022.

Την Τετάρτη η αστυνομική παρουσία έξω από την Κρατική Τράπεζα του Βιετνάμ στο Ανόι, τόπο προηγούμενων διαδηλώσεων, ήταν έντονη.

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει περίπου 42.000 θύματα του σκανδάλου, που έχει συγκλονίσει τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Lan, η οποία είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ που επίσης δικάζεται, κατηγορείται ότι δημιούργησε πλαστές αιτήσεις δανείου για να αποσύρει χρήματα από την SCB, στην οποία κατείχε το 90% των μετοχών της.

Η αστυνομία λέει ότι όσοι επλήγησαν από την απάτη είναι όλοι κάτοχοι ομολόγων της SCB που δεν μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους και δεν έχουν λάβει τόκους ή πληρωμές κεφαλαίου από τη σύλληψη της Lan.

Η αξία της ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της Lan, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2012 και 2022, ισοδυναμούσε με περίπου το 3% του ΑΕΠ του Βιετνάμ το 2022.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της δίκης έχουν κατασχέσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα που ανήκαν στη μεγιστάνα.

Οι αρχές είπαν επίσης ότι 5,2 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να δόθηκαν από την Lan και ορισμένους τραπεζίτες της SCB σε κρατικούς αξιωματούχους για να κρύψουν τις παραβιάσεις της τράπεζας και την κακή οικονομική κατάσταση ήταν η μεγαλύτερη δωροδοκία που καταγράφηκε στο Βιετνάμ.

Γυναίκα στην οποία προσφέρθηκε η δωροδοκία είπε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι τα μετρητά της παραδόθηκαν σε κουτιά από φελιζόλ.

Όταν συνειδητοποίησε ότι περιείχαν χρήματα, η γυναίκα, πρώην επικεφαλής του τμήματος επιθεωρήσεων της Κρατικής Τράπεζας του Βιετνάμ αρνήθηκε τα κουτιά, ωστόσο ο πρώην CEO της SCB, Vo Tan Van, αρνήθηκε να τα πάρει πίσω, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Ndtv, BBC

Πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου μετά την πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: