Κινέζοι συνταξιούχοι αψηφώντας τον κίνδυνο σύλληψης διαδήλωσαν στους δρόμους της Ουχάν: Σπάνιο

epa09390985 (FILE) – People walk at a shopping center EPA/ROMAN PILIPEY




Εκατοντάδες συνταξιούχοι στην Κίνα διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Ουχάν κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι ασυνήθιστες, σε μία χώρα όπου η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας αποτελεί δόγμα και όπου η εξουσία γενικά καταπνίγει κάθε αντίδραση εν τη γενέσει της.

Παρά το γεγονός ότι κινδύνευαν να συλληφθούν και να υποστούν διώξεις, αρκετοί Κινέζοι είχαν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για σειρά λόγων, ιδιαίτερα εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών κατά της Covid-19.

Σήμερα πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του πάρκου Τζονγκσάν, ένα δημοφιλές σημείο περιπάτου στην Ουχάν που έχει 11 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τέσσερις μαρτυρίες προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται φρουροί ασφαλείας έξω από την είσοδο του πάρκου να σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν σε αυτό. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε άμεσα να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων αυτών.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Κίνα, το ποσό υγειονομικής κάλυψης που καταβάλλεται κάθε μήνες στους συνταξιούχους από τις τοπικές αρχές μειώθηκε από την 1η Φεβρουαρίου. Λόγω της απόφασης αυτής, συνταξιούχοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα έξω από το δημαρχείο της Ουχάν.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Κίνα είναι ένα ευρύ εγχείρημα που υλοποιείται σταδιακά από το 2021.

«Εάν το Πεκίνο δεν καταφέρει να το υλοποιήσει σωστά, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης των κοινωνικών εντάσεων και της οργής» κατά της κυβέρνησης προβλέπουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της εταιρίας συμβούλων SinoInsider, που ειδικεύεται στην κινεζική πολιτική και οικονομία.

Η μεταρρύθμιση έρχεται την ώρα που τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων έχουν πιεστεί ύστερα από τρία χρόνια της αυστηρής πολιτικής της ‘μηδενικής Covid’. Η στρατηγική αυτή, που ήρθη στις αρχές Δεκεμβρίου, βασιζόταν κυρίως στη διενέργεια γενικευμένων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Το κοινωνικό κίνημα αποτυπώνει τις «οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι τοπικές αρχές», σύμφωνα με τη SinoInsider.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ
Πεκίνο, Κίνα

«Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και θέλει να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»: Σφοδρή επίθεση Βέμπερ στον Ρώσο πρόεδρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: