Οι Κινέζοι τουρίστες δεν απολαμβάνουν μόνο τον ήλιο της Ελλάδας: Σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη “Χρυσή Βίζα”, αγοράζουν ακίνητα

FILE PHOTO: Ανθισμένη αμυγδαλιά στην περιοχή του Ναυπλιου με φόντο τη θάλασσα και τα χιονισμένα βουνά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ανταπόκριση από την Αθήνα του Gerd Höhler στην εφημερίδα Handelsblatt,  αναφέρεται στους Κινέζους ταξιδιώτες που φθάνουν με τις αεροπορικές πτήσεις της Air China στην Αθήνα και οι οποίοι, εκτός από τουρίστες, μπορεί να είναι και επενδυτές.

Πρόκειται για μια τάση που διακόπηκε από την πανδημία: Όλο και περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο το ήπιο κλίμα με 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, η γραφική ομορφιά και τα αρχαία αξιοθέατα.

Τουλάχιστον εξίσου μεγάλο κίνητρο είναι και η «Χρυσή Βίζα», με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσελκύει πλούσιους επενδυτές από τρίτες χώρες.

Όποιος επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητο θα λάβει την πολυπόθητη άδεια διαμονής. Αποκτά έτσι το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και μετακίνησης στις άλλες 26 χώρες στη ζώνη Σένγκεν. Η βίζα ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί να παραταθεί.

Ωστόσο, η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Covid έφεραν μεγάλη οπισθοδρόμηση. Ενώ η Ελλάδα είχε εκδώσει 3.503 χρυσές βίζες το 2019, υπήρξαν μόνο 938 το 2020. Οι μεγαλύτερες ελπίδες εναποτίθενται τώρα στο άνοιγμα της Κίνας, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλες 18 χώρες της ΕΕ προσελκύουν επενδυτές από τρίτες χώρες με βίζα Σένγκεν. Η πρακτική αυτή είναι αμφιλεγόμενη για την Επιτροπή της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επικριτές παραπονιούνται για ανεπαρκείς ελέγχους επενδυτών, που ενθαρρύνουν το ξέπλυμα χρήματος. Οι χαλαρές διασταυρώσεις των πληροφοριών είναι επίσης προβληματικές επειδή η Golden Visa θεωρείται πύλη για την ιθαγένεια.

Μπορεί να υποβληθεί αίτηση σε πολλές χώρες μετά από μερικά χρόνια διαμονής. Και στην Ελλάδα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι θα εντείνεται η οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.

Ωστόσο, οι Κινέζοι επενδυτές παραμένουν η πιο σημαντική ομάδα-στόχος του προγράμματος Visa.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Gerd Höhler – So lockt Griechenland chinesische Investoren an

Άσπρισαν τα χιονοδρομικά της βόρειας Ελλάδας: Πλησιάζει η ώρα [LIVE CAM από όλες τις πίστες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: