Ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει στο Κατάρ: Ηχηρές παρουσίες αλλά και… απουσίες δίπλα στον πρόεδρο της Γαλλίας

FILE PHOTO: epa10366268 French President Emmanuel Macron (C) celebrates after the final whistle of the FIFA World Cup 2022 semi final between France and Morocco at Al Bayt Stadium in Al Khor, Qatar, 14 December 2022. EPA, Friedemann Vogel




Τέσσερις ημέρες μετά από ένα γρήγορο μετ’ επιστροφής ταξίδι στη Ντόχα για να παρακολουθήσει τη νίκη των «Μπλε» επί του Μαρόκου στους ημιτελικούς, ο Πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα ταξιδέψει ξανά στο Κατάρ σήμερα Κυριακή (18/12).

Ο αρχηγός του κράτους θα πάρει τη θέση του στις εξέδρες του γηπέδου «Λουσαΐλ», προκειμένου να στηρίξει την εθνική ομάδα της Γαλλίας απέναντι στην Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως έκανε και στη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια. Εκεί, όπου πανηγύρισε μαζί της την κατάκτηση του τροπαίου…

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Parisien», στο πλευρό του Γάλλου Προέδρου θα είναι αυτή τη φορά και η «Πρώτη Κυρία» της χώρας, Μπριζίτ Μακρόν, η οποία ήταν απούσα στον ημιτελικό με το Μαρόκο.

Τις τελευταίες ώρες τα ονόματα που θα συμπληρώνουν την προεδρική αποστολή δίνουν και παίρνουν. Η «Parisien» επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι εκτός από την υπουργό αθλητισμού, Αμελί Ουντέα-Καστερά, ο Μακρόν θα έχει… γερή υποστήριξη κοντά του.

Οι Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, Πολ Πογκμπά και Ν΄Γκολό Καντέ θα βρίσκονται μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων της κυβέρνησης. Παγκόσμιοι πρωταθλητές το 2018, αλλά αναγκασμένοι να χάσουν τη διοργάνωση του Κατάρ, λόγω τραυματισμών.

Οι τρεις διεθνείς θα πάρουν τη θέση τους δίπλα στον πρόεδρο, όπως ακριβώς και ο Κρίστοφερ Ενκουνκού, που πήρε το «πράσινο φως» από το σύλλογό του, τη Λειψία, για να «πετάξει» στη Ντόχα με το προεδρικό αεροπλάνο.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους αθλητές, ο τζουντόκα, Τεντι Ρινέρ, καθώς και ο Αλέν Ζιρές, παλαίμαχος διεθνής με τους «τρικολόρ», θα ταξιδέψουν επίσης στο Κατάρ. Όπως και ο πρώην πυγμάχος Μπραχίμ Ασλούμ, ο οποίος βρέθηκε και στον ημιτελικό της περασμένης Τετάρτης, είναι ξανά καλεσμένος.

Από τις παρουσίες που ξεχωρίζουν είναι και αυτή της Στεφανί Φραπάρ. Η 39χρονη διαιτητής έγινε η πρώτη γυναίκα που «σφύριξε» σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτόν ανάμεσα στη Γερμανία και στην Κόστα Ρίκα, στην φάση των ομίλων.

Η Αιγύπτια μέτζο-σοπράνο, Φερά Ελ Ντίμπανι, έχει επίσης προσκληθεί να κάνει το ταξίδι. Το μέλος της Ακαδημίας της Εθνικής Όπερας του Παρισιού είχε επιλεγεί από τον Πρόεδρο Μακρόν για να τραγουδήσει τη «Μασσαλιώτιδα», μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022.

Οι πρώην παίκτες Λορέ Μπουλό και Μπρούνο Σεϊρού θα είναι επίσης μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, όπως και ο στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια, Τιμπό Φοραΐ (ήταν παρών στον ημιτελικό), αλλά και δύο έφηβοι από την παιδική μέριμνα συνοδευόμενοι από τον διευθυντή τους. Ο βουλευτής, Καρλ Ολίβ, ήδη προσκεκλημένος την Τετάρτη, είναι επίσης μια από τις προσωπικότητες που θα βρεθεί στο γήπεδο.

Από την άλλη, ούτε ο Λοράν Μπλαν, ούτε ο Μισέλ Πλατινί, αλλά ούτε ο Καρίμ Μπενζεμά, προσκεκλημένοι του Γάλλου προέδρου, δεν θα αποτελέσουν μέρος αυτής της αποστολής.

  • Ο «βασιλιάς» Πελέ, ο Μέσι και ο Μπαπέ

Ο Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος δύο ημέρες μετά τον τελικό του Παγκομίου Κυπέλλου, θα γιορτάσει τα 24α γενέθλιά του, θα επιχειρήσει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου σε Μουντιάλ, μετά από εκείνο στη Ρωσία το 2018, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το… θρύλο του και κάνοντας ένα ακόμα βήμα για να βρεθεί πιο κοντά στον Πελέ.

Ο Λιονέλ Μέσι, με τη σειρά του, θα προσπαθήσει σε αυτό το τελευταίο του Μουντιάλ να φτάσει για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Ό,τι κι αν συμβεί, όποιος από τους δύο πανηγυρίσει στη Λουσάιλ, ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, θα εξακολουθήσει να είναι ο «βασιλιάς» -και- των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ζωντανή ιστορία της μπάλας, στις 23 Οκτωβρίου έκλεισε 82 χρόνια ζωής, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, εξακολουθώντας να παραμένει στο νοσοκομείο μετά την εισαγωγή του στις 29 Νοεμβρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά και επιπλέον για να επανεξετάσουν οι γιατροί την αγωγή του για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου, πυο διαγνώστηκε το Σεπτέμβριο του 2021.

Θα είναι εκείνος που με περηφάνια μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του ποδοσφαίρου με τις περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τρεις φορές πανηγύρισε την κατάκτησή του.

Την πρώτη φορά, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε, σκοράροντας ακόμη και στον τελικό, κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το δεύτερο τίτλο, αν και ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει μακριά από τους αγώνες και παρόλο που προσπάθησε, δεν μπορούσε να παίξει. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.

Το 1970, στο Μεξικό, έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό για να νικήσει με 4-1 την Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Βαρκελόνη, Spain

Η ώρα της “μητέρας” των τελικών: Ποιοι θα γελάσουν ποιοί θα κλάψουν; Μέσι εναντίον Μπαπέ ή Αργεντινή εναντίον Γαλλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: