Παζάρι με τους Γερμανούς για τα Marder: Μια μυστική συνομιλία της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας με τον Έλληνα ομόλογό της

File Photo: H γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ συνομιλεί με τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς. EPA, CLEMENS BILAN




Η Ελλάδα αρχικά παραιτείται από μέρος των γερμανικών Marder που της είχαν υποσχεθεί. Διασώζει με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση του Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς για την παράδοση αρμάτων μάχης, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Το ρεπορτάζ του επικεφαλής θεμάτων Πολιτικής Lars Petersen σημειώνει, μεταξύ άλλων: 

Ήταν μια αποφασιστική αλλαγή πορείας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία: Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) ανακοίνωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να προμηθεύσει τον ουκρανικό Στρατό με 40 οχήματα μάχης Πεζικού τύπου Marder. Για πολύ καιρό, ο Καγκελάριος αντιστεκόταν σε ένα τέτοιο βήμα.

Αλλά αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στη Bundeswehr: Από πού θα προέλθουν τα 40 οχήματα; Η στρατιωτική ηγεσία στο Υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξεπλάγη από την ανακοίνωση του Scholz, δηλώνουν γνώστες της υπόθεσης. Το κατά πόσον τα Marder θα πρέπει να προέλθουν από τα αποθέματα της Εξοπλιστικής Βιομηχανίας ή από αυτά της Bundeswehr δεν ήταν ξεκάθαρο σε πολλούς, και μάλιστα μέρες μετά την ανακοίνωση.

Από τη μία πλευρά, τα περίπου 60 Marder της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall θα πρέπει να επισκευαστούν. Από την άλλη, από τα συνολικά 350 Marder στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο τα 150 φέρονται να είναι επιχειρησιακά.

Η παράδοσή τους στην Ουκρανία μαζί με τα απαραίτητα ανταλλακτικά θα προκαλούσε σημαντικά κενά, ειδικά από τη στιγμή που έχει δοθεί η υπόσχεση πως πολλά Marder θα δοθούν στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Όμως κατά τα φαινόμενα η Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht (SPD) κατόρθωσε το βράδυ της Δευτέρας να διασώσει την υπόσχεση του Καγκελαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο γύρω στις 6 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, φέρεται να έλαβε την υπόσχεση ότι η Ελλάδα αρχικά θα παραιτηθεί από τα μισά από τα 40 Marder που της είχε υποσχεθεί πριν από λίγους μήνες η Γερμανία στο πλαίσιο της «Κυκλικής Ανταλλαγής οπλικών συστημάτων». Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσει κατά τη διάρκεια του έτους τα τανκς που λείπουν από τα αποθέματα της Rheinmetall, μόλις η εταιρεία τα επισκευάσει.

Από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα 20 από τα 40 άρματα μάχης Marder, τα οποία η Γερμανία υποσχέθηκε στην Ουκρανία, παραμένει ακόμα ασαφές. Λέγεται ότι θα συγκεντρωθούν με πολύ κόπο μαζί από τα αποθέματα της Bundeswehr, αλλά δεν είναι απολύτως σαφής η προέλευσή τους.

Τίτλος: Μετά από μυστική συνομιλία με τη Lambrecht: Η Ελλάδα αρχικά παραιτείται από μέρος των γερμανικών Marder που της είχαν υποσχεθεί -και διασώζει με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση του Scholz για την παράδοση τανκς.

Υπότιτλος: «Ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) υποσχέθηκε στην Ουκρανία την παράδοση 40 οχημάτων μάχης Πεζικού τύπου Marder – Αλλά το από πού θα βρεθούν τα Marder ήταν μέχρι τώρα ασαφές – Για τη Bundeswehr, μια τόσο μεγάλη παράδοση τανκς θα προκαλούσε κενά στα αποθέματα του στρατεύματος – Κατά τα φαινόμενα, η ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht (SPD) διέσωσε την υπόσχεση του Scholz. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό της το απόγευμα της Δευτέρας, ζήτησε από την Ελλάδα να παραιτηθεί από μέρος των Marder που είχε υποσχεθεί η Γερμανία στο πλαίσιο της “Κυκλικής Ανταλλαγής οπλικών συστημάτων”»

ΠΗΓΗ: Business Insider – Nach Geheimgespräch mit Lambrecht: Griechenland verzichtet auf bereits versprochene deutsche Marder – und rettet so Scholz‘ Panzer-Versprechen

“Αρκετά πια: Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου”: Άρθρο-υποδοχή του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: