Γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Ο προσανατολισμός των τριών βασικών υποψήφιων: Το προϊόν, ο πελάτης, η αγορά!

Η 18χρονη Ιωάννα-Μυρσίνη Χριστοδουλίδη, θυγατέρα του προεδρικού υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, μεταξύ πολλών βασικών κεφαλαίων, δεσπόζουσα θέση λαμβάνει ο προσανατολισμός ενός πολιτικού ή ενός κόμματος και η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων (πολιτικών και κομμάτων).

Όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό, αυτός μπορεί να επικεντρωθεί (1) στο προϊόν (product orientation), (2) στον πελάτη (consumer orientation) και (3) στην αγορά (market orientation).

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καθένας από τους τρεις βασικούς υποψήφιους ανήκει σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες:

  • (1) Προϊόν (Product Orientation) – Ανδρέας Μαυρογιάννης

Η επικέντρωση στο “προϊόν” είναι χαρακτηριστικό κομμάτων όπως το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, μέσα από τα χρόνια κρατά τις θέσεις του (προϊόντα του) και προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα των θέσεων του. Είτε αυτό ονομάζεται Κυπριακό, είτε Οικονομία, ο πολιτικός προσανατολισμός του δεν μεταβάλλεται.

Η επιλογή αυτή δεν μπορεί παρά να συμπιέζει αργά και σταθερά τα ποσοστά κομμάτων όπως το ΑΚΕΛ, μιας και στη σημερινή εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί και να μεταβληθεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης για μια πολιτική θέση (προϊόν), ειδικά από κόμματα τα οποία εκπροσωπούν μια πιο ακραία πολιτική φιλοσοφία.

Δύσκολα δηλαδή ένα παραδοσιακά αριστερό κόμμα (ή και ένα παραδοσιακά δεξιό κόμμα) μπορούν να αντλήσουν ψήφους από επιπλέον δεξαμενές (κέντρο και δεξιά αλλά και αντίστροφα).

Παρόλες τις προσπάθειες του Αντρέα Μαυρογιάννη να προβάλει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, όλες οι δημοσκοπήσεις ως τώρα επιβεβαιώνουν τη δυσκολία του να αντλήσει δύναμη πέραν της ακελικής βάσης, με κομματικό προσανατολισμό που αντανακλά στη δική του εικόνα και επιφέροντας του τεράστιες δυσκολίες να προωθήσει και να πείσει για τα δικά του προϊόντα (θέσεις).

  • (2) Πελάτης (Consumer Orientation) – Αβέρωφ Νεοφύτου

Η επικέντρωση στον πελάτη (ψηφοφόρο) είναι το χαρακτηριστικό αυτού του προσανατολισμού. Ο πολιτικός ή το κόμμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μεταβάλλονται και περιφέρονται με βάση τις ανάγκες της “στιγμής” του πελάτη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “πελατειακή σχέση”, μια σχέση μάλλον “ξένη” προς τις διαχρονικές αρχές του ΔΗΣΥ.

Παρόλη την επικέντρωση στον καθόλα ενδιαφερόμενο, τον ίδιο τον ψηφοφόρο, εν’ τούτοις, οι συνεχείς ανθρώπινες ανάγκες, τα αυξημένα “θέλω” και το – με ταχύτητα – μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συχνά οδηγούν σε ολισθήματα, μιας και όπως χαρακτηριστικά λέμε στο Μάρκετινγκ “είναι αδύνατον να πουλήσουμε το προϊόν μας σε όλους”.

Κάτι που φαίνεται ότι προσπάθησε και προσπαθεί να επιτύχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συνεχής προσπάθεια του να είναι “in” για να ελκύσει τον κάθε πελάτη (ψηφοφόρο) έχει βρει εμπόδια, τα οποία δεν μπόρεσε και ούτε μπορεί να ανατρέψει στον εναπομείμαντα χρόνο.

Με μεγαλύτερο εμπόδιο την “κρίση” του σημερινού ψηφοφόρου, ενός ψηφοφόρου, ο οποίος λόγω ταχύτητας και ελέω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της αμφίδρομης πλέον επικοινωνίας, βλέπει, κρίνει, απαντά, αντιδρά, περιοριζοντας το πολιτικό παιδίο κίνησης του Αβέρωφ Νεοφύτου και εγκλωβίζοντας τον σε χαμηλά ποσοστά, κοντά σε αυτά του Άντρέα Μαυρογιάννη.

  • (3) Αγορά (Market Orientation) – Νίκος Χριστοδουλίδης

Στη σημερινή εποχή, κερδίζει αυτός που ακούει, βλέπει, ερευνά, καταγράφει, αναλύει (ΟΛΟ το περιβάλλον), επικεντρώνεται σε κάθε ομάδα του λαού ξεχωριστά και ως σύνολο, μελετά και βρίσκει λύσεις. Ξαναμετρά, επικεντρώνεται στην ουσία, αποφεύγει τις ανούσιες συζητήσεις και προχωρά.

Ένας ασταμάτητος κύκλος της αγοράς (της κοινωνίας), που αποβλέπει στο συνολικό καλό. Κτίζει προϊόντα (προτάσεις και λύσεις) έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και χωρίς να επιβάλλει προτάσεις (βλέπε “προιόν” πιο πάνω). Επεκτείνει την προσωπική σχέση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, προσβλέποντας στο σύνολο και όχι στο άτομο (βλέπε “πελάτη” πιο πάνω).

Όλα αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν τις βάσεις που έχουν δώσει ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονεκτήματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πλεονεκτήματα, τα οποία συγκεράστηκαν με προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου.

Με κορυφαία χαρακτηριστικά την ηρεμία και την ανωτερότητα που επέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις απανωτές επιθέσεις, εκθέτοντας αντιπάλους και ΜΜΕ, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να τον αποδομήσουν (δείχνοντας οι ίδιοι ένα “αντιπαθητικό” πρόσωπο), αυτο-παγιδεύτηκαν και τόνισαν ουσιώδη πολιτικά χαρακτηριστικά του Νίκου Χριστοδουλίδη, τα οποία προσμετρούν αισθητά στην κοινή γνώμη: πραότητα, καθαρότητα, ψυχραιμία, πολυσυλλεκτικότητα, ενότητα.

Στοιχεία, που αναμφίβολα επιφέρουν επιπλέον – σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως έχει διαφανεί και επιβεβαιωθεί από όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών  Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Bob Menendez, this Christmas, I gave you my heart!  Όσο βλέπουμε το όνομα σας στον πολιτικό χάρτη, υπάρχει ελπίδα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: