Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου κέρδισε τις 4 από τις πέντε επαρχίες: Τα κάστρα του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη

FILE PHOTO: Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την συζυγό του Φιλίππα Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Σε τέσσερις από τις πέντε επαρχίες βγήκε νικητής ο νέος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μόνο στην επαρχία Λάρνακας κατάφερε να ξεπεράσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε απόλυτους αριθμούς, γράφει ο Φιλελεύθερος.

Μάλιστα, στην επαρχία Λάρνακας οι δυνάμεις που υποστήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν ενισχυμένη συσπείρωση και θεωρείται μια από τις επαρχίες που έκριναν τις εκλογές. Θετική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα για τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε και η επαρχία Αμμοχώστου.

Αντίθετα, οι επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου πρόσθεσαν λιγότερο από 1.000 ψήφους η κάθε μία ξεχωριστά. Με βάση τα τελικά αποτέλεσα ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε παγκύπρια 5.774 ψήφους περισσότερους από τον κ. Μαυρογιάννη σε σύγκριση με τους ψήφους που έλαβαν οι δύο ανθυποψήφιοι την πρώτη Κυριακή, ενώ αν συγκρίνουμε και τη διαφορά που είχαν οι δύο υποψήφιοι την πρώτη Κυριακή, ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε συγκεντρωτικά 15.532 ψήφους περισσότερους.

Τα αυξημένα ποσοστά του κ. Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα του έδωσαν και 1.779 ψήφους περισσότερους από τον κ. Μαυρογιάννη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αύξησε τα ποσοστά του κατά 21% σε σύγκριση με 18,4% του κ. Μαυρογιάννη. Εντύπωση προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε περισσότερους 2.142 ψήφους.

Συγκεκριμένα, αύξησε τα ποσοστά του κατά 27,7% σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης μόνο 18,2%. Την επαρχία Αμμοχώστου τον πρώτο γύρο είχε κερδίσει ο μεγάλος χαμένος των προεδρικών εκλογών Αβέρωφ Νεοφύτου. Άλλες 760 ψήφους περισσότερους έλαβε στην επαρχία Λεμεσού. Στην επαρχία Λευκωσίας ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 915 περισσότερους ψήφους από τον κ. Μαυρογιάννη, ενώ στην επαρχία Πάφου 198 ψήφους.

Στη μάχη του δήμου Λευκωσίας πρώτος το νήμα έκοψε ο κ. Μαυρογιάννης λαμβάνοντας 51,52%. Στο Δήμο Λεμεσού ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 52,07% των ψήφων, ενώ στη Μέσα Γειτονιά έλαβε το 50,55% ο κ. Μαυρογιάννης.

Νικητής στο δήμο Λάρνακας ο κ. Μαυρογιάννης λαμβάνοντας 52,38%. Στο δήμο Παραλιμνίου νικητής ο κ. Χριστοδουλίδης με 65,96%. Την Αγλαντζιά την κέρδισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνοντας 51,35% των ψήφων, όπως και τη Λακατάμια όπου έλαβε το 51,42%, καθώς και το Τσέρι 60,39%. Στην Έγκωμη ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 58,51% και στα Λατσιά 50,60% και στο Στρόβολο 53,50%.

  • Τα κάστρα των δύο μονομάχων

Από μια πρώτη ανάγνωση στις πλείστες περιπτώσεις μοίρασαν σε μεγάλο βαθμό οι ψήφοι που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι από όσους επέλεξαν Αβέρωφ Νεοφύτου την πρώτη Κυριακή

Οι προεδρικές εκλογές όπως και όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις κρίνονται στο μεγαλύτερο βαθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, σε κάθε εκλογική μάχη ανεξαρτήτως νικητών και χαμένων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κοινότητες- κάστρα όπως τις χαρακτηρίζουμε, στις οποίες στις χθεσινές εκλογές οι δύο υποψήφιοι τους πρόσδωσαν ιδιαίτερη δυναμική.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου υπήρξε μεγάλη διαφορά στα ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο ανθυποψήφιοι, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 80% των έγκυρων ψήφων, ενώ σε δύο κοινότητες ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε πέραν του 90%, στο Δωρό και τη Χούλου.

Από μια πρώτη ανάγνωση στις πλείστες περιπτώσεις μοίρασαν σε μεγάλο βαθμό οι ψήφοι που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι από όσους επέλεξαν Αβέρωφ Νεοφύτου την πρώτη Κυριακή, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στήριξαν τον Χρίστο Χρίστου, επέλεξαν αυτή την Κυριακή τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν έλειψαν όπως και οι εκπλήξεις αφού σε κάποιες κοινότητες οι ψήφοι μοιράστηκαν στα δύο και είχαμε την απόλυτη ισοπαλία.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η κοινότητα της Βάσας Κελλακίου όπου οι έγκυροι ψήφοι μοιράστηκαν από 46. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταμέτρηση της πρώτης Κυριακής όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε 16 ψήφους, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Χρίστος Χρίστου έλαβαν από 11, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε 8 ψήφους. Απόλυτη ισοπαλία και στην κοινότητα Δρυμού όπου μοιράστηκαν από 51 ψήφους.

Τους περισσότερους ψηφοφόρους σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή κέρδισε ο κ.Μαυρογιάννης ο οποίος στις 5 Φεβρουαρίου έλαβε 20 ψήφους σε σύγκριση με 42 του κ. Χριστοδουλίδη. ο κ. Αβέρωφ πήρε 21 ψήφους και ο κ. Χρίστου 7. Άλλοι τρεις υποψήφιοι μοιράστηκαν τους 5 ψήφους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Κύπρο εξασφάλισε στην κοινότητα Δωρός της επαρχίας Λεμεσού όπου εξασφάλισε συνολικά 96,95% των ψήφων. Έλαβε συνολικά 127 ψήφους, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης έλαβε 4. Σημειώνεται ότι στα εκλογικά κέντρα εκτός από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, το δικαίωμα ψήφου ασκούν και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που επανδρώνουν το κέντρο. Στην κοινότητα Χούλου ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 91,62%, λαμβάνοντας 175 ψήφους σε σύγκριση με 16 ψήφους.

Στα Κελοκέδαρα έλαβε τη στήριξη των 82,79% των ψηφοφόρων, ενώ ο Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας έδωσε 53% περισσότερους ψήφους στον κ. Χριστοδουλίδη σε σχέση με 11,1% στον κ. Μαυρογιάννη, με αποτέλεσμα ο κ. Χριστοδουλίδης να βγει νικητής με 81,92%.

Τον εκλεγέντα Πρόεδρο στήριξε με τους ψήφους της η κοινότητα Άγιος Δημητριανός με 86,05%. Και ο Άγιος Θεράπων τίμησε τον κ. Χριστοδουλίδη δίνοντας του το 82,31% των ψήφων, λαμβάνοντας μάλιστα 51,4% περισσότερους ψήφους σε σχέση με 14,6% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη την περασμένη Κυριακή.

Η κοινότητα Αγρίδια Λεμεσού όπου πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκαινίασε το αστεροσκοπείο Τροόδους, έδωσε 82,08% στο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο 83,12% και η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού. Στη Δορά εξασφάλισε το 84,72% ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ στα Μαμώνια εξασφάλισε 80,42%. Στα Χανδριά έλαβε 86,96%, στην κοινότητα Γερακιές έλαβε 82,4% και στο Όμοδος 81,82%. Στο Σαράντι ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 86,27% εξασφαλίζοντας συνολικά 44 ψήφους και ο κ. Μαυρογιάννης 7. Σημειώνεται ότι την πρώτη Κυριακή ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 31 ψήφους και ο κ. Μαυρογιάννης κανένα.

  • Οι κοινότητες που κέρδισε με αυξημένα ποσοστά ο Μαυρογιάννης

Μεγάλο ποσοστό εξασφάλισε στη γενέτειρα του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τον Αγρό όπου παραδοσιακά ο ΔΗΣΥ κέρδιζε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Έλαβε το 82,66% των έγκυρων ψήφων, λαμβάνοντας 27,9% περισσότερους από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 3,7% περισσότερους ψήφους.

Στο Απλίκι Ορεινής ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξασφάλισε την πρωτιά λαμβάνοντας το 73,75% των ψήφων, ενώ και στο Αρμενοχώρι έλαβε το 75,35% των ψήφων. Και στην κοινότητα Διερώνας εξασφάλισε 72,73% ο κ. Μαυρογιάννης, ενώ στο Κίτι ο κ. Μαυρογιάννης έτυχε ευρείας νίκης λαμβάνοντας το 70,27% των ψήφων.

Η πλειοψηφία της κοινότητας Μελίνης ψήφισε κατά 77,78% τον κ. Μαυρογιάννη, όπως και η κοινότητα Νήσου όπου εξασφάλισε 72,20% των ψήφων. Στον Παλαιόμυλο έλαβε 70% των ψήφων ο κ. Μαυρογιάννης, ενώ στα Περβόλια Λάρνακας 78,64% και στο Πραστειό Κελλακίου 85,72%. Στον Φαρμακά ο κ. Μαυρογιάννης έλαβε 74,06%

  • Η Αργάκα ψήφισε Μαυρογιάννη

Μαυρογιάννη ψήφισε η κοινότητα που γεννήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξασφαλίζοντας 55,28% και 41,4% περισσότερους ψήφους από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 23,5% περισσότερους ψήφους.

Στα κέντρα του εξωτερικού μεγάλη ήταν η νίκη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Βουλγαρία ο οποίος εξασφάλισε το 80,20%, όπως και στην Ολλανδία που έλαβε 76,73%, καθώς και στη Σουηδία όπου εξασφάλισε 71,74% των ψήφων.

Ούτε ένα στέλεχος του ΔΗΣΥ δίπλα στον Αβέρωφ μετά τη δεύτερη ήττα; Σήμερα το Πολιτικό Γραφείο με τον Νίκο Αναστασιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: