Aννα Mόντες, η πιο επικίνδυνη κατάσκοπος: Η γυναίκα που κάρφωνε τα πάντα στον Κάστρο για τους Αμερικανούς αποφυλακίζεται [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο via ΥοuTube@ AntiPolygraph




Η Ana Montes μία από τις πιο διαβόητες κατασκόπους του Ψυχρού Πολέμου κατά των ΗΠΑ αποφυλακίστηκε μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στην ειρκτή.

Η 65χρονη πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες κατασκοπεύοντας για λογαριασμό της Κούβας, ενώ εργαζόταν ως αναλύτρια στην αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.

Μετά τη σύλληψή της το 2001, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε αποκαλύψει σχεδόν τα πάντα για τις υπξηρσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους στο νησί.

Είχε δε χαρακτηριστεί ως μία από τις «πιο επιζήμιες κατασκόπους» που συνελήφθησαν ποτέ από τις ΗΠΑ.

Είχε καρφώσει τα πάντα

Η επικεφαλής της αμερικανικής αντικατασκοπείας επί Μπους είχε πει στο Κογκρέσο το 2012 ότι η Μόντες είχε «καρφώσει τα πάντα, ουσιαστικά όλα όσα γνωρίζαμε εμείς για την Κούβα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας μας στην Κούβα».

«Έτσι οι Κουβανοί γνώριζαν καλά όλα όσα γνωρίζαμε για αυτούς και μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Επιπλέον, ήταν σε θέση να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για την Κούβα στις συνομιλίες της με συναδέλφους και βρήκε επίσης την ευκαιρία να παράσχει πληροφορίες που απέκτησε σε άλλες δυνάμεις».

Μετά τη σύλληψή της, η Μόντες κατηγορήθηκε ότι είχε καταδώσει τις ταυτότητες τεσσάρων κατασκόπων των ΗΠΑ και… ωκεανών απόρρητου υλικού.

Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών, με τον δικαστή της καταδίκης να την κατηγορεί ότι έθεσε σε κίνδυνο το «έθνος ως σύνολο».

Κατάσκοπος – ιδεολόγος

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους κατασκόπους υψηλού προφίλ που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόντες είχε κίνητρο την ιδεολογία και όχι το προσωπικό κέρδος. Συμφώνησε να εργαστεί για την κουβανική υπηρεσία πληροφοριών εν μέρει με βάση την αντίθεσή της στις δραστηριότητες της κυβέρνησης Ρίγκαν στη Λατινική Αμερική.

Θωρείται ότι η Μόντες είχε εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κόντρας της Νικαράγουας, μια δεξιά ανταρτική ομάδα ύποπτη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων φρικαλεοτήτων στη χώρα.

Αρχικά την προσέγγισε ένας συμφοιτητής της στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς το 1984, όταν την άκουσε να εκφράζει την οργή για τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Νικαράγουα. Αργότερα παρουσιάστηκε σε έναν κουβανικό πράκτορα πληροφοριών και σε ένα δείπνο στη Νέα Υόρκη «συμφώνησε χωρίς δισταγμό να εργαστεί μέσω των Κουβανών για να «βοηθήσει» τη Νικαράγουα», ανέφερε η έκθεση του γενικού επιθεωρητή.

Τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε στην Αβάνα τον για εκπαίδευση και εντάχθηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, όπου τελικά θα γινόταν ανώτερη αναλύτρια της οργάνωσης στην κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού.

Κατάσκοπος της ραδιοφωνικής εποχής

Για σχεδόν δύο δεκαετίες συναντιόταν με Κουβανούς κατασκόπους σε εστιατόρια της Ουάσιγκτον και τους έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα που περιείχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες μέσω τηλεειδοποίησης. Ελάμβανε δε εντολές μέσω μηνυμάτων που αποστέλλονταν με τα βραχέα του ραδιοφώνου! (Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ηχητικό ντοκουμέντο).

Τελικά συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2001, αφού αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έλαβαν πληροφορία ότι κάποιος κυβερνητικός υπάλληλος μάλλον κατασκόπευε υπέρ της Κούβας. Ένας από τους πράκτορες του FBI που της πέρασε χειροπέδες είπε ότι ήταν στωική κατά τη σύλληψή της…

Η Μόντες θα παραμείνει υπό επίβλεψη για ακόμνη πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή της και η χρήση της στο Διαδίκτυο θα παρακολουθείται. Θα της απαγορευτεί επίσης να εργάζεται για την κυβέρνηση ή να επικοινωνεί με ξένους πράκτορες χωρίς άδεια.

Ενας από τους πράκτορες του FBI που είχαν συνέλαβαν τη Μόντες, εκτίμησε μιλώντας στο CBS News ότι θεωρεί απίθανο η 65χρονη γυναίκα να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την επαφή με κουβανούς πράκτορες.

«Αυτό το κομμάτι της ζωής της τελείωσε. Ό,τι έκανε για αυτούς το έκανε. Δεν μπορώ να τη φανταστώ να ρισκάρει την ελευθερία της».

Με πληροφορίες από BBC

Πρωτόγνωρες σκηνές στη Βουλή των ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στα χέρια στο παζάρι για την εκλογή Μακάρθι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: