Ραδιενεργοί διαστημικοί βράχοι έσπειραν για πρώτη φορά ζωή στη Γη υποστηρίζει νέα έρευνα

File Photo: Mετεωρίτης στον νυχτερινό ουρανό. EPA, GEORGI LICOVSKI




Ένας ειδικός τύπος ραδιενεργού μετεωρίτη ίσως είναι αυτός που δημιούργησε ζωή στη Γη, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης στη Σκωτία και Curtin στην Αυστραλία.

Πρόκειται για τους ανθρακούχους χονδρίτες, τύπους ραδιενεργού μετεωρίτη γεμάτο με νερό και οργανικές ενώσεις, που παράγει ενεργητικές ακτίνες γάμμα, οι οποίες ίσως πυροσότησαν τις χημικές αντιδράσεις για τη σύνθεση αμινοξέων -τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Οι μετεωρίτες είναι υπολείμματα πλανητών του νεαρού ηλιακού συστήματος, οι οποίοι συνεπήχθησαν για πρώτη φορά από τα καυτά σύννεφα αερίου και σκόνης που αναβλύζουν κοντά στον ήλιο περίπου πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Εκείνη την εποχή, οι πλανήτες ήταν πολύ κοντά στον ήλιο για να σχηματίσουν ωκεανούς και έτσι δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, αφήνοντας τους επιστήμονες να προβληματίζονται σχετικά με το πώς η Γη μετατράπηκε σε μια όαση ζωής από την αρχική άγονή της κατάσταση.

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί στη Γη από ανθρακούχους χονδρίτες μετεωρίτες. Τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο περιοδικό ACS Central Science , δείχνει ότι οι ίδιοι μετεωρίτες μπορεί να έχουν μεταφέρει και δομικά στοιχεία της ζωής.

Για να δουν αν αυτό ήταν δυνατό, οι ερευνητές ανέμιξαν αμμωνία, μεθανόλη και φορμαλδεΰδη σε νερό σε ποσότητες παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν μέσα στους μετεωρίτες. Στη συνέχεια, για να δουν εάν τα ραδιενεργά στοιχεία που παράγουν ακτίνες γάμμα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη θερμότητα που απαιτείται για τη σύνθεση αμινοξέων, οι ερευνητές ακτινοβολούσαν το μείγμα τους με ακτίνες γάμμα από ένα ανάλογο ισότοπο που ονομάζεται κοβάλτιο-60.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο βομβαρδισμός με ακτίνες γάμμα προκάλεσε αύξηση στην παραγωγή αμινοξέων μέσα στο διάλυμα. Η υψηλότερη παραγωγή ακτίνων γάμμα αύξησε τον ρυθμό σύνθεσης αμινοξέων. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναλογίες των αμινοξέων που παρήχθησαν στο εργαστήριο ταίριαζαν με εκείνες που είχαν βρεθεί στον μετεωρίτη Murchison – έναν διαστημικό βράχο 100 κιλών που προσγειώθηκε στην Αυστραλία το 1969.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι θα χρειαζόταν κάπου από 1.000 σε 100.000 χρόνια για να παραχθούν οι ποσότητες αμινοξέων που βρίσκονται μέσα στον μετεωρίτη Murchison.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν με πολλές διαφορετικές διαδικασίες, οπότε παρότι ο μηχανισμός που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ένας πιθανός υποψήφιος για το πώς η Γη σπάρθηκε με αμινοξέα, δεν είναι ο μόνος.

Η μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί να συγκρίνει αυτόν τον μηχανισμό με άλλους για να διαπιστωθεί ποιος πιθανότατα κυριαρχούσε κατά τα πρώτα χρόνια της Γης.

Με πληροφορίες από Livescience

Απίστευτη καταγγελία για Twitter: Ο Elon Musk έβαλε κρεβάτια στα γραφεία για να κοιμούνται οι εργαζόμενοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: