Νέα αποκλιμάκωση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας; ερωτά η Γερμανική Δημόσια Τηλεόραση: Κάνει λόγο για νέα διπλωματία των σεισμών…

FILE PHOTO: FM Nikos Dendias with his Turkish counterpart Mevlut Cavusoglu in Turkey. ANA – MPA/ GreeceMFA/STR




Στην ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF αναπαράγεται τηλεγράφημα του DPA, που υπογράφουν οι Α. Αγγελοπούλου, Τ. Τσάφος και  APollmann, και το οποίο κάνει λόγο για «νέα διπλωματία των σεισμών».

Επιχερεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν μετά τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού, αναμένεται βελτίωση στις διαχρονικά τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Λόγος γίνεται αρχικά για την όξυνση στις διμερείς σχέσεις, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων αναλυτών, άρχισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.

Έκτοτε, όπως εκτιμά η Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζητά παντού εχθρούς και μάλιστα τους έχει βρει, ενώ και Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Erdogan λειτουργεί με βάση τη «λογική του φίλος ή εχθρός», ώστε να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω του.

Κεντρικής σημασίας ζήτημα συνιστά και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα επανειλημμένως έχει στείλει πλοία για έρευνα και εξόρυξη σε θαλάσσιες περιοχές που, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ανήκουν στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου στη διπλωματική προσέγγιση της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Erdogan διέκοψε κάθε επαφή με την Αθήνα, όντας ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τάχθηκε κατά της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Περαιτέρω γίνεται λόγος για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται έναντι των τουρκικών ακτών, «παρόλο που οι διεθνείς συνθήκες το απαγορεύουν», κάτι που, όπως αναφέρεται, έχει καταδικάσει και η Ε.Ε., ενώ και το ΝΑΤΟ είναι δυσαρεστημένο με τις προστριβές μεταξύ των δύο εταίρων.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που απέστειλαν βοήθεια, δεδομένου ότι στις δύο χώρες υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, καθώς είναι ιδιαίτερα σεισμογενείς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία και στον θερμό εναγκαλισμό του με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlüt Cavusoglu, κατά την άφιξή του στην Antakya και σχολιάζει ότι επρόκειτο για το πρώτο μεγάλο βήμα προς την αποκλιμάκωση.

Παρατηρεί μάλιστα ότι μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, αν και οι ειδικοί διερωτώνται πόσο μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια «εκεχειρία», δεδομένου ότι δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας χθες ότι ο σεισμός μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken, κατά την επικείμενη επίσκεψή του πιθανόν να προσπαθήσει να επαναφέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου, δεδομένου ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, ενώ ιδίως με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία.

Εξάλλου, καταλήγει το δημοσίευμα, η διένεξη των δύο γειτονικών χωρών αποδυναμώνει την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν ωφελεί τη Συμμαχία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Γερμανική Δημόσια Τηλεόραση ZDF 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: