Παπαγάλος ή σκεπτόμενος πολίτης; Άνθρωπος ή μηχανή; Σύστημα Εκπαίδευσης και Βαθμολόγησης. Τροφή για σκέψη στην μικρή μας πατρίδα!

Μαθητές σε σχολείο της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Μιλήστε και κάντε λάθη, θα σας δώσω τους βαθμούς. Μη φοβηθείτε να πείτε την άποψη σας. Ελάτε να αναπτύξουμε θέματα μαζί. Ελάτε να δουλέψουμε μαζί. Δεν θέλω να παπαγαλίσετε τίποτα στο μάθημα. Δεν θέλω να φοβάστε την εξέταση. Ανοίξτε τα βιβλία και απαντήστε. Άστε το μυαλό σας ελεύθερο και απαντήστε.

Μια καθημερινή και ασταμάτηρητη προσπάθεια μέσα στις τάξεις, εδώ στις ΗΠΑ. Με συστήματα βαθμολόγησης που έχουμε υιοθετήσει πολλοί συνάδελφοί τα τελευταία χρόνια (μετά από ώρες μελέτης και ανάγνωσης των σημερινών αναγκών της νέας γενιάς), να συμβάλει ίσως ως τροφή για σκέψη (τουλάχιστον) στη μικρή μας πατρίδα.

Διαφορετικές αλλά αλληλένδετες κατηγορίες μέτρησης και βαθμολόγησης, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καθηγητής να αποκτήσει ΣΥΝΟΛΙΚΗ και ισορροπημένη εικόνα για τον κάθε μαθητή/φοιτητή (και όχι να τους φορτώνει με το άγχος της ψυχρής – μη αποδοτικής – γραπτής εξέτασης και μόνο).

  • Μέτρηση 1 – Προσωπική Έκθεση/Μελέτη

Δίνεται περίγραμμα της μελέτης/έκθεσης (outline), όπου ο κάθε μαθητής/φοιτητής αναπτύσσει ένα θέμα σε χρόνο που καθορίζεται (π.χ. κατάθεση σε δύο βδομάδες). Εδώ, ο καθηγητής μετρά την γραπτή ικανότητα του μαθητή/φοιτητή και τη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικής σκέψης του/της.

  • Μέτρηση 2 – Συμμετοχή στην Τάξη

Για κάθε συμμετοχή στην τάξη, κάθε μέρα/βδομάδα, ο μαθητής/φοιτητής λαμβάνει τον αντίστοιχο βαθμό. Π.χ., αν ένα μάθημα διδάσκεται/χρειάζεται 20 παραδόσεις, λαμβάνει 1 βαθμό κάθε φορά με παράλληλη οργάνωση σε μικρές ομάδες για ομαδική εργασία μετά τη διάλεξη. Εδώ, ο καθηγητής ενθαρρύνει τη συμμετοχή του μαθητή/φοιτητή και ενισχύει τη δυνατότητα πειθαρχίας και ένταξης του στο σύνολο, ως ένα υπεύθυνο άτομο και αυριανός πολίτης, που θα κληθεί να ενταχθεί στην κοινωνία.

  • Μέτρηση 3 – Σύντομο Τεστ για το μισό της περιόδου

Στη μέση της χρονιάς, ένα μικρό τεστ με multiple-choice ερωτήσεις (και πιθανόν 1-2 σύντομες ερωτήσεις κρίσεως), βασισμένα στην ύλη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εδώ, ο καθηγητής μετρά την υπευθυνότητα/οργανωτικότητα του μαθητή/φοιτητή να μελετά και να οργανώνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα και την πληθώρα πληροφοριών που τον περιβάλλουν διαδικτυακά ανά δευτερόλεπτο.

Ένα σημείο που ίσως ακούγεται “μακρινό” για την Κύπρον αλλά έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αποδοτικό αν υπάρξει ορθή διαχείριση του, είναι η υιοθέτηση της εξέτασης με ανοικτά βιβλία. Κάτι τέτοιο έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την πανδημία και την ενίσχυση της διαδικτυακής μάθησης.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί ο “περιορισμένος” χρόνος εξέτασης, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής/φοιτητής να γνωρίζει ότι δεν έχει απεριόριστο χρόνο αλλά καλείται (τουλάχιστον) να οργανωθεί ανάλογα (με βάση τη σημερινή διαδικτυακή τάση) και να είναι σε θέση να απαντήσει με επιτυχία. Π.χ, 20 κλειστού τύπου ερωτήσεις (multiple-choice) να απαντηθούν σε 40 λεπτά.

Κάτι τέτοιο σπρώχνει τον μαθητή/φοιτητή να οργανωθεί και να μελετήσει μέσα στη δική του ασφαλή “σφαίρα”, χωρίς την ασφυκτική πίεση της ψυχρής εξέτασης άλλων εποχών. Επίσης, ο μαθητής/φοιτητής, όταν το γνωρίζει αυτό, και έχοντας την ενθάρρυνση του καθηγητή καθημερινά, αρχίζει να οργανώνεται από την πρώτη μέρα και δεν τρέχει την τελευταία στιγμή να διαβάσει.

  • Μέτρηση 4 – Ομαδική Εργασία

Μετά το μέσο της χρονιάς, και αφού ήδη η τάξη πήρε το “δρόμο” της, δίνεται περίγραμμα της μελέτης (outline), όπου οι μαθητές/φοιτητές καλούνται να εργαστούν ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ, πάνω σε ένα συγκεκριμένο, πρακτικό θέμα, στο δικό τους χώρο, συχνά διαδικτυακά, σε χρόνο που καθορίζεται (π.χ., κατάθεση σε δύο μήνες).

Εδώ, ο καθηγητής μετρά την ικανότητα του μαθητή/φοιτητή να εντάσσεται, λειτουργεί και προσαρμόζεται στο σύνολο με τη χρήση πρακτικής εκπαίδευσης, που θα αποβεί χρυσοφόρα για τη μελλοντική, επαγγελματική διαδρομή του μαθητή/φοιτητή, τόσο ως επαγγελματία, όσο και ως πολίτη.

  • Μέτρηση 5 – Σύντομο Τεστ για το ΥΠΟΛΟΙΠΟ μισό της περιόδου

Στο τέλος της χρονιάς, ακόμη ένα μικρό τεστ με multiple-choice (και πιθανόν 1-2 σύντομες ερωτήσεις κρίσεως), βασισμένο στην ύλη που ακολουθεί ΜΕΤΑ το μέσο της σχολικής περιόδου. Ακολουθείται το ίδιο σύστημα όπως και στο σημείο 3 (μισό της περιόδου).

Όπως γίνεται κατανοητό, με αυτό το σύστημα/μέθοδο, ο κάθε καθηγητής καλείται να προσαρμοστεί, να προσαρμόσει και να μετρήσει ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ δυνατότητες/αδυναμίες ενός μαθητή/φοιτητή και να ενεργήσει ανάλογα προς όφελος του κάθε μαθητή/φοιτητή χωριστά αλλά και ως σύνολο.

Κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι τέλειο, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στο πόσο ΔΙΚΑΙΟΣ είναι ο καθηγητής, και πόσο σφαιρικά διαπαιδαγωγεί, αξιολογεί και βαθμολογεί τον μαθητή/φοιτητή.

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες στο πιο κάτω κείμενο, σε σχέση με διδασκαλικές μεθόδους, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε από αυτήν εδώ τη στήλη, ως μέρος των όσων αναφέρονται πιο πάνω ΕΔΩ.

Επίσης, ακολουθούν οι δημόσιες βαθμολογίες των φοιτητών εδώ στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με το αποτέλεμα του τρόπου και των μεθόδων των μαθημάτων, όπως αναφέρονται πιο πάνω ΕΔΩ.

Υ.Γ. Με την αγάπη μου, ως τροφή για σκέψη στη μικρή μας πατρίδα!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών  Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Ο προσανατολισμός των τριών βασικών υποψήφιων: Το προϊόν, ο πελάτης, η αγορά!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: