“Ο Κύριος Καθαρά Χέρια” ξέφυγε και να το προσέξει: Τόση πρεμούρα για μια βολή με τυφέκια μερικών ιερέων;

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Φωτογραφία Alpha TV




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ
Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Καθιερώθηκε στο κυπριακό στερέωμα ως ο «Κύριος Καθαρά Χέρια» από την κρησάρα του οποίου δεν περνά το παραμικρό, όταν κρίνεται παράνομο, παράτυπο ή έστω συνοδεύεται από μια υποψία σκιάς.

Ο τόπος και το σύστημα ίσως έχει την ανάγκη κάποιου αδέκαστου με τη ρομφαία πάνω από τα κεφάλια όλων, μπας και φέρουμε τον νου μας… ανκαι δεν το βλέπω…

Η παρουσία του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Ελεγκτική Υπηρεσία συνοδεύτηκε από αποκαλύψεις σκανδάλων επί σκανδάλων που έκαιγαν πολλούς και αποκάλυπταν άλλους τόσους… Το όνομα του έπαιξε κατά κόρον ως εν δυνάμει προεδρικού υποψηφίου, προτού αποκρυσταλλωθεί το τοπίο για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Δεν είναι λίγοι που είδαν τον Γενικό Ελεγκτή ως τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο της Κύπρου. Ο κύριος Καθαρά Χέρια της Ιταλίας ήταν ο εισαγγελέας που ηγήθηκε της Επιχείρησης Καθαρά Χέρια τη δεκαετία του 1990.

Τον Φεβρουάριο του ‘92 άρχισε να ερευνά τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες του Μιλάνου για διαφθορά, μαζί με άλλους γνωστούς δικαστικούς, όπως οι Φραντσέσκο Σαβέριο Μπορρέλλι, Ίλντα Μποκκασσίνι, Γκεράρντο Κολόμπο και Πιερκαμίλλο Νταβίγκο.

  • Βασικός στόχος της «Mani Pulite» ήταν η διερεύνηση της πολιτικής διαφθοράς. Ελέγχθηκαν εκατοντάδες τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι.

Η δημοφιλία του «τσάκιζε» τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων. Στην πορεία ο Ντι Πιέτρο κατηγορήθηκε από τον Κράξι ότι προκάλεσε «ψευδή επανάσταση» και ότι διερεύνησε κατ’ επιλογήν πολιτικούς.

Το 2012 ο Ντι Πιέτρο παραδέχθηκε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δίκιο. Στη συνέχεια εκλέγηκε ευρωβουλευτής. Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Υπουργού. Ίδρυσε κόμμα, την «Ιταλία των Αξιών» αλλά εγκατέλειψε την κομματική προεδρία.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν τον κ. Μιχαηλίδη να μεταπηδήσει στην ενεργό πολιτική, προσδοκώντας σε δράση ανάλογη εκείνης της υπηρεσίας του, ως γενικού δερβέναγα του δημόσιου και ημιδημόσιου βίου. Κι ακόμη περισσότεροι όσοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε ως νέος Ηρακλής να καθαρίσει τον τόπο από τη σαπίλα, από τα σκάνδαλα, από τα πάρε- δώσει του πολιτικού, οικονομικού, τραπεζικού κατεστημένου. Απέφυγε να αναλάβει πολιτικό ρόλο…

Γιατί τα σημειώνω όλα αυτά; Γιατί προσωπικά με ενόχλησε μια έκθεσή του πολύ πρόσφατη που είχε να κάμει με ιερωμένους και βολές σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Τόσο για το περιεχόμενο της, όσο και για το χρόνο που κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη έκθεση. Όχι γιατί είχε να κάμει με το Υπουργείο Άμυνας, με την Εθνική Φρουρά ή ιερωμένους και δη έναν υποψήφιο για τον θώκο του Προκαθημένου της Εκκλησίας. Ούτε γιατί ο έλεγχος απέδειξε ότι το συνολικό κόστος της βολής δεν ξεπερνούσε τα 333 ευρώ.

Σίγουρα υπάρχουν πιο κραυγαλέες περιπτώσεις και ζητήματα για τα οποία είναι αναγκαίος ο ζήλος και η προσοχή που επιδεικνύεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τους αφήσουν χωρίς ενασχόληση και τους τροφοδοτούν συνεχώς και με ζητήματα που προκαλούν τη νοημοσύνη μας… Επιλέγηκε όμως να ελεγχθεί η βολή με τυφέκια, μιας ομάδας ιερωμένων της Μητροπόλεως Κωνσταντίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βασίλειο που είχαν επισκεφθεί το πεδίο βολής «Φανός» στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων…

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της αποφάνθηκε ότι σκοπός του ελέγχου ήταν η εξακρίβωση της ορθότητας και κανονικότητας δείγματος συναλλαγών του ΥΠΑΜ, που επιλέχθηκε για έλεγχο, βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, στο πλαίσιο του ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της ΚΔ. Και διαμέσου του ελέγχου σε αριθμό Μονάδων-Ανεξάρτητων Υπομονάδων της ΕΦ, καθώς και της διερεύνησης συγκεκριμένων καταγγελιών, επιδιώχθηκε η εξακρίβωση του βαθμού συμμόρφωσης του Υπουργείου με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και προηγούμενες συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

  • Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφαίνεται ότι δεν εντόπισε οποιαδήποτε νομική βάση, ούτε άλλη επιχειρηματολογία για ενδεχόμενο επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, σχετικά με διεξαγωγή βολής από άτομα που είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στην ΕΦ και που, ενδεχομένως, δεν έχουν τύχει ούτε καν βασικής εκπαίδευσης στη χρήση όπλων και πυρομαχικών.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, ο συνολικός αριθμός πυρομαχικών που αναλώθηκε ισούταν με την αρχική ποσότητα που προγραμματίστηκε για χρήση από το προσωπικό της Μονάδας και του Σχηματισμού, από το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία συμπέρανε ότι τα στελέχη και οπλίτες της ΕΦ δεν έλαβαν την προγραμματισθείσα εκπαίδευση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πιο πάνω πρακτική δεν φαίνεται να είχε οποιοδήποτε επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, αλλά αντιθέτως είχε επιφέρει μόνο κόστος, ενώ παράλληλα δημιούργησε προηγούμενο σε ενδεχόμενα μελλοντικά αιτήματα για συμμετοχή σε βολές από άλλα οργανωμένα σύνολα, ζητήσαμε από το ΓΕΕΦ, όπως μας ενημερώσει ως προς το νομικό υπόβαθρο της εν λόγω ενέργειας, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το ΓΕΕΦ, απάντησε πως, στην εν λόγω βολή προσκλήθηκε ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από κληρικούς και μέλη της Μητροπόλεως, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πεδίου βολής, καθότι η υπό αναφορά Μητρόπολη επιδεικνύει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον χώρο.

Μετά την εκτέλεση της βολής από το στρατιωτικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε τιμητική βολή από συνολικά εννέα άτομα της Ιεράς Μητρόπολης, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία συμμετοχής. Τα αναλωθέντα πυρομαχικά, συνολικού κόστους €333, ήταν το υπόλοιπο συσκευασίας, που προέκυψε μετά τη βολή του στρατιωτικού προσωπικού.

Οι υπό αναφορά κληρικοί -σύμφωνα με το ΓΕΕΦ – ήταν εκπαιδευμένοι στο εν λόγω αντικείμενο, αφού είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και σύμφωνα με το άρθρο 43 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 (Ν.19(Ι)/2011.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολήθηκε με την ομάδα των κληρικών που «ενόχλησε» την κατοχική δύναμη γιατί έκανε χρήση τυφεκίων σε ένα πεδίο βολής, και η οποία κατοχική δύναμη ξετύλιξε, όπως συνήθως κάνει, τη γνωστή προπαγάνδα της σε βάρος της πλευράς μας για δήθεν επιθετικές προετοιμασίες…

  • Η υπερβολή πολλές φορές εκτροχιάζει τη βασική στόχευση και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους πασκίζουν να βρουν από την πέτρα αφορμή για να ασκήσουν κριτική και να σούρουν τα εξ αμάξης στους ελεγχόμενους… Ο θυμόσοφος λαός λέει πως όταν ο Θεός θέλησε να εξαλείψει τον λίμπουρα του έδωσε φτερά… Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ουδείς τόλμησε να πει το παραμικρό για αυτό το ζήτημα…

Η υπερβολή της υπερβολής!!!

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν απέφυγε τον πειρασμό. Ξανακτύπησε με αφορμή την κόντρα της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών με τη Γενική Εισαγγελία. Δεν περιορίστηκε όμως στην έκφραση στήριξης προς τις δύο κυρίες των Κεντρικών Φυλακών.

Με αφορμή το αίτημά τους για από το σωφρονιστικό ίδρυμα λόγω της απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει σε δίωξη του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter: «Η ΕΥ αναζητεί ικανά και ευσυνείδητα στελέχη.

Εφόσον οι 2 επικεφαλής των Φυλακών επιμένουν στη μετακίνησή τους, θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν το έργο μας, εάν και οι ίδιες επιθυμούν απόσπαση στην Υπηρεσία μας». Κάποιος να τον συμβουλεύσει ότι εκτίθεται με το να ανακατώνεται παντού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Υπό συνδικαλιστικό εκβιασμό: Τα απεργιακά μέτρα στην Κύπρο ήταν άκρως πολιτική πράξη που ανοίγει το θέμα για το ρόλο των Δ.Σ. των Ημικρατικών…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: