Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον Αβέρωφ: Στα “χέρια” του η ενότητα του ΔΗΣΥ και η εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

FILE PHOTO: Ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Συνέρχεται το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού που θα λάβει αποφάσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής (12/2).

Επί τάπητος σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού OMEGA, τίθεται το σενάριο για απόφαση κατά βούληση προς συγκεκριμένη ωστόσο, κατεύθυνση. Είτε η απόφαση να παραπέμπει προς συγκεκριμένο υποψήφιο είτε προς την κατεύθυνση να μην ψηφιστεί υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν έχουν σίγουρα ιστορική σημασία καθώς είναι η πρώτη φορά που μένει εκτός του δεύτερου γύρου υποψήφιος του ΔΗΣΥ.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του OMEGA, Σωτήρης Παρούτης σχολιάζει τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι διχασμένος. Η μία τάση την οποία υποστηρίζει και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την επίκληση, της ενότητας της παράταξης, είναι η υποστήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη. Την ενστερνίζονται και κάποια στελέχη του ΔΗΣΥ αλλα ασφαλώς την επικροτούν και την προωθούν εκείνοι οι οποίοι έκαμαν από τον πρώτο γύρο την επιλογή στήριξη Χριστοδουλίδη.

Ωστόσο είναι εμφανές ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου –και από τις χθεσινοβραδινές και από τις μεσημβρινές του δηλώσεις- αλλά και ένας αριθμός των στενών του συνεργατών υιοθετούν τον τρίτο δρόμο.

Εμφανώς ενοχλημένοι από τη διασπαστική κίνηση Χριστοδουλίδη, όπως εξακολουθούν να την χαρακτηρίζουν, υποστηρίζουν το να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην αντιπολίτευση, αρνούμενος συναλλαγές. Και να αφεθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος να πράξουν κατά συνείδηση. Φυσικά όλα αυτά τα σενάρια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εντός της αυριανής (σημερινής) μέρας».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Μαρίνα Οικονομίδου):

Απομακρύνθηκε το σενάριο που κυριαρχούσε εντός του ΔΗΣΥ αμέσως μετά τον αποκλεισμό για στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, με δύο σενάρια να τίθενται επί της ουσίας στο τραπέζι του Πολιτικού Γραφείου:

  • Την ψήφο κατά βούληση με την προϋπόθεση ότι το κόμμα δεν θα επιτρέψει διακυβέρνηση ΑΚΕΛ ή την στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη με την προϋπόθεση ότι το κόμμα δεν θα βρίσκεται στην συγκυβέρνηση.

Αυτό αποφασίστηκε στην δεύτερη συνάντηση που είχαν τα συναγερμικά στελέχη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, δεδομένου ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου άφηνε το προηγούμενο διάστημα ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας όταν έλεγε πως προτεραιότητα για το ποιόν θα στηρίξει θα είναι το κυπριακό.

Ο αποκλεισμός που σύμφωνα με τον στενό περίγυρο προήλθε από τον «διασπαστή» Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ανταμείψει το κόμμα ενίσχυσε την ιδέα στελεχών για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Πρώτος στον χορό μπήκε ο Φαίδωνας Φαίδωνος που μίλησε στον «Πολίτη» για σύμπραξη ΔΗΣΥ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως επίσης οι Χρήστος Πουργουρίδης και Ρίκκος Μαππουρίδης.

  • Η άγαρμπη κίνηση στο Προεδρικό και η οργή

Το γεγονός ότι μετακινήθηκε το πολιτικό γραφείο για την Τρίτη αντί για την Δευτέρα όπως ήταν προγραμματισμένο, έδωσε την ευκαιρία να εκτονωθεί η κρίση και η οργή που επικρατεί εντός του Συναγερμού για την ήττα και την κίνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει απέναντι από τον ΔΗΣΥ.

Δεν βοήθησε άλλωστε και η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συγκαλέσει αμέσως μετά το κλείδωμα του αποτελέσματος συνάντηση με στελέχη (συμπεριλαμβανομένων και στελεχών που δεν είναι της πρώτης γραμμής στη λήψη αποφάσεων) για να ληφθεί απόφαση για την επόμενη μέρα και να σπρώξει υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδης.

Θεωρήθηκε και άγαρμπο και εκτός των θεσμικών πλαισίων. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αποφεύχθηκε την Κυριακή να ληφθεί η όποια απόφαση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ να αποχωρεί ενοχλημένη για δηλώσεις στο επιτελείο του ΔΗΣΥ.

Καθόλου τυχαία και η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να προλάβει να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και να αφήσει στην ουσία όλα τα σενάρια ανοικτά.

Σημειώνεται πως την ίδια νύχτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μιλήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ούτως ώστε να υπάρξει σαφές κάλεσμα προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ για συμμετοχή και η τελική τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται να ικανοποίησε το Προεδρικό.

Τα όσα ακούστηκαν το βράδυ της ήττας πάντως κινητοποίησαν στελέχη που βλέπουν με ανησυχία το σενάριο σύμπλευσης με τον Μαυρογιάννη, όπως τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Δημητρίου. Και οι δύο έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους για την ανάγκη ψυχραιμίας και αποφυγής των πολλών συναισθηματισμών στην τελική απόφαση.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ο τρόπος για να διαχειριστεί ο ΔΗΣΥ το θέμα δεν είναι με την πολιτική της σκούπας και του κλεισίματος της πόρτας όσων υποστηρικτών του ΔΗΣΥ του γύρισαν αυτή τη φορά την πλάτη. Κίνηση που στόχο είχε να προλάβει το ενδεχόμενο τέτοιων κινήσεων. Κινήσεις για τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ήθελε να ακούσει.

Η συνάντηση επαναλήφθηκε το πρωί της Δευτέρας με στελέχη που έχουν έντονη άποψη ενάντια στην στήριξη Χριστοδουλίδη, όπως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να απουσιάζουν, ενώ και η υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση που συμμερίζεται παρόμοιες θέσεις δεν αντέδρασε αρνητικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δε μπορεί ο ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, προφανώς γιατί μία σύμπραξη με το ΑΚΕΛ θα αυτοακύρωνε όλη την δεκαετή του θητεία αλλά και το κύριο αφήγημα που είχε ο ΔΗΣΥ περί καταστροφικής προεκλογικής.

Στη συνάντηση είχε αποφασιστεί πως το κόμμα θα πάρει στο τραπέζι δύο επιλογές. Της ψήφου κατά βούλησης με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσουν να εκλεγεί η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και της στήριξης Χριστοδουλίδη με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει επίσημα ο ΔΗΣΥ.

Στο ενδεχόμενο βεβαίως που κληθεί κάποιο στέλεχος του κόμματος να συμμετέχει, είναι ακόμη ανοικτό το πως θα πρέπει να πράξει. Αν δηλαδή θα τεθεί εκτός μητρώου. Σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο, αναμένεται να ακουστούν όλες οι απόψεις, με επικρατέστερη αυτή της ψήφου κατά συνείδηση, με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται από την επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση.

Κύριος θιασώτης της εν λόγω θέσης είναι ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν σε δικά του άτομα πως θα στηρίξει Ανδρέα Μαυρογιάννη, φέρεται πως δεν θα ταχθεί δημόσια υπέρ του.

Μετά και την απόφαση στο προεδρικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τους δύο υποψηφίους στην Πινδάρου για συνάντηση. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο πριν την συνάντηση, θεωρήθηκε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Πινδάρου και επανόρθωσης του γενικού καλέσματος που έκανε την Κυριακή το βράδυ.

Στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη το κλίμα ήταν πολύ καλό, ωστόσο ήταν κατανοητό και από τις δύο πλευρές πως είναι δύσκολη μία τέτοια υπέρβαση καθώς όπως ξεκαθάρισε η Πινδάρου το ζήτημα δεν είναι ο υποψήφιος αλλά το κόμμα που τον στηρίζει.

Το επιτελείο Μαυρογιάννη ωστόσο διευκρίνισε πως στην διακυβέρνησή του δεν θα βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ και αυτό αναμένεται να δημοσιοποιήσει στο Πολιτικό Γραφείο η ηγεσία την Τρίτη.

Από την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, μεταφέρθηκαν οι θέσεις του και όπως καταγράφηκε η συνάντηση ήταν πολύ επικοδομητική με τον υποψήφιο για την προεδρία να ξεκαθαρίζει πως θα αναμένει πλέον την επίσημη απόφαση των συλλογικών οργάνων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Μαρίνα Οικονομίδου)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: