Στο φως 13.000 απόρρητα έγγραφα και αρχεία για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι [videos]

Στιγμιότυπο που περιελήφθη στην ταινία JFK του Ολιβερ Στόουν. FK (1991) Official Trailer




Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ δημοσίευσαν σήμερα 12.879 έγγραφα που αφορούν στην δολοφονία του Τζον Κένεντι, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδότησε την αποδέσμευση αυτή, η οποία ωστόσο διατηρεί μυστικά εκατοντάδες άλλα ευαίσθητα έγγραφα.

Το 1992 το Κογκρέσο είχε διατάξει ότι όλα τα εναπομείναντα σφραγισμένα αρχεία που σχετίζονται με την έρευνα για τον θάνατο του Κένεντι θα πρέπει να ανοιχτούν πλήρως στο κοινό μέσω των Εθνικών Αρχείων σε 25 χρόνια, έως τις 26 Οκτωβρίου 2017, εκτός από αυτά που ο τότε πρόεδρος εξουσιοδότησε για περαιτέρω παρακράτηση.

Το 2017, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε μια δέσμη αρχείων, αλλά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα υπόλοιπα έγγραφα σε κυλιόμενη βάση.

Η συλλογή αρχείων «John F. Kennedy Assassination Records» αποτελείται από περίπου πέντε εκατομμύρια σελίδες.

Η συντριπτική πλειονότητα της συλλογής είναι δημόσια διαθέσιμη χωρίς περιορισμούς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά τη σημερινή κυκλοφορία, πάνω από το 97% των αρχείων της είναι πλέον προσβάσιμο.

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ επέβαινε σε αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, σε ηλικία 46 ετών.

Ερευνα υπό την ηγεσία του ανώτατου δικαστή, Earl Warren, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λί Χάρβεϊ Οσβναλντ (Lee Harvey Oswald) , πρώην πεζοναύτης και κομμουνιστής (;) ακτιβιστής που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος. Ωστόσο, η έρευνα έχει επικριθεί ευρέως από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς στα σχεδόν 60 χρόνια που έχουν διαρρεύσει μετά τη δολοφονία.

Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν διερευνήσει την ιδέα ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης συνωμοσίας.

Κανένας δεν έχει ωστόσο αποδείξει ότι ο Οσβαλντ – ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Jack Ruby δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Kennedy – συνεργάστηκε με οποιονδήποτε άλλο, αν και οι θεωρίες αυτές συντηρούν μία ισχυρή επιρροή.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές εάν τα αρχεία που περιλαμβάνονται στην σημερινή αποδέσμευση περιέχουν σημαντικές νέες αποκαλύψεις.

Μακροχρόνιοι παρατηρητές της δολοφονίας του JFK ελπίζουν ότι ο νέος «θησαυρός» θα ρίξει περισσότερο φως σε όσα γνώριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία του Κένεντι, ιδιαίτερα τις δραστηριότητές του στην Πόλη του Μεξικού τις εβδομάδες πριν ανοίξει πυρ στο Ντάλας.

Ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την υποκλοπή από τη CIA των επικοινωνιών του Όσβαλντ με τη Σοβιετική Πρεσβεία στη μεξικανική πρωτεύουσα κυκλοφόρησε σήμερα χωρίς δύο προηγούμενες διαγραφές.

Μια σύγκριση με την έκδοση που κυκλοφόρησε προηγουμένως δείχνει ότι οι διαγραφές απέκρυπταν το γεγονός ότι η επιχείρηση υποκλοπής με στόχο τη Σοβιετική Πρεσβεία ήταν μια κοινή προσπάθεια με το γραφείο του Μεξικανού προέδρου, μια συμφωνία που ήταν «άκρως μυστική και άγνωστη στους μεξικανούς αξιωματούχους ασφαλείας».

Με πληροφορίες από Reuters CBS

Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά των F-16: Ο Μενέντεζ παραμένει σταθερός στο βέτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: