NY Times: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντίσταση στο σχέδιο πώλησης των F-16 στην Τουρκία… Σθεναρά αντίθετος ο κ. Μενέντεζ

FILE PHOTO: epa08968847 Senator Jim Risch (R-Idaho) speaks to Senate Foreign Relations Committee Chairman Robert Menendez (D-N.J.), on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, GREG NASH, POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θέλει να συζητήσει τις προτεινόμενες μεγάλες πωλήσεις όπλων για την Τουρκία και την Ελλάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όμως, ήδη αντιμετωπίζει αντίσταση στο Καπιτώλιο για το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα και αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, γράφουν οι δημοσιογράφοι Michael Crowley και Edward Wong στην εφημερίδα New York Times.

Σημειώνουν:

Το πακέτο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει:

Για την Τουρκία, 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για την αναβάθμιση του στόλου της και

Για την Ελλάδα, τουλάχιστον 30 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Το ελληνικό αίτημα είναι αδιαμφισβήτητο και πολύ πιθανό να εγκριθεί. Όμως, ενώ η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, αυτό το πακέτο αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από μέλη του Κογκρέσου που είναι εξοργισμένα με τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι εγοργισμένα, μεταξύ άλλων, για την παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και την άρνησή του μέχρι στιγμής να εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι δύο ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την κίνηση με στόχο την έγκριση από το Κογκρέσο, που δημοσιεύθηκε πρώτα από την εφημερίδα Wall Street Journal την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ και επί μακρόν επικριτής του κ. Ερντογάν, εξέδωσε μια καυστική δήλωση.

Αν και δήλωσε ότι καλωσόριζε την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ο κ. Μενέντεζ – η θέση του οποίου (στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων) του δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τέτοιες πωλήσεις στην επιτροπή του – είπε ότι αντιστεκόταν σθεναρά στην πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τις σημαντικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένους συμμάχους. Η απόρριψη ή η αδράνεια θα σκοτώσει την πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν (για την Τουρκία).

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά εναντίον γειτόνων-συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Μενέντεζ.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό —μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης— και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση».

Μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις προηγούμενες επικρίσεις του κ. Μενέντεζ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η αντίρρηση του Μενέντεζ από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει» μια τέτοια συμφωνία, αν και δεν ήταν σαφές τι εννοούσε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κ. Ερντογάν παραδέχτηκε ότι η προμήθεια των τζετ θα ήταν «πολύ ευκολότερη» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν την πλειοψηφία στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβη, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση. Ωστόσο, πρόσφατα έκανε το διαδικαστικό βήμα να ειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τα αιτήματα, τα οποία υποβλήθηκαν χωριστά από την Άγκυρα και την Αθήνα πριν από αρκετούς μήνες και τα οποία απαιτούν ψήφο έγκρισης από το Κογκρέσο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η κοινοποίηση δεν ήταν ακόμη οριστική, είπε την Παρασκευή ότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές όπλων έως ότου η κυβέρνηση ζητήσει επίσημα έγκριση από το Κογκρέσο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια σφοδρή διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και ο κ. Ερντογάν υπαινίσσεται την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης εναντίον του μέλους του ΝΑΤΟ, αν και λίγοι περιμένουν ότι θα ακολουθήσει μια τέτοια δραματική ενέργεια. Συνδέοντας τα δύο πακέτα όπλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να σηματοδοτεί ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

  • Σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι υποστήριζε τις πωλήσεις των F-16 στην κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. «Θα πρέπει να πουλήσουμε», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πώληση δεν θα ήταν «quid pro quo» για την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάτι που απαιτείται σύμφωνα με την πολιτική της συμμαχίας να λαμβάνει αποφάσεις με ομόφωνη συναίνεση.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ, την οποία ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε μεγάλη στρατηγική ήττα για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, εκτός εάν είναι βέβαιος ότι τα νέα και αναβαθμισμένα αεροπλάνα είναι στα χέρια του. Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει εκλογές αυτή την άνοιξη εν μέσω οικονομικής αναταραχής στη χώρα του.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έδειξαν πολύ συμπάθεια προς το P.K.K., ένα κουρδικό εθνικιστικό κίνημα που η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Μεταξύ άλλων αιτημάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν να εκδώσει η Σουηδία πολλά μέλη του P.Κ.Κ. και άλλους Κούρδους που η κυβέρνηση της Σουηδίας λέει ότι δεν θα παραδώσει. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τέτοιες διαφορές. Αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι βέβαιοι η Τουρκία θα εγκρίνει τελικά την επέκταση της συμμαχίας.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν ενέκρινε τους νέους αιτούντες, αλλά οι ηγέτες της είπαν ότι θα το κάνουν στις αρχές του έτους.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Ο κ. Μενέντεζ και άλλοι επέκριναν δριμύτατα το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του κ. Ερντογάν, το οποίο τα τελευταία χρόνια περιλάμβανε σκληρή καταστολή των μέσων ενημέρωσης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων πηγών διαφωνίας.

Έχουν επίσης καταγγείλει τις φιλικές σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν. Ο Τούρκος ηγέτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά της αγοράς του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400 της Ρωσίας και δεν έχει ενταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλούν την Τουρκία ζωτικό σύμμαχο σε μια στρατηγική τοποθεσία και ο κ. Ερντογάν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να επιτραπεί η εξαγωγή ουκρανικού σιτηρού στον έξω κόσμο.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν επίσης προειδοποιήσει αυστηρά την Τουρκία να μην ακολουθήσει μια επαπειλούμενη εισβολή στη βόρεια Συρία για να πολεμήσει τις εκεί κουρδικές ομάδες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: Michael Crowley και Edward Wong – Εφημερίδα New York Times

Η τραγωδία του Ερντογάν και του Λευκού Οίκου: Η Ελλάδα θα πάρει, χωρίς όρους, τα F-35, η Τουρκία πρέπει να υποκύψει μπροστά στον Ρόμπερτ Μενέντεζ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: