Mεταθέσεις διπλωματών, φίλων του υπουργού Εξωτερικών, πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο: Τι θα γίνει κ. Κασουλίδη αν ο νέος Πρόεδρος διαφωνήσει;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε τις μεταθέσεις των Κυπρίων διπλωματών τρεις εβδομάδες πριν τις κυπριακής προεδρικές εκλογές, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει τις καλύτερες πρεσβείες για τους γνωστούς ημετέρους και φίλους του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τις μεταθέσεις Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών.

Σημειώνεται πως “αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Συντεχνίας Υπαλλήλων να ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταθέσεων εντός των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι λειτουργοί για τις σχετικές αποφάσεις που επηρεάζουν τους ιδίους και τις οικογένειές τους και να διασφαλίζεται η ομαλή μετάβασή τους στο εξωτερικό”.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Αριστείδης Βικέτος στον Αγγελιαφόρο, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι “αντιδεοντολογικό” ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο νέος υπουργός Εξωτερικών να “βρίσκονται προ τετελεσμένων αποφάσεων” ένα μήνα, πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σημειώνουν δε ότι η αναφορά της ανακοίνωσης, πως “αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Συντεχνίας Υπαλλήλων να ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταθέσεων εντός των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου”, στην ουσία γίνεται για να καλύψει την σπουδή του απερχομένου Υπουργικού Συμβουλίου και όχι αυτές καθ ‘ εαυτές τις ανάγκες της Συντεχνίας και της εύρυθμης λειτουργίας του ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε πως υπάρχουν πολλά και σημαντικότερα αιτήματα της Συντεχνίας Υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, τα οποία είναι στάσιμα εδώ και χρόνια.

Παρόλο, που η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στα ονόματα Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών, οι οποίοι από την Κεντρική Υπηρεσία θα τοποθετηθούν σε πρεσβείες στο Εξωτερικό , πληροφορίες του ageliaforos.com, κάνουν ιδιαίτερα λόγο για τις ακόλουθες:

*Πρέσβυς Κυριάκος Κούρος (από διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας) ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο,

*Πρέσβυς Ανδρέας Ιγνατίου (από το Κέντρο στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη)

*Πρέσβυς Όμηρος Μαυρομμάτης (από το Κέντρο στην Πρεσβεία Βουδαπέστης)

*Κορνήλιος Κορνηλίου ( από γενικός διευθυντής ΥΠΕΞ) πρέσβυς στο Παρίσι

* Δημήτρης Δημητρίου ( Γραφείο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη Επιτετραμένος στο Βέλγιο).

*Επίσης, ανοίγει πρεσβεία στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Επικεφαλής θα αναλάβει ο Σύμβουλος Β’, Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος υπηρετεί στην Μ. Α. της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια, ακόμη και αν δοθεί , μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Βέλγιο το λεγόμενο Agrément για τους πιο πάνω διπλωμάτες (σ.σ: η συμφωνία από ένα κράτος να δέχεται μέλη διπλωματικής αποστολής από ξένη χώρα.

Σε αυτή τη διαδικασία, το κράτος απόσπασης ζητά επίσημα τη συναίνεση, μέσω αιτήματος d’agréation, από το κράτος υποδοχής, πριν διορίσει διπλωμάτη στο κράτος υποδοχής), η κυβέρνηση, η οποία θα προέλθει από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, μπορεί να ανακαλέσει τις μεταθέσεις και να διορίσει στις θέσεις τους άλλους και τους συγκεκριμένους τρεις να τους στείλει να υπηρετήσουν σε άλλες χώρες.

*Εξάλλου, το πρώτο σοβαρό ζήτημα για τον νέο ΥΠΕΞ θα είναι η πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή. Το Υπουργικό δεν αποφάσισε για τον νυν Γ.Δ. πρέσβυ Κορνήλιο Κορνηλίου.

Ο ίδιος φέρεται να ενδιαφέρεται για το Παρίσι ή την Αθήνα.

Έγκυρη πηγή μας είπε ότι ενδεχόμενη τοποθέτηση στην Αθήνα θα είναι θετική εξέλιξη, γιατί θα τερματιστεί ο διορισμός, που είχε παγιωθεί, “πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων”, δηλαδή ανθρώπων εκτός Διπλωματικού Σώματος, ορισμένοι των οποίων ουδεμία διπλαματική εμπειρία είχαν.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προστίθεται πως:

“Για σκοπούς διαφάνειας, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι υπηρεσιακές ανάγκες με στόχο να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Διπλωματικών Αποστολών και η ικανότητα των λειτουργών να εκπληρώσουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί, ενώ πέραν των ανωτέρω, λαμβάνονται επίσης υπόψη η περίοδος παρουσίας στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και η συνολική υπηρεσία στο εξωτερικό.

Νοείται πως ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η λειτουργός, υποβάλλει αίτηση με τις χώρες επιλογής και ενδιαφέροντός του, οι οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση εφαρμόζει την υποχρέωση για στελέχωση των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό όπως αυτή ορίζεται στα Άρθρα 37, 50 και 54 του Συντάγματος και στον περί Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας Νόμο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που έχουν επιλεγεί και εύχεται καλή επιτυχία στα καθήκοντα και την αποστολή που αναλαμβάνουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Αριστείδης Βικέτος στον Αγγελιαφόρο

Ο Χριστοδουλίδης προηγείται και στην κυλιόμενη δημοσκόπηση της Καθημερινής Κύπρου: Ο Μαυρογιάννης δεύτερος, πέρασε τον Αβέρωφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: