Καμία νύξη για την κατοχή της Κύπρου στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.: Γιατί κ. υπουργέ των Εξωτερικών;

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Φωτογραφία via Cyprus MFA, @CyprusMFA




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, 23 Ιανουαρίου 2023, στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκανε αναφορά στην κατοχή του 40% του εδάφους του νησιού από την Τουρκία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας και η έξαρση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Sahel και τα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών.

Επίσης, υπό το λήμμα των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Οι Υπουργοί παρακάθισαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Παλαιστίνης κ. Mohammad Shtayyeh.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ενότητα και αποφασιστικότητα με την οποία η ΕΕ ενήργησε τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και προσφέροντας καθολική στήριξη προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για στήριξη της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και του δοκιμαζόμενου λαού της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας ύψους €300.000 προς αγορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα δοθεί σε συνεργασία με τους Πολωνούς εταίρους μας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού καλωσόρισε την ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εξέφρασε απογοήτευση που η Κύπρος δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλλονται στα κυπριακά πλοία από την Τουρκία.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι πρακτικές παράκαμψης των κυρώσεων από ορισμένες χώρες εμποδίζουν τις συνολικές προσπάθειες για να επιφέρουμε βαρύ κόστος στην ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Sahel, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης, σημειώνοντας τη σημασία διατήρησης της παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για τη στήριξη που παρείχε στην προσωπική του απεσταλμένη, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Γκάμπια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο λήμμα των τρεχουσών υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση της Κύπρου για την εγκαθίδρυση της μη-στρατιωτικής αποστολής ΚΠΑΑ στην Αρμενία.

Την ίδια ώρα, έκανε ειδική αναφορά στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα για απάμβλυνση των ανθρωπιστικών συνεπειών που έχει επιφέρει αυτός ο αποκλεισμός.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Παλαιστίνης κ. Mohammad Shtayyeh, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της ΕΕ με την Παλαιστίνη.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τη λύση δύο κρατών στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Μέσης Ανατολής (ΕΔΜΑ), και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο για επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αυξανόμενες εντάσεις και προκλήσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το θρησκευτικού στάτους κβο στην Παλιά Πόλη.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας κ. Miroslav Lajcak, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Τι δείχνει η νέα κυλιόμενη δημοσκόπηση της Καθημερινής και της Symmetron Market Research: Χριστοδουλίδης πρώτος με 10,2 μονάδες μπροστά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: