Σιγά που θα δώσει σημασία ο Ερντογάν: Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισαν στους Τούρκους ότι πρέπει να στείλουν τους S-400 στον Πούτιν

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Vedant Patel. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ακούσαμε πάλι στην επίσημη ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Vedant Patel, ότι το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει “ζωντανό”. Και ότι συνεχίζουν να απαιτούν από τον Ταγίπ Ερντογάν να τους επιστρέψει …πακέτο στον Βλαδίμητο Πούτιν…

Αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει και το παραθέτουμε ταυτόχρονα και ως απάντηση: Σιγά που θα δώσει σημασία ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν γνωρίζει πως το γραφειοκρατικό σύστημα αλλάζει αποφάσεις και θέσεις κάθε 50 χρόνια. Με πιο απλά λόγια, οι όποιες απειλές εναντίον της Τουρκίας για κυρώσεις και τιμωρίες, περνούν πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας και χάνονται στα βάθη της Ανατολής.

Βεβαίως, για να μην είμαστε …αχάριστοι, είναι θετικό ότι αναγκάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλαμβάνει τη θέση του για τους S-400 διότι οι Τούρκοι που παράγουν τα Fake News στην Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκαν πως η παρούσα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν έτοιμη να άρει τις κυρώσεις και να ξεχάσει το μείζον ζήτημα των S-400, της ενίσχυσης δηλαδή, μέσω της συγκεκριμένης αγοράς, της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Αυτό δεν ισχύει και είναι ευχάριστο, αν και την ίδια στιγμή, η θέση του Λευκού Οίκου για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη και προβληματική.

  • Οι αντιδράσεις των βουλευτών και των γερουσιαστών και η άυξηση της αντιαμερικανικής ρητορικής από την Τουρκία, όπως και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τους εχθρούς της Ουάσιγκτον, επανέφερε στην τάξη τον Λευκό Οίκο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προτίθεται να στείλει επίσημα το τουρκικό αίτημα, πριν από την αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Hellas Journal έθεσε το θέμα στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δόθηκε η ευκαιρία στον αναπληρωτή εκπρόσωπο να τοποθετηθεί δημόσια και επίσημα. Αυτό, εκνεύρισε τους παριστάμενους Τούρκους δημοσιογράφους, που προσπάθησαν να πείσουν ότι άλλη είναι η θέση της Ουάσιγκτον. Όμως εισέπραξαν ότι:

“Θα είμαι σαφής”, είπε ο Vedant Patel. “Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι μέλη της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και της Εταιρικής Σχέσης Ενισχυμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Ο Στρατός τους συνεργάζεται αρμονικά με τις δυνάμεις της Συμμαχίας και είμαστε σίγουροι ότι το ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει σύντομα επισήμως τη Φινλανδία και τη Σουηδία”.

Ο Ερντογάν δεν συμφωνεί με την αμερικανική θέση και ζητά να αλλάξει η διαδικασία της Μαδρίτης: Απαιτεί να “απελευθερώσει” το αίτημα της Φινλανδίας αλλά να συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας. Εάν υποχωρήσει η Αμερική, θα είναι η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσε να λάβει. Οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας πρέπει να απορρίπτονται.

  • Στην χθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Vedant Patel έγιναν οι κάτωθι ερωτήσεις για την Τουρκία:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις. Ο Υφυπουργός Οικονομικών για θέματα Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, Brian Nelson, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία αύριο (σήμερα) προκειμένου να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, θα μεταφέρει στους ομολόγους του ότι ιδρύματα τα οποία λειτουργούν υπό επιτρεπτέες δικαιοδοσίες (permissive jurisdictions) κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές των G7. Είστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για αυτήν τη συνάντηση και έχετε κάποια σχόλια για το καθεστώς συμμόρφωσης της Τουρκίας  με τις κυρώσεις εναντίων της Ρωσίας;

VEDANT PATEL: Θα αφήσω τους συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών να σχολιάσουν επ’ αυτού. Αυτό – προφανώς περιλαμβάνει την επίσκεψη ενός από τους υψηλούς αξιωματούχους τους, οπότε θα τους αφήσω να σας ενημερώσουν σχετικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και για την Τουρκία άλλη μια ερώτηση αν είναι δυνατόν. Σήμερα έμειναν κλειστά τα Προξενεία της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέχεια του κλεισίματος του Προξενείου της Ολλανδίας, έπειτα από απειλές προς τους Δυτικούς που σχετίζονται με τα πρόσφατα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στις ευρωπαϊκές πόλεις. Μία προειδοποίηση ασφαλείας/ταξιδιωτική οδηγία (security alert) επικαιροποιήθηκε πριν δύο ημέρες και ακόμα ισχύει. Είμαστε σε επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους;  Υπάρχει νεότερη ενημέρωση με τους Τούρκους αξιωματούχους; Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τις ανταλλαγές πληροφοριών ή για πόσο καιρό η προειδοποίηση ασφαλείας θα παραμείνει σε ισχύ;

VEDANT PATEL: Αυτό που θα πω, πρωτίστως, είναι ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοιχτό, και φυσικά, θα αφήσω τα Υπουργεία Εξωτερικών των άλλων χωρών να μιλήσουν για το δικό τους καθεστώς λειτουργίας καθώς σχετίζεται με τις Αρχές τους στην Τουρκία. Αλλά για να το διευρύνω λίγο περισσότερο, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό, και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα – ή μάλλον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου- η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε προειδοποιήσεις ασφαλείας προκειμένου να ενημερώσει του Αμερικανούς πολίτες για πιθανές επιθέσεις από τρομοκράτες σε μέρη λατρείας και Διπλωματικές Αποστολές, σε περιοχές που συχνάζουν ξένοι υπήκοοι, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι τουρκικές Αρχές ερευνούν το ζήτημα και θα σας παραπέμψω σε αυτές για τα περαιτέρω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δύο ερωτήσεις για Ρωσία-Τουρκία. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ βασίζονται στην Τουρκία προκειμένου να τερματίσουν τις ρωσικές πτήσεις με αμερικανικής κατασκευής Boeings. Είστε σε θέση να το επιβεβαιώσετε;

VEDANT PATEL: Αμερικανικής κατασκευής τι;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Boeing. Boeing παρακαλώ

VEDANT PATEL: Δεν έχω κάτι να πω για αυτό. Δεν έχω δει αυτήν την αναφορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Μιχάλης Ιγνατίου): Δύο διευκρινίσεις παρακαλώ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πριν λίγο ότι η θέση του ως προς την Φινλανδία είναι θετική αλλά όχι για τη Σουηδία. Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα; Αποδέχεστε αυτή τη νέα θέση της Τουρκίας ή θέλετε και οι δύο χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα;

VEDANT PATEL: Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο για αυτό. Ο Υπουργός Εξωτερικών Blinken, έχει τοποθετηθεί για αυτό στο παρελθόν. Υπάρχει μια διαδικασία και η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτή η διαδικασία ήταν παραγωγική ως προς την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Τουρκία αναφορικά με την ασφάλειά της και τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών.

Θα είμαι σαφής. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι μέλη της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και της Εταιρικής Σχέσης Ενισχυμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Ο Στρατός τους συνεργάζεται αρμονικά με τις δυνάμεις της Συμμαχίας και είμαστε σίγουροι ότι το ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει σύντομα επισήμως τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μια ερώτηση για την Σουηδία – Φινλανδία γιατί τις προηγούμενες εβδομάδες έθεσα τις ίδιες ερωτήσεις σε εσάς και στο συνάδελφό σας τον κ. Price. Όταν οι ΗΠΑ λένε ότι είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι σαν απόφαση, ένα συμπέρασμα από πλευράς ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αλλά η διαφωνία ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Άγκυρα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 5 του τριμερούς μνημονίου, ορισμένα από αυτά τα βήματα που θα έπρεπε να είχαν κάνει, τους τελευταίους οχτώ, εννέα μήνες, σχετικά με την εξάλειψη της τρομοκρατίας δεν έχουν γίνει.

Και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακούσαμε από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, και αυτό δεν είναι φήμη. Έκανε τις δηλώσεις του στο δημόσιο σουηδικό ραδιόφωνο. Είπε: Αντίθετα από τη Φινλανδία, στη Σουηδία έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης του ΡΚΚ.

Αυτοί συχνά δρουν σε πολλά πεδία – εκβιασμός, χρηματοδότηση όπλων και ναρκωτικά υπάρχουν σε αυτό το πεδίο. Και, ακόμα, δεν έχουν περάσει νομοθεσία στο σουηδικό Κοινοβούλιο σχετικά με αυτές τις τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οπότε, πώς είναι δυνατόν η Ουάσιγκτον να λέει ότι είναι έτοιμες να μπουν στο ΝΑΤΟ;  Γιατί κάτι τέτοιο, ερμηνεύεται στην Ευρώπη καθώς και στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχει μια οδηγία που δίνεται στην Άγκυρα. Μπορείτε σας παρακαλώ να το διευκρινίσετε; Γιατί ακόμα και η Στοκχόλμη λέει ότι δεν είναι έτοιμοι στην πραγματικότητα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

VEDANT PATEL:  Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είναι έτοιμοι να γίνουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και οι δύο, όπως μόλις είπα, Σουηδία και Φινλανδία, είναι εταίροι της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ  και της Εταιρικής Σχέσης Ενισχυμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για δύο χώρες, των οποίων οι Στρατοί συνεργάζονται ήδη αρμονικά με τις δυνάμεις της Συμμαχίας. Και θα πω, επίσης, ότι αναγνωρίζουμε τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας αλλά και ότι εκτιμούμε τις απτές ενέργειες στις οποίες έχουν ήδη προβεί η Φινλανδία και η Σουηδία για να αντιμετωπίσουν αυτές της ανησυχίες. Αυτό είναι φυσικά μια διαδικασία. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ σύντομα τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Μ. Ιγνατίου): Έχετε ζητήσει πολλές φορές από την Τουρκία να επιστρέψει τους ρωσικούς S-400  στη Μόσχα. Έχετε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτό; Μπορείτε να μας πείτε εάν η θέση σας άλλαξε, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να  στείλει πίσω το σύστημα; Ή συνεχίζετε να ζητάτε από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στον κ. Πούτιν (Putin); Ευχαριστώ.

VEDANT PATEL: Λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο έχουμε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Προφανώς, οι S-400 θα – συνεχίζουν να τους έχουν παραβιάζοντας, και γι’ αυτό το λόγο επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του CAATSA 231 στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2020.

  • Τέλος, για την Κύπρο έγιναν οι εξής προβοκατόρικες ερωτήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη σημερινές ενέργειες – οι κυρώσεις – το δίκτυο αποφυγής κυρώσεων που υποστηρίζει το ρωσικό στρατιωτικό οικοδόμημα. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο που βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων. Από όσο θυμάμαι, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ως μέρος της δέσμευσής τους να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και να κρατήσουν αποστάσεις από το ρωσικό στρατιωτικό και αμυντικό τομέα. Και βλέπουμε στην Κύπρο, πέντε τέτοιες εταιρίες με αυτόν τον χαρακτηρισμό (σ.σ. υπό το καθεστώς κυρώσεων). Ωστόσο, παρά την άρση του εμπάργκο, βλέπουμε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος και για αποφυγή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μπορείτε – είστε έτοιμοι να αναθεωρήσετε την άρση του εμπάργκο στους Κυπρίους; Και ποια είναι η γνώμη σας;

VEDANT PATEL: Δεν έχω να ανακοινώσω σήμερα μια νέα πολιτική. Η σημερινή δράση αφορούσε τον προσδιορισμό ατόμων και οντοτήτων με πολλές δικαιοδοσίες που συνδέονται με το δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων το οποίο υποστηρίζει τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού εμπόρου όπλων Igor Vladimorovich Zimenkov. Έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο για το στρατιωτικό-βιομηχανικό οικοδόμημα της Ρωσίας να ανεφοδιάσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, εξαναγκάζοντας το να βασίζεται σε ειδεχθείς προμηθευτές όπως είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Οι σημερινές ενέργειες έγιναν επίσης στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς την Ομάδα Δράσης για τις Ρωσικές Ελιτ, Αντιπροσώπους και Ολιγάρχες, μια πολυεθνική προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των αντιπροσώπων των Ρώσων στον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξακολουθείτε – εξακολουθείτε να θεωρείτε σωστή την πολιτική απόφαση για άρση του εμπάργκο στην Κύπρο;

VEDANT PATELΌπως είπα δεν έχω να ανακοινώσω κάποια καινούρια πολιτική σήμερα.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι η Τουρκία πίσω από το νέο πολιτικό χάος μεταξύ του Νετανιάχου και των Παλαιστινίων; Με βάση το μίσος του Ερντογάν, δεν αποκλείεται τίποτα… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: