Συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας για να κτυπήσουν τους Κούρδους; Αυτό υπονοεί η Άγκυρα…

Handout photo released by the Russian Defence Ministry. Russian Defence Minister Sergei Shoigu, left, and Turkish Defence Minister Hulusi Akar shake hands during a meeting, in Moscow, Russia. Photo source Russian Defence Ministry, Credit: Sputnik




To πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του Onur Ant (Επικεφαλής του Γραφείου του Bloomberg News στην Τουρκία) τονίζει ότι οι Υπουργοί Άμυνας από την Τουρκία και τη Συρία συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στο αραβικό κράτος το 2011 – το αποκορύφωμα μέχρι στιγμής σε μια προσέγγιση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Turkey, Syria Defense Chiefs Hold First Meeting Since Syrian Civil War Began – Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και Συρίας πραγματοποιούν την πρώτη συνάντηση μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου

Ο Τούρκος Χουλουσί Ακάρ και ο Σύριος ομόλογός του Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν συνομιλίες σε μια συνάντηση κορυφής στη Μόσχα την Τετάρτη, που φιλοξενήθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και στη συνεργασία εναντίον «όλων των τρομοκρατικών ομάδων» στο κράτος της Μέσης Ανατολής, είπε η Τουρκία, σε μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωση ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση των «εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος», χωρίς να προσδιορίσει καμία οργάνωση.

Η Τουρκία έδειξε πρόσφατα ότι ετοιμαζόταν να παραμερίσει τις εχθροπραξίες με τη γειτονική Συρία, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται την εμφάνιση ενός εκκολαπτόμενου κουρδικού κράτους που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Απογοητευμένος από την άρνηση της Ουάσιγκτον να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επιλύσει το ζήτημα μέσω άλλων μεσολαβητών στη σύγκρουση.

Για μήνες, ο Ερντογάν έχει απειλήσει να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική επίθεση, για να επεκτείνει μια τουρκική ουδέτερη ζώνη στη Συρία και να απωθήσει τις κουρδικές ομάδες YPG και PYD μακριά από τα κοινά τους σύνορα. Αυτά τα σχέδια προκάλεσαν επικρίσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες είπαν ότι μια μονομερής τουρκική ενέργεια θα υπονόμευε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιούνται από κοινού με ομάδες που περιλαμβάνουν το YPG.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg – ρεπορτάζ του Onur Ant 

Ο τσαρλατάνος Ταγίπ Ερντογάν γλύφει εκεί που έφτυνε: Ανατρέπει πολιτική 20 χρόνων για τη Συρία, παρακαλεί τώρα και τον Άσαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: