Μυστικές συναντήσεις στη βρετανική εξοχή: «Συνωμοσία» κορυφαίων για να ανατραπεί το brexit

Το Ditchley Park, ένα ιστορικό κτήμα κοντά στο Chipping Norton στο Oxfordshire https://www.flickr.com/photos




Ο Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ (επικεφαλής διαπραγματευτής για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση) προειδοποίησε για μια συνωμοσία υπονόμευσης του Brexit καθώς κορυφαίοι Remainers πραγματοποίησαν μυστική σύνοδο κορυφής για τις σχέσεις της ΕΕ.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η συγκέντρωση διακεκριμένων πολιτικών, επικεφαλής επιχειρήσεων και πρώην δημοσίων υπαλλήλων έδειξε τη βούληση να ξεδιαλύνει τη συμφωνία που βοήθησε στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Και σε μια ξεκάθαρη επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ότι οι υπουργοί δεν χρειάζεται να διορθώσουν το Brexit αλλά μάλλον να το εφαρμόσουν πλήρως – αντί να αυξήσουν τους φόρους.

Στη συνάντηση σε εξοχική κατοικία την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι, ο πρώην Ευρωπαίος υπουργός των Τόρις Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο διαπραγματευτής της Τερέζα Μέι για το Brexit, Όλι Ρόμπινς.

Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Λόρδος Μάντελσον άνοιξε μια από τις συνεδριάσεις στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επίσης βασικοί υποστηρικτές του Leave, μεταξύ των οποίων και ο Μάικλ Γκόουβ.

Συναντήθηκαν στο Ditchley Park, ένα ιστορικό κτήμα κοντά στο Chipping Norton στο Oxfordshire, για να συζητήσουν «πώς μπορούμε να κάνουμε το Brexit να λειτουργεί καλύτερα με τους γείτονές μας στην Ευρώπη;» Υπάρχουν υποψίες ότι οι συνομιλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής θα χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί πίεση στον Rishi Sunak ή σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών για στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες.

Ενωτικοί και υπέρμαχοι του Brexit ανησυχούν ήδη ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις σε μια συμφωνία για το ενοχλητικό Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έναν συνεχή ρόλο στην απόφαση για το εμπόριο στην επαρχία.

Υπήρξε επίσης συναγερμός πέρυσι όταν ο υποστηρικτής του Remain καγκελάριος Jeremy Hunt λέγεται ότι βρισκόταν πίσω από τις ενημερώσεις ότι η κυβέρνηση ήθελε μια στενότερη σχέση ελβετικού τύπου με την ΕΕ.

Ανώτερα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ζήτησαν να επανενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ο Λόρδος Φροστ, ο οποίος ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής για τη συμφωνία αποχώρησης που τέθηκε σε ισχύ πριν από τρία χρόνια, είπε: «Αυτή η μυστική διάσκεψη είναι ένα επιπλέον στοιχείο απόδειξης ότι πολλοί στο πολιτικό και επιχειρηματικό μας κατεστημένο θέλουν να ανατρέψουν τις συμφωνίες που κάναμε για την έξοδο από την ΕΕ στην 2020 και να παραμείνουμε επισκιάζοντας την ΕΕ.

«Γι’ αυτό ήταν τόσοι πολλοί από τους υπεύθυνους για την αποτυχημένη συμφωνία backstop της Τερέζα Μέι, ενώ εγώ και αυτοί που πραγματοποίησα τις συμφωνίες για το Brexit δεν ήμασταν. Το Brexit δεν χρειάζεται «διόρθωση». Χρειάζεται αυτή η Συντηρητική Κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί με τεράστια εντολή σε ένα πρόγραμμα Brexit, να αγκαλιάσει πλήρως και με ενθουσιασμό τα πλεονεκτήματά της αντί να αφήσει το πεδίο σε αυτούς που δεν το ήθελαν ποτέ εξαρχής. Εγώ και εκατομμύρια άλλοι θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει με αυτό αντί να αυξήσει τους φόρους, να αποτρέψει τις επενδύσεις και να ωθήσει τις δημόσιες δαπάνες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών ».

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ερευνών των Βουλευτών των Τόρις, πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες τέτοιας μυστικότητας πρέπει να εγείρει υποψίες ως προς τον σκοπό της.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι στενότεροι συνταγματικοί δεσμοί δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη».

Και σε μια άλλη προειδοποιητική πινακίδα για την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Νάιτζελ Φάρατζ –του οποίου το κόμμα Reform UK προσπαθεί να δελεάσει τους αποστάτες βουλευτές των Τόρις και έχει ήδη κερδίσει αρκετούς συντηρητικούς συμβούλους– έγραψε στο διαδίκτυο: «Το πλήρες ξεπούλημα του Brexit βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό το κόμμα των Τόρις δεν το πίστεψε ποτέ ».

Δεν έγινε αναφορά στη διήμερη εκδήλωση στον ιστότοπο του Ditchley Park, παρόλο που πολλά από τα άλλα συνέδριά του περιγράφονται λεπτομερώς και κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν το ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον The Observer, το οποίο αποκάλυψε τη διεξαγωγή της συνάντησης, μια εισαγωγική δήλωση ισχυριζόταν ότι υπήρχε μια άποψη μεταξύ «μερικών τουλάχιστον, ότι μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του εκτός ΕΕ» με το Brexit «να λειτουργεί ως τροχοπέδη» στην ανάπτυξή μας και την αναστολή των δυνατοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μια πηγή, η οποία υποστήριξε το Remain στο δημοψήφισμα, είπε στην εφημερίδα: «Η κύρια ώθησή του ήταν ότι η Βρετανία χάνει, ότι το Brexit δεν αποδίδει, η οικονομία μας βρίσκεται σε αδύναμη θέση».

Αν και παραδέχτηκε ότι «η επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη», τα έγγραφα για τη συνάντηση τόνισαν ότι υπήρχαν κοινά συμφέροντα όπως ο περιορισμός της ρωσικής επιθετικότητας. Πηγές επέμειναν ότι οι παρόντες επιχειρηματίες δεν ζητούσαν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και ότι δεν υπήρχε συνολικό συμπέρασμα από τις συνομιλίες που θα σταλούν στην κυβέρνηση.

Γίνεται κατανοητό ότι κανένας υπηρεσιακός αξιωματούχος του Whitehall δεν ήταν παρών και ο γραμματέας του Levelling-Up, κ. Gove, παρευρέθηκε ως κυβερνήτης του Ιδρύματος Ditchley, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που φιλοξενεί συνέδρια.

Με πληροφορίες από dailymail / MARTIN BECKFORD
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Νίκη ανατροπή στην Γερμανία για το CDU: Ιστορικό χαμηλό για το SPD, αλλά πιθανόν διατήρηση της τρικομματικής κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: