Ο τσαρλατάνος Ταγίπ Ερντογάν γλείφει εκεί που έφτυνε: Ανατρέπει πολιτική 20 χρόνων για τη Συρία, παρακαλεί τώρα και τον Άσαντ

Hulusi Akar, Minister of National Defense, and Hakan Fidan, Head of MIT at Moscow airport. Photo via T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




H εφημερίδα Wall Street Journal σε ανταπόκριση του Jared Malsin από την Κωνσταντινούπολη επισημαίνει ότι o υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής των πληροφοριών της Τουρκίας είχαν συνομιλίες με τους Σύριους ομολόγους τους στη Μόσχα την Τετάρτη.

Ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής από την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.

Τίτλος του κειμένου: Turkey, Syria Defense Ministers Meet in Moscow – Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας και Συρίας στη Μόσχα. Αναφέρει σχετικά:

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, πραγματοποιήθηκε καθώς η Άγκυρα αρχίζει να ανοίγει διάλογο με τη Δαμασκό μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εχθρότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο κύριος ξένος υποστηρικτής μιας ένοπλης εξέγερσης που προσπάθησε να ανατρέψει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εν μέσω των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν «τη συριακή κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και τις προσπάθειες για έναν κοινό αγώνα εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στο συριακό έδαφος», κατά τη συνάντηση στη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην «ανάγκη συνέχισης του κοινού διαλόγου» για την επίτευξη σταθερότητας στη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Το άνοιγμα του Ερντογάν στο συριακό καθεστώς αντιπροσωπεύει την ανατροπή μιας από τις καθοριστικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής των σχεδόν 20 ετών στην εξουσία του.

Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία δέχθηκε εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και πρόσφερε υποστήριξη σε ομάδες ανταρτών, των οποίων οι ηγέτες κινούνταν ελεύθερα εδώ και χρόνια μεταξύ Τουρκίας και περιοχών της βόρειας Συρίας υπό τον έλεγχό τους.

Η τουρκική κυβέρνηση άλλαξε σταδιακά την πολιτική της για τη Συρία τα τελευταία χρόνια, αφού ο Άσαντ κέρδισε το πάνω χέρι έναντι των ανταρτών λόγω εν μέρει της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμού κατά των ανταρτών το 2015.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ερντογάν εμβαθύνει τη σχέση του με τη Μόσχα, επιδιώκοντας να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία έχει επεκτείνει τις εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ επίσης πουλά όπλα στην Ουκρανία και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη διεθνή επιρροή, που αποκτήθηκε από τον ρόλο του στην κρίση της Ουκρανίας, για να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ζητά την έγκριση της Ρωσίας για μια νέα τουρκική στρατιωτική εισβολή εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία διεξάγει έναν αργό πόλεμο με τους Κούρδους αυτονομιστές εδώ και δεκαετίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε μια τέτοια επίθεση εδώ και μήνες, με τα αιτήματά του να γίνονται επείγοντα μετά από μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Κούρδους μαχητές. Οι κουρδικές ομάδες αρνήθηκαν οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Οι άλλες μεγάλες ξένες δυνάμεις στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Συρίας -συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ιράν- έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για μια νέα τουρκική χερσαία εισβολή, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή. Η Τουρκία εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών τον Νοέμβριο, που οδήγησε για λίγο σε παύση των κοινών επιχειρήσεων μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της Μόσχας, δήλωσε νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συνομιλίες με τη Ρωσία για το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του συριακού παραρτήματός του.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Wall Street Journal – ανταπόκριση του Jared Malsin

Αποκάλυψη: Δοκιμάζεται πραγματικά η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ… Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν “τέλος ενοικίασης” από τον Ερντογάν για τα F-35, που ΔΕΝ θα πάρει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: