Ο Ερντογάν δηλητηριάζει μεθοδικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Κι όταν θα φύγει, πιθανόν σύντομα, το καρκίνωμα θα μείνει

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία.




Τελικά το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε οι έωλες δηλώσεις του τρομοκρατημένου, από το φάσμα της εκλογικής ήττας Ερντογάν ούτε το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά τις συντριπτικές συνέπειες που θα έχει για την Τουρκία η κατ΄ ελάχιστον προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής των ρητορικών του απειλών.

Είναι το γεγονός ότι φεύγοντας ο Ερντογάν θα έχει «δηλητηριάσει» το μυαλό αρκετών εκατομμυρίων οπαδών του οι οποίοι θα πιστεύουν ότι κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού και συνεννόησης με βάση το διεθνές δίκαιο θα είναι κάτι σαν προδοσία για την Τουρκία.

Και δυστυχώς αυτό ο Ερντογάν το γνωρίζει πολύ καλά αλλά προφανώς δεν τον απασχολεί καθώς το προσωπικό του διακύβευμα ξεπερνά την ειρήνη και τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας του.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν

Η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα με την Ελλάδα, εφόσον «δεν τα βάζει» με την Τουρκία στο Αιγαίο, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε επίσκεψή του στη νότια επαρχία της Αττάλειας.

“Εκτοξεύσαμε το Tayfun. Πόσο μακριά είναι η εμβέλεια του Tayfun; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Αναστατώνονται. Οι εφημερίδες έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδο: “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο.

«Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας», είπε ο Ερντογάν στην τελετή.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε δοκιμή του εγχώριου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun τον Οκτώβριο και ότι ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων (349 μίλια) σε 456 δευτερόλεπτα.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε την αναπτυσσόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, λέγοντας ότι κάθε χώρα «ζηλεύει» το μαχητικό drone Bayraktar TB2 και το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma.

Η ελληνική απάντηση

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν ότι η “Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως , καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχεσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της,όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο ,μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Περίεργη δήλωση του Άγγελου Συρίγου για τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει ο Ερντογάν: Να τα πάρει, υποστηρίζει… “Είναι λαγός του Μητσοτάκη” ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: