Συναγερμός στην Βρετανία μετά τον θάνατο έξι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α: Πως μεταδίδεται η ασθένεια

FILE PHOTO: Παιδιά σχολικής ηλικίας φορώντας μάσκες για προφύλαξη από ιούς. EPA, PETER DASILVA




Έξι παιδιά έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Την Παρασκευή, ένας μαθητής σε σχολείο στο δυτικό Λονδίνο – το St John’s School, Ealing – επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα από τα θύματα.

Το UKHSA είπε ότι συνεργάζεται με το Συμβούλιο Ealing για την έκδοση συμβουλών για τη δημόσια υγεία.

Ο θάνατος του παιδιού ακολούθησε αυτόν δύο άλλων από δημοτικά σχολεία στο Penarth, Vale of Glamorgan και στο Ashford, Surrey.

Η οικογένεια της Hanna Roap, από το Penarth, της οποίας ο θάνατος από την ασθένεια επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα, είπε ότι “οι καρδιές τους έχουν σπάσει σε ένα εκατομμύριο κομμάτια”.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ένα αγόρι τεσσάρων ετών από το High Wycombe του Buckinghamshire πέθανε με στρεπτόκοκκο Α τον περασμένο μήνα.

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο (GAS) της ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει οστρακιά.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο BBC ότι η οστρακιά είναι μια ήπια ασθένεια και τα βακτήρια GAS που την προκαλούν σπάνια γίνονται επεμβατικά.

Είναι αυτή η μορφή της βακτηριακής λοίμωξης – διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) – που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια.

Η Δρ Liz Whittaker, ειδικός στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους και την ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι το GAS ήταν μια «πολύ κοινή» λοίμωξη.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι όταν γίνεται επεμβατικό και σοβαρό», εξήγησε.

Είπε ότι οι γονείς των παιδιών του δημοτικού σχολείου «δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά θα πρέπει να ξέρουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια – εάν η θερμοκρασία του παιδιού δεν σταθεροποιείται μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες ή το παιδί αναπνέει γρήγορα ή είναι λήθαργο ή δεν πίνει σωστά, τότε λάβετε συμβουλές από το 111 online ή τηλεφωνικά.”

Ο Δρ Whittaker πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις όπως αυτό τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Πόσο μεταδοτικός είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα υγείας, NHS, η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα.

Προκειται για βακτήριο που εντοπίζεται στη μύτη, στο λαιμό ενώ μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο δέρμα οπως και πονόλαιμο.

Από τη στιγμή που κάποιος εκτεθεί στο βακτήριο χρειάζονται από δύο μέχρι πέντε μέρες για να εμφανίσει πυρετό.

Μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν με τον βήχα και το φτέρνισμα, ωστόσο η μόλυνση μπορεί να προκληθεί και με άμεση επαφή με τη βλέννα, το σάλιο ή το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου.

ΠΗΓΗ: BBC

Σοκαριστική προειδοποίηση από ΠΟΥ: Κίνδυνος εμφάνισης θανατηφόρας παραλλαγής λόγω κενών στην στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: