Η ώρα της “μητέρας” των τελικών: Ποιοι θα γελάσουν ποιοί θα κλάψουν; Μέσι εναντίον Μπαπέ ή Αργεντινή εναντίον Γαλλίας

epa10370633 Fans of Argentina cheer during FIFA World Cup 2022 at Souq Waqif market in Doha, Qatar, 17 December 2022. Argentina will face France in their FIFA World Cup 2022 final soccer match on 18 December 2022. EPA, MARTIN DIVISEK




Η ώρα του μεγάλου, τελικού των… τελικών έφτασε. Το απόγευμα της Κυριακής (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), τέσσερις εβδομάδες μετά τη σέντρα του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους.

Στοχεύουν στο «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Το ολόχρυσο αγαλματίδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κορυφή του κόσμου για τη επόμενη τετραετία. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 88.966 θέσεων «Lusail Stadium» της πόλης Λουσαΐλ.

Μία μάχη «γιγάντων» σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έχει τη δεύτερη (και τελευταία καταπώς φαίνεται) ευκαιρία της καριέρας του για να φτάσει στο μοναδικό τρόπαιο που λείπει απ’ την συγκλονιστική συλλογή αμέτρητων τίτλων.

Ο χαμένος τελικός από τη Γερμανία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ακόμη τον «σημαδεύει» και πλέον θέλει να φτάσει και τη μόνη κορυφή που δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Κι από την άλλη ο Κιλιάν Μπαπέ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης… δεκαετίας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγματα και θαύματα. Έχοντας ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη συλλογή του (2018) και φιλοδοξώντας στα 23 του να σηκώσει για δεύτερη φορά το κορυφαίο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.

Η Αργεντινή θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Ακούνια και Ρομέρο που εξέτισαν τις ποινές τους στον ημιτελικό με την Κροατία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μοναδικό πρόβλημα για τον Λιονέλ Σκαλόνι παραμένει ο Πάπου Γκόμες, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και 12 μέρες.

Η δε Γαλλία έχει το δικό της… άγχος με τις ιώσεις που ταλαιπώρησαν το καμπ των «μπλε» την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουπαμεκανό και Ραμπιό ξεπέρασαν την ίωση κι αναμένεται να παίξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουαμενί ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα είναι βασικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Τεό Ερναντέζ και Ντεμπελέ.

Ο τελικός της Κυριακής (18/12) θα είναι -ιστορικά- η 13η συνάντηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλλοι 3 νίκες, ενώ 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Σε επίπεδο Μουντιάλ, η Αργεντινή νίκησε στα δύο πρώτα… ανταμώματά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρόνια (2018) στα γήπεδα της Ρωσίας, οι «μπλε» νίκησαν με 4-3 την «αλμπισελέστε» στους «16» κι έκαναν το πρώτο, μεγάλο βήμα τους για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους.

Διαιτητής του μεγάλου τελικού ορίστηκε ο 41χρονος Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίσκι, Τομας Λίστκιεβιτς, ενώ τέταρτος ρέφερι θα είναι ο Αμερικανός Ισμαΐλ Έλφαθ.

Στο VAR θα είναι ο Πολωνός Τόμας Κβιατκόφσκι, με AVAR την Αμερικανίδα Κέιτι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορίστηκε Αμερικανός Κάιλ Άτκινς και βοηθός οφσάιντ VAR ο συμπατριώτης του Κόρεϊ Πάρκερ.

  • Οι πιθανές συνθέσεις:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράνε, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.

  • Οι σύλλογοι και οι λίγκες της μεγάλης αναμέτρησης

Ποια είναι η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους εκπροσώπους στον τελικό (18/12-17:00) του Κατάρ 2022; Και ποιο είναι το πρωτάθλημα που… επικρατεί σε αυτή την τελευταία αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Οι φιναλίστ, όπως τους παρουσιάζει σχετικά η εφημερίδα της Αργεντινής «Ole»:

  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

ΑΓΓΛΙΑ (5): Ντίμπου Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Κούτι Ρομέρο (Τότεναμ), Λισάντρο Μαρτίνες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αλέξις Μακ Άλιστερ (Μπράιτον), Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι).

ΙΣΠΑΝΙΑ (10): Χερόνιμο Ρούγι (Βιγιαρεάλ), Γκονσάλο Μοντιέλ (Σεβίλη), Χερμάν Πετσέλα (Μπέτις), Μάρκος Ακούνια (Σεβίλη), Χουάν Φόιθ (Βιγιαρέαλ), Νάχουελ Μολίνα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ροντρίγκο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πάπου Γκόμες (Σεβίλλη), Γκούιντο Ροντρίγκες (Μπέτις), Άνχελ Κορέα (Aτλέτικο Μαδρίτης).

ΙΤΑΛΙΑ (4): Λεάντρο Παρέδες (Γιουβέντους), Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ), Άνχελ Ντι Μαρία (Γιουβέντους) και Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα).

ΓΑΛΛΙΑ (2): Λιονέλ Μέσι (Παρί ΣΖ) και Νίκολας Ταλιαφίκο (Λιόν)

Άλλοι: Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ), Νίκο Οταμέντι (Μπενφίκα), Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα), Εζέκιελ Παλάσιος (Λεβερκούζεν), Τιάγκο Αλμάντα (Ατλέτικο Γιουνάιτεντ από MLS).

  • ΓΑΛΛΙΑ

ΑΓΓΛΙΑ (6): Αλφόνς Αρεόλα (Γουέστ Χαμ), Ουγκό Λιορίς (Τότεναμ), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ), Γουίλιαν Σαλίμπα (Άρσεναλ), Ραφαέλ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Γιουσούφ Φοφανά (Τσέλσι).

ΓΑΛΛΙΑ (5): Στιβ Μανταντά (Ρεν), Αξέλ Ντασί (Μονακό), Ματέο Γκεντουζί (Μαρσέιγ), Τζόρνταν Βερετού (Μαρσέιγ) και Κιλιάν Μπαπέ (Παρί ΣΖ).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (6): Λούκας Ερναντέζ (Μπάγερν), Μπενζαμέν Παβάρ (Μπάγερν Μονάχου), Νταγιότ Ουπαμεκανό (Μπάγερν), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκους Τιράμ (Ντόρτμουντ) και Ραντάλ Κόλο Μουανί (Άϊντραχτ Φρανκφούρτης).

ΙΣΠΑΝΙΑ (6): Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Ζυλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Εντουαρντό Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης), Ορελιέν Τσουαμένι (Ρεάλ Μαδρίτης), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα) και Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης).

ΙΤΑΛΙΑ (3): Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους) και Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν).

  • ΣΥΝΟΛΟ

Από τους 52 παίκτες προηγείται η Ισπανία με 16 εκπροσώπους. Στη δεύτερη θέση είναι η Αγγλία με 11, ενώ στη συνέχεια ισοβαθμούν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία με 7 παίκτες.

Όσον αφορά τους συλλόγους, οι δύο με τις περισσότερες συμμετοχές είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου, αμφότερες με τέσσερις παίκτες. Ακολουθούν με τρεις: Σεβίλλη, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντόχα, Qatar – Μπουένος Άιρες, Argentina

Η Κροατία για άλλη μία φορά στην τρίτη θέση στο Μουντιάλ: Nίκη στον μικρό τελικό απέναντι στο εκπληκτικό Μαρόκο με 2-1 [βίντεο]  

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: