“Μπήκαν στο έδαφός μας, μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα” – Τρόμος στη Ρωσία από Ουκρανικές επιθέσεις drones σε αεροπορικές βάσεις [videos]

Γράφημα που δείχνει την απόσταση 500 έως 700 χιλιομέτρων από τα Ουκρανικά σύνορα όπου βρίσκονται οι δυο ρωσικές βάσεις οι οποίες επλήγησαν από drones. Photo via Twitter@metesohtaoglu




Οι επιχειρήσεις των Ουκρανών μέσα στο έδαφος της Ρωσίας συνεχίζονται και, πιθανόν, βάσει την σημερινών εξελίξεων, να κλιμακώνονται εξαιρετικά στοχευμένα.

Μια ρωσική αεροπορική βάση στην οποία προετοιμαζόταν μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας χτυπήθηκε από καταφανώς ουκρανική επίθεση με drone που προκάλεσε ζημιές σε δύο βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

Στην  αεροπορική βάση Ένγκελς-2, κοντά στην πόλη Σαράτοφ, έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, η οποία προκάλεσε ζημιές σε δύο βομβαρδιστικά Tu-95 – τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στην υποδομή της Ουκρανίας.

Μια άλλη έκρηξη σημειώθηκε σε ρωσική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ριαζάν, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους μετά από έκρηξη φορτηγού καυσίμων.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από δεκάδες παρόμοιες επιθέσεις σε βάσεις και αποθήκες ανεφοδιασμού στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

H Mόσχα, αργά χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ουκρανικά πλήγματα. Σήμερα το πρωί, «το καθεστώς του Κιέβου (…) επιχείρησε να πραγματοποιήσει πλήγματα με σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν και στη βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», ανέφερε  ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Τρεις Ρώσοι στρατιώτες «τραυματίστηκαν θανάσιμα» σε αυτές τις επιθέσεις, συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΑΝ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βυτιοφόρα φορτωμένα με βενζίνη τα οποία χτυπήθηκαν από drones, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Σημειώνεται ότι οι δυο αεροπορικές βάσεις απέχουν περίπου 500 έως 700 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από δεκάδες παρόμοιες επιθέσεις σε βάσεις και αποθήκες ανεφοδιασμού στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται λίγες μέρες αφότου ξέσπασε κόλαση φωτιάς σε μια αποθήκη πετρελαίου στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Μπριάνσκ σε μια επίθεση που πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκε από το Κίεβο.

Ανάλογη πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου ξέσπασε τον Νοέμβριο στον οικισμό Στάλνοι Κων’.

Τα αεροδρόμια  Engels-2 και το Ryazan απέχουν περίπου 500 μέ 700 χιλιόμετρα  από τα σύνορα με την Ουκρανία, πέρα ​​από την εμβέλεια των πυραύλων του Κιέβου, κάτι που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης με drone.

  • Ώρες πριν από τις εκρήξεις, η ουκρανική εταιρεία όπλων Ukrobonoprom είχε ανακοινώσει ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς ένα drone – καμικάζι με κεφαλή 165 lb που θα μπορούσε να πλήξει και τις δύο τοποθεσίες.

Οι εκρήξεις έρχονται μετά την δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων – την περασμένη εβδομάδα –  που έδειχναν βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση Ένγκελς να προετοιμάζονται για επίθεση στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες έδειχναν αεροσκάφη Tu-95 και Tu-160 να ανεφοδιάζονται και να οπλίζονται με πυραύλους κρουζ, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι μια επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στην Ουκρανία και στα ευάλωτα ενεργειακά της δίκτυα ήταν «επικείμενη».

Ένας κάτοικος στο Ριαζάν είπε: «Τα πάντα στο σπίτι μου έπεσαν από τα ράφια. Νόμιζα ότι τα παράθυρα θα πετούσαν έξω, φρίκη. Ζούμε όχι μακριά από τη ζώνη απογείωσης ».

Ένας άλλος είπε: «Το κύμα έκρηξης έσπασε τα μάνταλα στο παράθυρο και το άνοιξε. Μπορούσες να δεις μια στήλη καπνού και σπινθήρες.

«Η έκρηξη ήταν ισχυρή. Πριν από την έκρηξη δεν ακούστηκε ακριβής ήχος από κάτι που έπεσε. Μου φαίνεται σαν έκρηξη δεξαμενής καυσίμου ».

Η Μαρίνα Ορλόβα είπε: «Το άκουσα, ξύπνησα. Ο ήχος ήταν πολύ μεγάλος».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Readovka ανέφερε ότι και οι δύο εκρήξεις έγιναν σε αεροδρόμια που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να επιτεθεί σε ουκρανικές υποδομές. Το Readovka επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν ζημιές σε δύο αεροσκάφη Tu-95.

Ανέφερε επίσης ότι η επίθεση στο Ριαζάν ήταν πιθανό να πραγματοποιήθηκε με χρήση drone που εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά διατύπωσε αμφιβολίες για την επίθεση του Ένγκελς.

«Εάν στην περίπτωση της περιοχής Ryazan μπορεί να υποτεθεί ότι εκτοξεύθηκε ένα UAV  από το έδαφος της Ουκρανίας, τότε υπάρχουν αμφιβολίες για τον Ένγκελς.

«Με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, το drone [εκτοξεύτηκε] από την επικράτειά μας, πράγμα που σημαίνει ότι [δυνάμεις ] του εχθρού έχουν ήδη φτάσει στις όχθες του ποταμού Βόλγα.

«Εάν το drone προερχόταν από την Ουκρανία, τότε ο εχθρός έχει ήδη τεχνολογία με εμβέλεια 1000 km, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση.

«Υπάρχει μόνο ένα συμπέρασμα: τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο, τα πλήγματα αντιποίνων θα πρέπει να συνεχιστούν δεκαπλάσια.

«Μέχρι η ρωσική απάντηση να έχει τεράστιο αποτέλεσμα, τέτοιες επιθέσεις θα συνεχιστούν».

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκονται πίσω από δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των στρατιών του Πούτιν που βρίσκονται στις δυτικές συνοριακές περιοχές της Ρωσίας .

Το Bryansk, το Kursk και το Belgorod – τρεις περιφέρειες που συνορεύουν με τη βόρεια Ουκρανία – έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα.

 

 

 

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, Daily Mail

 

Βυθίζεται… ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας: Εκτός μάχης 12 πλοία σε 9 μήνες [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: