Πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία: Νέα Ουκρανική «κόλαση» με drone στην αεροπορική βάση Κουρσκ – Οι Ουκρανοί δεν λένε ούτε στους συμμάχους πως το κάνουν [videos]

Πυκνός μαύρος καπνός και μεγάλη εστία φωτιάς στην αεροπορική βάση στο Κουρσκ της Ρωσίας. Photo via Twitter@Ukrinform




Η Ρωσία ανέφερε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφοςκοντά σε αεροπορική βάση στην περιοχή του Κουρσκ σήμερα – μια ημέρα μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν εκρήξεις σε δυο αεροπορικές βάσεις βαθιά στην επικράτειά της. 

Συγκεκριμένα, πυρπολήθηκε μια δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μετά από φερόμενη επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση.

Ο τοπικός κυβερνήτης Roman Starovoyt δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα και η φωτιά έχει περιοριστεί στην περιοχή του αεροδρομίου του Κουρσκ.  Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο, πρόσθεσε.

Αν και η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, πιστεύεται ότι τα πλήγματα πιθανότατα προήλθαν από ουκρανικές δυνάμεις. Την πεποίθηση περί ουκρανικών πληγμάτων εξέφρασε χθες και η Μόσχα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανταποκρίτριά του βρετανικού Sky News από τη Μόσχα Diana Magnay μεταδίδει το σημερινό πλήγμα σηματοδοτεί τον πιο απομακρυσμένος στόχο που έχουν χτυπηθεί στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. 

Μία από τις αεροπορικές βάσεις ήταν περί τα 550 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ μια άλλη ήταν περίπου 700 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα στη νότια Ρωσία.

  • Ο Magnay λέει ότι υπάρχουν “πολλά ερωτήματα τώρα για το πώς ακριβώς το κατάφερε η Ουκρανία”.

“Έχουν  drone ικανό για τέτοια απόσταση; Ήταν  πύραυλος; Υπήρξε κάποιο είδος αποτυχίας αντικατασκοπείας στη Ρωσία που επέτρεψε την πτήση drone μέσα από τη Ρωσία, ίσως με τη βοήθεια Ουκρανών συνεργατών;”  προσθέτει.

Η αναφορά των βρετανικών υπηρεσιών

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στο καθημερινό ανακοινωθέν του για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η Ρωσία αξιολογήσει ότι οι επιθέσεις ήταν εσκεμμένες, «θα τις θεωρήσει πιθανώς ως μερικές από τις πιο στρατηγικά σημαντικές αποτυχίες προστασίας της δύναμής της από την εισβολή της στην Ουκρανία». 

Η ηγεσία της Ρωσίας πιθανότατα θα «επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματικούς που κρίνονται υπεύθυνοι για το γεγονός ότι επέτρεψαν το συμβάν», λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας ότι πλέον οι επιθέσεις αυτού του τύπου έγιναν «πολύ πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία» σε σύγκριση με προηγούμενες.

Τα σενάρια για την ουκρανική επιτυχία σε ρωσικό έδαφος

Η τελευταίες επιδρομές δολιοφθοράς χθες και σήμερα δείχνει την τακτική εφευρετικότητα της Ουκρανίας στην σκληρή μάχη της εναντίον της Ρωσίας. Και τη συνεχιζόμενη ικανότητα του Κιέβου να εκπλήσσει.

Το Κίεβο δεν λέει πάντα εκ των προτέρων στους συμμάχους του για κάποιες επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις,  δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται ο βρετανικός Guardian.

Πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί σκόπιμα αποφεύγουν να αποκαλύψουν επιθέσεις σασμποτάζ που η Δύση θα μπορούσε να προσπαθήσει να τους αποτρέψει να πραγματοποιήσουν. Οι επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος είναι μια περιοχή ιδιαίτερης ευαισθησίας.

  • Φαίνεται πάντως ότι η Ουκρανία έχει βρει έναν τρόπο να στοχεύσει τα ρωσικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Tu-95 και Tu-22M, τα οποία σταθμεύουν στους αεροδιάδρομους των βάσεών της.

 

Από τον Οκτώβριο το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα στρατηγικά βομβαρδιστικά για να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, σιγά σιγά, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό καθώς έφτανε ο χειμώνας.

Υπάρχει εικασία ότι το Κίεβο έχει αναπτύξει ένα κρουστικό drone με εκπληκτική αυτονομία 1.000 χλμ. 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας Ουκρανός στρατιωτικός είπε ότι το όπλο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον του ρωσικού στρατού. Εάν είναι ακριβές, αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής Ρωσίας είναι πλέον εντός βεληνεκούς. Και ότι το ασύμμετρο πλεονέκτημα που απολάμβανε η Μόσχα φέτος – η ικανότητα να εκτοξεύει με ασφάλεια πυραύλους κρουζ από βαθιά μέσα στη Ρωσία – απειλείται.

«Επιτιθέμεθα όπου είναι αδύναμοι και αμυνόμαστε όπου είναι δυνατοί», είπε ο Άντριι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Περιέγραψε τις στρατιωτικές τακτικές της Ουκρανίας ως ουσιαστικά «οπορτουνιστικές». Αντίθετα, η Ρωσία, συνέχισε, διεξήγαγε μια ολοκληρωτική «μονόδρομη» επίθεση για να καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, παρά τις τεράστιες απώλειες Ρώσων στρατιωτών και εξοπλισμού.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι η πρώτη γραμμή του πολέμου θα είναι σε μεγάλο βαθμό στατική τους επόμενους παγετούς μήνες, μετά από τις θεαματικές ουκρανικές αντεπιθέσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, κατά τις οποίες το Κίεβο ανακατέλαβε σχεδόν όλη την περιφέρεια του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και απελευθέρωσε την πόλη Χερσών στο νότο, μαζί με το έδαφος στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Με πληροφορίες από The Guardian/ Sky News/ 

“Μπήκαν στο έδαφός μας, μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα” – Τρόμος στη Ρωσία από Ουκρανικές επιθέσεις drones σε αεροπορικές βάσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: