Τα διέλυσαν όλα, «μύριζε ούρα και μπύρα»: Το ψεκασμένο, ακροδεξιό, λούμπεν προλεταριάτο των Μπολσοναρίστας πήγε για να καταστρέψει [videos]

Αντίπαλοι του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro συμμετέχουν σε μια διαδήλωση στη λεωφόρο Paulista στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, 09 Ιανουαρίου 2023. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις κύριες πόλεις της Βραζιλίας για να αποκηρύξουν τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο του Κογκρέσου και στο Ανώτατο Δικαστήριο από ριζοσπάστες μπολσοναριστές που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. EPA/Isaac Fontana




Οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, αφήνοντας στο πέρασμά τους ένα παράξενο ίχνος καταστροφής και οργής. Ενα μπλε μουστάκι του Αδόλφου Χίτλερ είχε επικολληθεί σε ένα πορτρέτο του Δούκα του Caxias, ενός πρωθυπουργού του 19ου αιώνα, στον δεύτερο όροφο του προεδρικού μεγάρου της Βραζιλίας.

Ένα αριστούργημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του μοντερνιστή θρύλου Emiliano Di Cavalcanti μαχαιρώθηκε επτά φορές.

Ούτε καν οι αίθουσες τύπου δεν γλίτωσαν την οργή χιλιάδων ακροδεξιών εξεγερμένων όταν εισέβαλαν στο κτίριο το απόγευμα της Κυριακής, καθώς και στο εθνικό συνέδριο και στο ανώτατο δικαστήριο.

Αφού έσπασαν στο δρόμο τους στην εκπληκτική καμπύλη δημιουργία του Oscar Niemeyer, οι εξτρεμιστές “ανακουφίστηκαν” στην αίθουσα Τύπου και αφόδευσαν στην αίθουσα για τους φωτογράφους .

«Ολόκληρο το μέρος μύριζε ούρα και μπύρα», είπε ένας υπάλληλος του κτιρίου τη στιγμή που οι αξιωματούχοι μπήκαν ξανά στο κτίριο μετά την ημέρα οργής της Κυριακής για να ανακαλύψουν σκηνές ασύλληπτης λεηλασίας.

Ο Guardian περιηγήθηκε σε δύο από τα τρία κτίρια που λεηλατήθηκαν στη Μπραζίλια το απόγευμα της Δευτέρας, 24 ώρες μετά την επίθεση από σκληροπυρηνικούς οπαδούς του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Το κτίριο Planalto και το εθνικό συνέδριο είναι και τα δύο αρχιτεκτονικά πετράδια στην καρδιά του τολμηρού οράματος του Niemeyer και του πολεοδόμου Lúcio Costa της δεκαετίας του 1950 για μια νέα Βραζιλία που κοιτάζει το μέλλον.

Και τα δύο φαίνονται τώρα να έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, τα εξωτερικά τους παράθυρα θρυμματίστηκαν από τους Μπολσοναρίστας που απελπίστηκαν αφού δεν ανέτρεψαν το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου, τις οποίες ο ριζοσπαστικός ηγέτης τους έχασε από τον αριστερό αντίπαλό του Luiz Inácio Lula da Silva.

Στο μουσείο της Γερουσίας, οι πλάκες εξακολουθούν να γράφουν: «Παρακαλώ μην αγγίζετε τα έργα τέχνης». Αλλά οι ταραχοποιοί αγνόησαν αυτούς καθώς μπήκαν στην αίθουσα της έκθεσης και άρχισαν να καταστρέφουν εκατοντάδες χρόνια τέχνης και πολιτικής ιστορίας της Βραζιλίας.

Ένα μαχαίρι είχε μεταφερθεί στα πορτρέτα των πρώην προέδρων της Γερουσίας Ρενάν Καλχέιρος και Χοσέ Σάρνεϊ. Ένα αντίγραφο του συντάγματος της Βραζιλίας είχε χτυπηθεί στο επάνω μέρος μιας βιτρίνας και τώρα ήταν πλαισιωμένο από θραύσματα σπασμένου γυαλιού.

Έξω, οι δεξιοί αντάρτες είχαν αφήσει δικά τους έργα τέχνης. Χοντροκομμένα γκράφιτι που απαιτούν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα υπέρ του Μπολσονάρο και τον τερματισμό της κομμουνιστικής απειλής που είναι πεπεισμένοι ότι έχει καταλάβει τη Βραζιλία με τη νίκη του Λούλα στις εκλογές.

«Αποβράσματα», εξοργίστηκε μια καθαρίστρια με τους πραξικοπηματίες καθώς μαζί με δεκάδες άλλους σκούπιζαν τα καλυμμένα με γυαλί μπλε και ασβέστη χαλιά του Κογκρέσου και οι μηχανικοί έλεγξαν για δομικές ζημιές.

Σε κοντινή απόσταση, η είσοδος στα γραφεία του σημερινού προέδρου της Γερουσίας, Rodrigo Pacheco, έμοιαζε με τράπεζα που είχε γίνει στόχος. Ένα κινέζικο μηχάνημα ακτίνων Χ βρισκόταν στο πλάι, κομμάτια γυαλιού κάλυπταν το πάτωμα, καλώδια ίντερνετ κρέμονταν από το ταβάνι σαν αμπέλια. δύο σπασμένοι επιτραπέζιοι υπολογιστές ήταν ξαπλωμένοι σε ένα τραπέζι, με τις μήτρες τους να ξεχύνονται από μέσα.

Στο προεδρικό μέγαρο υπήρχαν παρόμοιες σκηνές άσκοπης και συχνά νηπιακής καταστροφής.

Τα λιθόστρωτα είχαν σκιστεί από την είσοδο, όπου μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα εκατοντάδες καλεσμένοι είχαν γιορτάσει τα εγκαίνια του Λούλα και αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν μια προοδευτική νέα εποχή συμφιλίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος μετά από τέσσερα χρόνια διχασμού και μίσους.

Οι καθαρίστριες περνούσαν μέσα από τα διακοσμητικά υδάτινα στοιχεία κάτω από τη μαρμάρινη ράμπα του παλατιού χρησιμοποιώντας δίχτυα για να ψαρέψουν τα υπολείμματα του χάους της προηγούμενης ημέρας.

«Μπουκάλια, γυαλί, [λαστιχένιες] σφαίρες», είπε ένας από τους εργάτες για τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον καθρέφτη του νερού καθώς συνεχιζόταν ο καθαρισμός.

Οι ταραχοποιοί μπήκαν στο εσωτερικό άδυτο μιας από τις πιο ασφαλείς διευθύνσεις της Βραζιλίας, αφήνοντας στο πέρασμά τους ένα παράξενο ίχνος καταστροφής και οργής και πολλά ερωτήματα για το πώς ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικά κτίριο θα μπορούσε να είχε αφεθεί τόσο εκτεθειμένο.

Ο όχλος απέτυχε να έχει πρόσβαση στα γραφεία του προέδρου Λούλα, αλλά άλλα δωμάτια λεηλατήθηκαν και γκρεμίστηκαν. Ένας μαρκαδόρο χρησιμοποιήθηκε για να χαράξει σγουρές γραμμές κατά μήκος της οροφής του διαδρόμου που καταλαμβάνουν μέλη του Γραφείου Θεσμικής Ασφάλειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του προέδρου. Καρέκλες εκσφενδονίστηκαν από τα σπασμένα παράθυρα και οι ταραχοποιοί προσπάθησαν να πυρπολήσουν έναν καναπέ.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Λούλα, ο Σέλσο Αμορίμ, είπε ότι το γραφείο του και της πρώτης κυρίας της Βραζιλίας, Ροσάντζελα Λούλα ντα Σίλβα, είχαν βανδαλιστεί, με τους αντάρτες να φαίνεται να “σκουπίζουν” τον χώρο εργασίας της με ιδιαίτερη απόλαυση.

Ο Αμορίμ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, είπε ότι δυσκολευόταν να καταλάβει πώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ή να σταματήσουν την απειλή. «Η αντίσταση ήρθε μόνο αφού είχε γίνει η πράξη – είναι σαν να επιτρεπόταν να συμβεί», είπε.

Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο τρίτο κτήριο , το ανώτατο δικαστήριο, το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς οι ιατροδικαστές της ομοσπονδιακής αστυνομίας άνοιξαν το δρόμο τους μέσα από τα συντρίμμια του αναζητώντας δακτυλικά αποτυπώματα, ενδείξεις και ίσως ακόμη και παγίδες που άφησαν οι Μπολσοναρίστας. Αλλά τα λευκά γκράφιτι στην πρόσοψη του γηπέδου μίλησαν με το αυτό που είχε ξεδιπλωθεί μέσα. «Ήρθα, κέρδισα», έλεγε ένα διακοσμημένο σύνθημα. Ένας άλλος έγραφε: «Έχασες, τρυπάς».

Καθώς ο Guardian πλησίαζε το κτίριο, ένα μαυροφορεμένο μέλος της μονάδας εξουδετέρωσης βομβών ζήτησε από τους δημοσιογράφους να υποχωρήσουν: η ελεγχόμενη έκρηξη αυτού που ονόμασε «μια χειροβομβίδα» γινόταν λίγα μέτρα από την είσοδό του.

Λίγα λεπτά αργότερα, χτυπήθηκε το Three Powers Plaza, το οποίο ο Costa και ο Niemeyer είχαν ως σύμβολο πολιτικής αρμονίας μεταξύ της εκτελεστικής, της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας της Βραζιλίας.

«Είναι αποκαρδιωτικό», είπε ένας στρατιωτικός αστυνομικός που φρουρούσε το δικαστήριο και είπε ότι αρκετοί από τους συναδέλφους του είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της εισβολής υπέρ του Μπολσονάρο. «Ας ελπίσουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Με πληροφορίες από theguardian.com/Tom Phillips

Διέλυσε τους καταυλισμούς των Μπολσοναριστών ο στρατός, σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ κατέφυγε ο Μπολσονάρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: