«Μας έχουν για σφάξιμο, πού ειναι οι πύραυλοι που καυχιόταν ο Πούτιν;»: Στα χέρια των Ουκρανών συνομιλίες απελπισμένων Ρώσων στρατιωτών

FILE PHOTO: Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στο χωριό Καμιάνκα κοντά στο Χάρκοβο. στις 13 Δεκεμβρίου 2022. ΕPA, SERGIY KOZLOV




Σκηνικό αποδιοργάνωσης αν όχι χάους, ερασιτεχνισμοί και σοβιετικού στυλ, αναποτελεσματική διοίκηση αποκαλύπτουν οι νέες υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και οικείων τους τις οποίες δημοσιεύει ο Guardian αποδεικνύοντας ότι η κακοσχεδιασμένη πολεμική μηχανή του Πούτιν που έχει ουσιαστικά αφήσει στη τύχη τους χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.

Στην πρώτη γραμμή, κοντά στην πόλη Lyman της ανατολικής Ουκρανίας, στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 15.10, ένας Ρώσος στρατιώτης ονόματι Andrey αποφασίζει να αγνοήσει τις εντολές των ανωτέρων του και να τηλεφωνήσει στη μητέρα του με ένα κρυφό κινητό τηλέφωνο.

«Κανείς δεν μας ταΐζει τίποτα, μαμά», παραπονείται. «Η προμήθειά μας είναι σκατά, για να είμαι ειλικρινής. Τραβάμε νερό από λακκούβες, μετά το στραγγίζουμε και το πίνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι το Lyman, που καταλήφθηκε από τους Ρώσους τον Μάιο, απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Οκτώβριο.

Δύο μέρες προτού ο Αντρέι κάνει αυτό το τηλεφώνημα στο σπίτι του, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «επιτέλους» αρχίσει να βάλουν κατά των ουκρανικών θέσεεων με βόμβες φωσφόρου, λέει στη μητέρα του, αλλά οι υποσχέσεις για πυρομαχικά που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη μάχη δεν είχαν ακόμη φθάσει.

Προσεύχομαι, μαμά

«Πού είναι οι πύραυλοι για τους οποίους καυχιόταν ο Πούτιν;» ρωτά ο στρατιώτης. «Υπάρχει ένα πολυώροφο κτίριο ακριβώς μπροστά μας. Οι στρατιώτες μας δεν μπορούν να το χτυπήσουν. Χρειαζόμαστε έναν πύραυλο κρουζ Caliber και αυτό είναι».

Ο Αντρέι διαβεβαιώνει τη μητέρα του, η οποία ζει στην Κοστρόμα, μια πόλη 310 μίλια βορειοανατολικά της Μόσχας, ότι ειναι καλά. «Πάντα λέω προσευχές μαμά», είπε. «Κάθε πρωί».

Φαίνεται ότι οι προσευχές του παιδιού δεν εισακούστηκαν. Όταν ο Guardian επικοινώνησε με τη μητέρα του, εκείνη είπε ότι ο γιος της δεν ήταν μαζί της, προτού ξεσπάσει σε κλάματα και κλείσει το τηλέφωνο.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ στρατιώτη και μητέρας, η οποία διήρκεσε πέντε λεπτά και 26 δευτερόλεπτα, ήρθε στο φως ύστερα από υποκλοπή εκ μέρους του ουκρανικού στρατού, η οποία μεταβιβάστηκε στην βρετανική εφημερίδα.

Στον Guardian κοινοποιήθηκε επίσης μια συνομιλία από στις 6 Νοεμβρίου μεταξύ ενός πατέρα και των συναδέλφων του γιου του, Αντρέι, ο οποίος είχε σκοτωθεί υπηρετώντας στην 35η ταξιαρχία.

Ούτε ενισχύσεις, ούτε επικοινωνία

«Ενισχύσεις: όχι. επικοινωνία: όχι», απάντησε ένας στρατιώτης σε ερωτήσεις του πενθούντος γονέως σχετικά με την κατάσταση των ανδρών που είχαν επιζήσει από μια ουκρανική επίθεση . «Μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε. Διαφορετικά, μπορεί να μας πυροβολήσουν».

Σε μια τρίτη υποκλοπή, χρονβολογουμένη την 26η Οκτωβρίου, ένας στρατιώτης στην περιοχή του Ντόνετσκ λέει στη γυναίκα του ότι είχε δραπετεύσει μαζί με άλλους τρεις από την αιματοχυσία και σκεφτόταν να παραδοθεί. «Είμαι σε έναν υπνόσακο, όλο βρεγμένος, βήχω, γενικά γαμημένος», είπε. «Μας έχουν για σφάξιμο

Οι κλήσεις αυτές είναι μερικές μόνο από τις χιλιάδες μεταξύ στρατιωτών ευρισκομένων στα χαρακώματα ή σε προκεχωρημένες θέσεις.

Κλήσεις που η Ουκρανική αντικατασκοπεία έχουν υποκλέψει, στην προσπάθεια να αποσπάσουν πληροφορίες ή, όπου υπάρχει αξία προπαγάνδας, απλά να δημοσιοποιηθούν.

Ερασιτέχνες

Στην πρώτη περίοδο του πολέμου, ήταν τέτοια η έλλειψη ασφάλειας γύρω από τις ρωσικές επικοινωνίες που οι συζητήσεις για θέματα στρατηγικής μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών άρχισαν να εντοπίζονται, ακόμη και από ερασιτέχνες, χάρη στη χρήση ανοιχτών ραδιοσυχνοτήτων από τον στρατό.

Ωστόσο αυτό είναι όλο και πιο σπάνιο πλέον.

Μια σειρά άρθρων στα μέσα ενημέρωσης που εξιστορούσαν τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα όπου φέρεται να πυροβολήθηκαν άμαχοι, και το όλο και πιο φτωχό ηθικό εντός του στρατού, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι στρατιώτες  να ταραχθούν και να κάνουν πιο παράτολμες κινήσεις.

Πολλοί στρατιώτες έφεραν κινητά τηλέφωνα στην πρώτη γραμμή και ήθελαν να μιλήσουν με τις οικογένειές τους, είτε υπεκλάπησαν καθώς το σήμα τους περνούσε από κάποιον ουκρανικό πάροχο τηλεπικοινωνιών είτε υπεκλάπησαν «από αέρος».

Η τεράστια κλίμακα των κλήσεων που γίνονται από στρατιώτες παρέχει, ωστόσο, μια πολύ σαφή εικόνα για τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο της άμυνας του Κρεμλίνου που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

iPhone ή… Yoto;

«Η ασφάλεια ήταν πάντα ένα χάος, τόσο στον στρατό όσο και μεταξύ των αξιωματούχων της άμυνας», είπε η πηγή. «Για παράδειγμα, το 2013 προσπάθησαν να ζητήσουν από όλο το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας να αντικαταστήσουν τα iPhone μας με smartphones Yoto ρωσικής κατασκευής.

«Όμως όλοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το iPhone ως δεύτερο κινητό γιατί ήταν πολύ καλύτερο. Kρατούσαμε απλώς το iPhone στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου για χρήση όταν επιστρέφαμε από τη δουλειά. Στο τέλος το υπουργείο τα παράτησε και σταμάτησε να νοιάζεται. Εάν η κορυφή δεν παίρνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια, πώς μπορείτε να περιμένετε πειθαρχία στον τακτικό στρατό;» διερωτάται η πηγή.

Οι επίστρατοι επέτειναν την αποδιοργάνωση

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική κινητοποίηση» 300.000 εφέδρων και «όσων έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία».

Ο πρώην Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι αυτό το μόνο που κατάφερε ήταν  να επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας. «Οι στρατιώτες παρακολουθούν ένα γρήγορο μάθημα για το πώς να μην δίνουν ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά το όλο πράγμα είναι κυρίως για σόου», είπε ο αξιωματούχος. «Οι διοικητές προσποιούνται ότι διδάσκουν και οι στρατιώτες προσποιούνται ότι ακούν.

«Ακόμα και τώρα, βλέπουμε ότι οι στρατιώτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να λένε στις γυναίκες και τις μητέρες τους για τον πόλεμο, εκθέτοντας μερικές φορές την τοποθεσία τους.

«Απλώς δεν υπάρχει πειθαρχία και θα χειροτερέψει τώρα που έχουν κινητοποιήσει 300.000 άνθρβποι που μετά βίας έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν. Οι επίστρατοι φοβούνται να βρεθούν σε εμπόλεμη ζώνη και, φυσικά, θα προσπαθούν πάντα να τηλεφωνούν σπίτι τους».

Αντιθέτως, ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος για χρόνια επωφελήθηκε από εκπαίδευση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, δεν είναι επιρρεπής σε τέτοιας ευρείας κλίμακας διάχυση πληροφοριών.

Ο πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε ότι ο Πούτιν έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι ο στρατός του είχε απόλυτη ανάγκη εκσυγχρονισμού και ότι το μοντέλο σοβιετικού στυλ από πάνω προς τα κάτω δεν ήταν κατάλληλο για τον σκοπό του.

«Το δόγμα του στρατού βασίζεται στην τιμωρία, έτσι οι στρατιώτες τιμωρούνται εάν τα θαλασσώσουν, αλλά κανείς δεν προσπαθεί να τους εμποδίσει να δώσουν πληροφορίες εξαρχής», είπε η πηγή. «Και Τα πασαλείματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν έως ότου αλλάξει όλη η φιλοσοφία».

Με πληροφορίες από Guardian

Στην πρώτη γραμμή αιφνιδιαστικά ο Ζελένσκι: Στο “λουτρό αίματος” της Μπαχμούτ * Επί μήνες οι μισθοφόροι Wagner μάταια πολεμούν να την καταλάβουν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: