Ο Χριστοδουλίδης απέναντι στον Καρεκλά: Απαντά για όλα, ακόμα και για τον εκβιασμό του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Αναστασιάδη (video)

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προεδρικού υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για την προώθηση της ισότητας γυναικών και ανδρών. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές του καναλιού Σίγμα και τον Γιάννη Καρεκλά, φιλοξενήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει σε θέματα που αφορούν τις επικρίσεις για συμμαχίες με τα κόμματα που τον στηρίζουν, το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η συνταγή για άρση του, η διαφθορά και η οικονομία .

Αρχικά, κληθείς να απαντήσει τι τον απασχολεί από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και τις βλέπει με αισιοδοξία αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσουμε αριθμούς, θα πρέπει να τους αυξήσουμε πλησιάζοντας στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις πέραν της αισιοδοξίας είναι και η μεγάλη ευθύνη για τις μεγάλες προκλήσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι οι λύσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».

Όσο αφορά το Κυπριακό και την στήριξη του τυγχάνει από διάφορα κόμματα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με τις θέσεις που δημοσίευσαν, παρουσιάζεται ένας ξεκάθαρος τρόπος για επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν με τον ίδιο τρόπο που σε προηγούμενες εκλογές στήριξαν άλλους υποψήφιους, δεν χάνουν την αυτονομία τους, δεν καταργούνται και σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Δεν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες με τα κόμματα που με στηρίζουν. Έδωσα στη δημοσιότητα κείμενο το οποίο μου έχουν αποστείλει και αυτό γιατί η υποψηφιότητα μου είναι διαφορετική. Πήγαμε, μιλήσαμε πρώτα με την κοινωνία και βάσει των συζητήσεων που είχαμε, λαμβάνοντας και θέσεις που είχαμε κοινή προσέγγιση έχει δημοσιοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ενώπιον του Κυπριακού λαού για να λάβει αποφάσεις μέσα από το πρόγραμμα του υποψηφίου»

  • Όσο αφορά το Κραν Μοντανά, ανέφερε ότι πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν σαφώς καλύτερα από αυτά που περιλαμβάνονταν στο Σχέδιο Ανάν το 2004. «Ιστορικά, κάθε επόμενο σχέδιο ήταν χειρότερο από το προηγούμενο. Η πρώτη φορά που φτάσαμε σε μια καλύτερη όσο αφορά το περιεχόμενο ήταν στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία».

Όσο αφορά την προσέγγιση του για τους Τουρκοκύπριους, σημείωσε ότι υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόγραμμά του για το Κυπριακό, που εκφράζει την ανάγκη να συνεργαστούμε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και μετέβη στις κατεχόμενες περιοχές όπου πραγματοποίησε συναντήσεις, ενώ υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες.

Κληθείς να συμφωνήσει τι συζήτησε με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως όπως συζήτησε με την κοινωνία για ιδεολογικοπολιτικό του πλαίσιο έτσι ακριβώς έκανε και διάλογο με τα κόμματα που δεν είχαν πάρει αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές.

Επανέλαβε ότι, σίγουρα η πλειοψηφία των προσεγγίσεων του με τα κόμματα που το στηρίζουν είναι κοινές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων επί όλων των θεμάτων. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ο ίδιος ήταν πραγματικός υπερασπιστής του ΓεΣΥ από τότε που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάποια από τα κόμματα τον στηρίζουν δεν έχουν την ίδια προσέγγιση μαζί του.

«Στο πρόγραμμά μου παρουσιάζεται ποια θέση θα ακολουθήσω σε περίπτωση που ο κυπριακός λαός με τιμήσει, και αυτή είναι η στήριξη του ΓεΣΥ γιατί την θεωρώ από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε αυτόν τον τόπο».

Όσο αφορά τα σκάνδαλα και την διαφθορά, κληθείς να απαντήσει πόσες φορές έχει συναντήσει τον κ. Βγενόπουλο στην Αθήνα και γιατί, απάντησε πως είχε συναντηθεί μαζί του μία φορά όταν ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΠτΔ στην Αθήνα. Εκεί ήταν και ο Πρόεδρος και ο κ. Στυλιανίδης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ο κ. Βγενόπουλος ζητούσε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ίδιος δεν ήθελε να τον δει και αποφασίστηκε να τον συναντήσω εγώ και να ακούσω τι είχε να μου μεταφέρει και ήταν μία συνάντηση τριών λεπτών για να μου μεταφέρει ένα μήνυμα προς τον ΠτΔ ότι αν συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να τον πολεμά θα καταστρέψει την Κύπρο».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για μια κυβέρνηση αχταρμά και «ουτοπία» τον σχηματισμό κυβέρνησης του, ανέφερε ότι δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις και ότι όλοι μας δεν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την προσδοκία, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις μεταξύ κομμάτων που έχουν διαφορετικές αφετηρίες αι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν από την κοινωνία και αυτό είναι ό,τι η κοινωνία της Κύπρου μας στέλνει.

  • Απαντώντας στην ερώτηση γιατί επιμένει να παρουσιάζεται ως περήφανος Συναγερμικός ενώ προσβλέπει σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υποστηριζόμενος από κόμματα που πολεμούν τον ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι κρίνεται επειδή λέει την αλήθεια, σε ποιο κομματικό σχηματισμό ανήκει και δεν θέλει να λέει ψέματα.

«Οι διαδικασίες του κόμματος έγιναν σαφώς πιο νωρίς απ’ ότι είχαν ανακοινωθεί για να αποκλειστούν ενδεχόμενες άλλες υποψηφιότητες. Με κρίνουν κάποιοι επειδή λέω την αλήθεια».

Σημείωσε επίσης ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη και δεν ήταν από την στήριξη οποιουδήποτε κόμματος.

«Σας ρωτώ. Όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συζητούσε με τα κόμματα που με στηρίζουν για να συνεργαστούν προσφέροντας μάλιστα διαμοιρασμό της εξουσίας 50-50 που δεν διέψευσε ο ίδιος, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και τώρα που αυτά τα κόμματα στηρίζουν μια άλλη επιλογή τίθενται όλα αυτά τα ερωτήματα; Επειδή ακούω πολλά περί διάσπασης, το 2004 όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΗΣΥ ψήφισε εναντίον του κόμματος σταμάτησαν να είναι ψηφοφόροι του Συναγερμού; Όχι,

Κλείνοντας, τόνισε στη συνέχεια ότι σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι πίσω από την υποψηφιότητά του και καμία συναλλαγή δεν έχει γίνει.

ΠΗΓΗ: Κανάλι Σίγμα – εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά

Δεν θα υπέγραφε στο Κραν Μοντανά, δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Θα αναζητήσει υπουργούς και από το εξωτερικό (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: