Ο Λεμεσού Αθανάσιος προηγείται (35%)με άνεση στην μέτρηση της Καθημερινής Κύπρου: Ισοψηφία Πάφου και Ταμασσού στο 18%

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Φωτογραφία Alpha TV Κύπρου




Αδιαμφισβήτητη παρουσιάζεται η υπεροχή του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου ενώ παράλληλα η μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τους άλλους υποψήφιους, η οποία ανέρχεται στις δεκαοκτώ μονάδες, διασφαλίζει έτσι την πρώτη θέση στην κάλπη των πολιτών, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.

Ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης σημειώνει ότι η αποδοχή του Μητροπολίτη Λεμεσού είναι οριζόντια και κερδίζει ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την αναλογία των κατοίκων της μητροπολιτικής του περιφέρειας. Υπερτερεί με διαφορά σε όλα τα δημογραφικά υποσύνολα.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αφορά τη διεκδίκηση των άλλων δύο θέσεων για το τριπρόσωπο. Η μάχη μεταξύ των Μητροπολιτών Πάφου και Ταμασσού είναι ρευστή και αμφίρροπη αφού καταγράφουν ισόποση εκλογική επιρροή, ενώ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εξίσωση και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η δημοσκόπηση της Symmetron για την «Καθημερινή» αποκαλύπτει τρία κρίσιμα ζητήματα για το εκλογικό περιβάλλον.

Το πρώτο εστιάζει στην αδιαμφησβήτητη υπεροχή του μητροπολίτη Λεμεσού και στη μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τους άλλους υποψήφιους, η οποία ανέρχεται στις δεκαοκτώ μονάδες, διασφαλίζοντάς του έτσι την πρώτη θέση στην κάλπη των πολιτών.

Η αποδοχή του μητροπολίτη Λεμεσού είναι οριζόντια και κερδίζει ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την αναλογία των κατοίκων της μητροπολιτικής του περιφέρειας. Υπερτερεί με διαφορά σε όλα τα δημογραφικά υπο σύνολα.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αφορά τη διεκδίκηση των άλλων δύο θέσεων για το τριπρόσωπο. Η μάχη μεταξύ των μητροπολιτών Πάφου και Ταμασού είναι ρευστή και αμφίρροπη, αφού καταγράφουν ισόποση εκλογική επιρροή, ενώ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εξίσωση και ο μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος παρόλο που βρίσκεται σε απόσταση πέντε μονάδων από τους άλλους δύο εν τούτοις η ιδιαιτερότητα των εκλογών και το εύρος της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές.

Το τρίτο αφορά το εύρος της αποχής και το υποτονικό μάλλον ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές, μια μόλις εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η πρόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 55%, πολύ κοντά στο περίπου 50% στις εκλογές του 2006.

Ωστόσο, ενδέχεται η προσέλευση να είναι μικρότερη λόγω της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, μια εβδομάδα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και κυρίως λόγω του ιδιόμορφου τρόπου διεξαγωγής της διαδικασίας, που ο τελευταίος λόγος για την εκλογή Αρχιεπισκόπου ανήκει στην ιερά σύνοδο και όχι στη δημοκρατική ετυμηγορία των πολιτών.

Μεγαλύτερη πρόθεση προσέλευσης καταγράφεται στις ηλικίες άνω των 50 και στους πολίτες που εκκλησιάζονται συχνά.

Η εκλογική επιρροή του Μητροπολίτη Λεμεσού ανέρχεται στο 35% έναντι 17% αντίστοιχα για τους Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού. Η μεγάλη διαφορά του μητροπολίτη Λεμεσού οφείλεται στην αποδοχή του σε όλες τις επαρχίες.

Στην Λεμεσό κερδίζει το 70% των ψήφων ενώ είναι πρώτος και στη Λάρνακα με 26%. Οι εισροές από τη Λευκωσία κυμαίνονται στο 24% και στην Πάφο στο 13%. Στις ηλικίες 18-34 κερδίζει 38%, στους 35-49 34%, στην ομάδα 50-64 40% και στους άνω των 65 28%.

Ο μητροπολίτης Πάφου κερδίζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της επαρχίας του με 66% ενώ έχει σημαντικές εισροές από Λευκωσία και Λεμεσό με 10% αντίστοιχα και από τη Λάρνακα με 13%.

Ο μητροπολίτης Ταμασού καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Λευκωσία με 27% και προσελκύει αξιοσημείωτα ποσοστά στην Λάρνακα 20% και Πάφο 12%.

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας καταγράφει ποσοστό 62% στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (μικρή στατιστική βάση), 10% στη Λευκωσία και 18% στη Λάρνακα. Μία σημαντική δεξαμενή ψήφων για τον μητροπολίτη Κωνσταντίας είναι οι εκτοπισθέντες από την Αμμόχωστο (σε όλες τις επαρχίες) όπου κερδίζει 30%.

Το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα το κρίνει το εύρος της προσέλευσης των πολιτών και ο βαθμός που ευνοεί τον κάθε υποψήφιο. Οι υποψήφιοι με καλά οργανωμένα επιτελεία και πιστούς οπαδούς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές κρατούμε ως δημοσκοπικό εύρημα τη σημαντική διαφορά του μητροπολίτη Λεμεσού και την αβεβαιότητα ως προς τους άλλους δύο υποψήφιους που θα συμπληρώσουν το τριπρόσωπο.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή Κύπρου

Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τους πεσόντες της Ομορφίτας, που πλήρωσε με αίμα: “Ο τόπος μας είναι κατεχόμενος, μα οι μνήμες μας όχι”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: