“Αρκετά πια: Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου”: Άρθρο-υποδοχή του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Secretary of State Antony J. Blinken, in Mexico City, Mexico, on January 9, 2023. State Department photo by Ron Przysucha




Το περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Sinan Ciddi (συνεργάτη της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο εκπαίδευσης πεζοναυτών και το Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον), αναφορικά με την επίσκεψη Cavusoglu τα μέσα Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι εάν η Ουάσιγκτον ακούσει τα αιτήματα της Τουρκίας, θα πρέπει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται άπαξ και δια παντός ως ένας σύμμαχος και να ευθυγραμμίσει πραγματικά την εξωτερική της πολιτική με τη θέση των Δυτικών συμμάχων της.

Τίτλος του κειμένου: Enough Is Enough’: What Blinken Should Tell Turkeys Cavusoglu – Αρκετά πια: Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου, (υπουργό Εξωτερικών) της Τουρκίας

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί ότι με το ρόλο που έχει παίξει αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία (π.χ. μεσολάβηση για τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, χορήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, επιβολή κάποιων περιορισμών στην κίνηση ρωσικών κεφαλαίων), έχει δείξει καλή θέληση και θα πρέπει να ανταμειφθεί από τους συμμάχους της.

Ταυτόχρονα επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις από κοινού με τις ΗΠΑ, σε οντότητες εντός του εδάφους της που ενίσχυαν οικονομικά το ISIS, ενώ, όπως σημειώνεται, έκανε τα στραβά μάτια εδώ και μια δεκαετία αναφορικά με το γεγονός ότι μαχητές διέσχιζαν το έδαφός της για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS.  

Ο κ. Cavusoglu, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να πιέσει για την απόκτηση F-16, αλλά και να πείσει τις ΗΠΑ να αποδεχτούν τη νέα πολιτική της Τουρκίας περί προσέγγισης με το καθεστώς Assad, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται. Τα αιτήματα της Τουρκίας πιθανώς θα παραμείνουν ανεκπλήρωτα και σωστά έτσι πρέπει.

Οι ΗΠΑ κατά τον συντάκτη θα πρέπει να ζητήσουν αρκετά περισσότερα πράγματα, προκειμένου να εισακούσουν τα αιτήματα της Τουρκίας:

Αυτό σημαίνει άνευ όρων τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβεί εισβολή στη Συρία. Σημαίνει ότι η Τουρκία σταματά να ασχολείται με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σημαίνει ότι ο Erdogan θα χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οντότητα και θα διώξει τα μέλη της από την Τουρκία.

Σημαίνει ότι η Άγκυρα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, με υποψήφιους της αντιπολίτευσης όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu να επιτρέπεται να είναι συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς εμπόδια (αντί να είναι φυλακισμένοι).

Σημαίνει ότι η Τουρκία θα λάβει ενεργά μέτρα για να επιβεβαιώσει εκ νέου το Κράτος Δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της χώρας απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους όπως ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Osman Kavala και πολιτικούς ομήρους όπως ο Metin Topuz.

Τέλος, απαιτεί από την Άγκυρα να αποδείξει απερίφραστα ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επιβάλλοντας περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας, σε συμφωνία με τους Δυτικούς εταίρους της. 

Επίσης στο δημοσίευμα καυτηριάζεται και η συνεχής πίεση της Τουρκίας προς στη Σουηδία να εκδώσει άτομα που τα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες προκειμένου να επιτρέψει την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ, κυρίως Κούρδοι προερχόμενοι από το PKK, υπηρετώντας έτσι ένα πολιτικό αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση του κ. Erdogan, περί αντιμετώπισης της κουρδικής απειλής.

Το άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων στον επιχειρηματία Sitki Ayan, προσκείμενο στον Erdogan, ο οποίος μεσολαβούσε για την πώληση πετρελαίου με τα χρήματα να πηγαίνουν για την ενίσχυση των δυνάμεων του Ιράν, καταλήγοντας ότι στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να πουν στην Τουρκία, (σ.σ. αναφορικά με τη συμπεριφορά της) ότι ‘ως εδώ και μη παρέκει’.

ΠΗΓΗ: The National Interest – άρθρο γνώμης του Sinan Ciddi ‘Enough Is Enough’: What Blinken Should Tell Turkeys Cavusoglu

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Λευκό Οίκο είναι δέκα λεπτά δρόμος: Η σύντομη απάντηση για τον “ξαφνικό έρωτα” Ερντογάν και Άσαντ είναι όχι, είπε ο περίφημος Κίρμπι! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: