Τα δελφίνια “φωνάζουν” για να ακουστούν: Απειλή η ανθρωπογενής ηχορύπανση στα βάθη των θαλασσών [video]

FILE PHOTO: Ο ήχος είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις για τα θαλάσσια ζώα. Σε αντίθεση με το φως, το οποίο απορροφάται γρήγορα από το νερό, ο ήχος μπορεί να διανύσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Photo via Pixabay.com/joakant




Τα δελφίνια αγωνίζονται να ακούσουν το ένα το άλλο και να συνεργαστούν σε έναν κόσμο αυξανόμενης ηχορύπανσης, αποκαλύπτει νέα μελέτη, σύμφωνα με το BBC.

Είναι ένα από τα πολλά θαλάσσια θηλαστικά που βασίζονται στο σφύριγμα και τoν ηχοεντοπισμό για να συνεργαστούν τόσο στο κυνήγι τροφής όσο και στην αναπαραγωγή τους.

Όμως η ηχορύπανση από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως η ναυτιλία και οι κατασκευές έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση που τα δελφίνια δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν, αυτό θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για το είδος τους.

«Εάν ομάδες ζώων στη φύση είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αναζήτηση τροφής από κοινού, τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία του καθενός ξεχωριστά, κάτι που τελικά επηρεάζει την υγεία του συνόλου του πληθυσμού του είδους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Stephanie King, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

  • Ο ήχος είναι μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις για τα θαλάσσια ζώα. Σε αντίθεση με το φως, το οποίο απορροφάται γρήγορα από το νερό, μπορεί να ταξιδέψει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιόμετρα.Ως αποτέλεσμα, τα κητώδη – φάλαινες, δελφίνια, φώκιες – έχουν αναπτύξει μια πολύπλοκη γκάμα ήχων για να «μιλούν» μεταξύ τους.

Ήταν ήδη γνωστό ότι θα αύξαναν τον όγκο των καλεσμάτων τους ή τη συχνότητά τους για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν την ηχορύπανση που προκαλείται από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Περλίν Μάγιερ Σόρενσον, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που περιλάμβανε το Ερευνητικό Κέντρο Δελφινιών και το Πανεπιστήμιο St Andrews, είπε:

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες ότι η ηχορύπανση επηρεάζει τα ζώα, αλλά από αυτή τη μελέτη που κάνουμε βλέπουμε για πρώτη φορά πώς ο θόρυβος επηρεάζει τον τρόπο που τα ζώα συνεργάζονται».

Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, αποκάλυψε ότι οι προσπάθειες των δελφινιών να αντισταθμίσουν τη ρύπανση «φωνάζοντας» δεν ήταν αρκετές και αγωνίστηκαν να συνεργαστούν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δύο ρινοδέλφινα Delta και Reese σε μια πειραματική λιμνοθάλασσα με τους εκπαιδευτές τους. Ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν μια συνεργατική εργασία – σε αυτήν την περίπτωση ο καθένας πατούσε ένα υποβρύχιο κουμπί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Κάθε δελφίνι ήταν εφοδιασμένο με μια προσωρινή ετικέτα ήχου και κίνησης που κάθεται πίσω από την φυσητήρα τους και μετρά τη συμπεριφορά και τους ήχους τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθώς τα δελφίνια εκτέθηκαν σε αυξανόμενα επίπεδα ανθρωπογενούς θορύβου, σχεδόν διπλασίασαν τη διάρκεια του σφυρίσματος και επίσης την ένταση για να αντισταθμίσουν αυτή την παρεμβολή.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα δυο δελφίνια άλλαζαν τη θέση τους ώστε να κοιτούν το ένα το άλλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ακοή τους είναι ευαίσθητη στην κατεύθυνση και αυτό το έκαναν για να μπορούν να ξεχωρίσουν το σήμα του συντρόφου τους από τον θόρυβο.

Από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, το ποσοστό επιτυχίας των δελφινιών μειώθηκε από 85% σε 62,5%, σύμφωνα με την έρευνα.

Το υψηλότερο επίπεδο θορύβου στο οποίο εκτέθηκαν ήταν 150 ντεσιμπέλ (dB). Ο ήχος που παράγεται από ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο φορτηγό πλοίο καθώς κινείται στον ωκεανό, θα φτάσει σε ένταση έως και 200 dB σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η Σόρενσον εξήγησε γιατί θα πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα δελφίνια δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν σωστά.

«Εάν εκτίθενται σε θόρυβο και αυτό τα εμποδίζει να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους όταν αναζητούν τροφή μαζί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ατομική τους υγεία».

«Εάν εκτίθενται σε αυτό για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες συνέπειες σε επίπεδο πληθυσμού», τόνισε.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να επαναληφθεί το πείραμα για δελφίνια στη φύση, αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση λόγω των δυσκολιών στη δημιουργία ενός ελεγχόμενου σεναρίου χωρίς ηχορύπανση για σύγκριση.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Τεράστια περιοχή και σύμπλεγμα πυραμίδων των Μάγια θαμμένη κάτω από τροπικό δάσος στη Γουατεμάλα εντόπισαν Γεωλόγοι

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: