Οι προεδρικοί υποψήφιοι στην Κύπρο συνεχίζουν αδιάκοπα τον προεκλογικό αγώνα: Ο πρώτος γύρος στις 5 Φεβρουαρίου 2023

Ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι τους συνέχισαν και χθες Πέμπτη τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και δραστηριότητες, με συναντήσεις, δηλώσεις και ανακοινώσεις για διάφορα θέματα, που απασχολούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το Κυπριακό και την επικαιρότητα.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και η προετοιμασία για ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Κωνσταντίνου, να ενημερώνει την Πέμπτη υποψηφίους ή εκπροσώπους τους για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και άλλες διαδικασίες, που σχετίζονται με τις εκλογές.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και ο δεύτερος, εφόσον δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, στις 12 Φεβρουαρίου.

Τρεις είναι οι σημαντικές ημερομηνίες που προηγούνται στο πλαίσιο του οδοιπορικού των εκλογών. Η 23η Δεκεμβρίου 2022 οπότε θα εκδοθεί το Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για προκήρυξη των εκλογών, η 27η Δεκεμβρίου 2022 ημέρα κατά την οποία λήγει η διορία για υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και για υποβολή δηλώσεων για τη ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού και η 5η Ιανουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε συγκέντρωση στήριξης της υποψηφιότητάς του στον Στρόβολο είπε πως «ο κυπριακός λαός έχει αξιοπρέπεια και εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να εξαγοράσουμε συνειδήσεις, δεν θα λαϊκίσουμε με αφορμή την προεκλογική εκστρατεία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εφόσον οι πολίτες του δώσουν τη λαϊκή εντολή θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ενότητας και της συνεργασίας, τείνοντας χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα επιδείξουν και την ανάλογη υπευθυνότητα.

«Εμείς, δεν θα επενδύσουμε στον φόβο για τα δήθεν αρνητικά που έρχονται για να εξασφαλίσουμε την ψήφο του Κυπριακού λαού και την ίδια ώρα να εξαγγέλλουμε ξαφνικά καθημερινά παροχές, που διερωτώμαι πραγματικά, όπως και ο Κυπριακός λαός, γιατί δεν προτάθηκαν τόσο καιρό; Μήπως δεν ήταν προβλήματα τόσο καιρό;», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες μέρες, βιώνουμε ένα φαινόμενο το οποίο ανάμεσα σε άλλα δεικνύει μια υποτιμητική προσέγγιση για την κοινωνία από κάποιους ότι δήθεν ο Κυπριακός λαός πιστεύει οτιδήποτε του σερβίρουν.

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία  γιατί πρώτα και πάνω από όλα τη σεβόμαστε» τόνισε.

Υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη μίλησαν στη συγκέντρωση ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου.

  • ΕΩΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΒΕΡΩΦ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε την Πέμπτη ότι από το 2024 θα αποκατασταθούν πλήρως τα ωφελήματα και τα δικαιώματα που είχαν οι πολύτεκνοι πριν από το 2013.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αποκατασταθούν πλήρως οι αποκοπές σε μισθούς και συντάξεις και “θεωρώ, και αυτό μοιράστηκα με την Οργάνωση των Πολυτέκνων, ότι το 2024 θα είναι το έτος που θα αποκατασταθούν πλήρως τα ωφελήματα και τα δικαιώματα που είχαν οι πολύτεκνοι πριν από το 2013”.

«Είμαστε ένας τόπος που πέραν των άλλων προβλημάτων αντιμετωπίζουμε και πρόβλημα δημογραφίας. Άρα πρέπει να στηρίξουμε από τη μια τους σημερινούς πολύτεκνους αλλά και με σημαντικά κίνητρα να δούμε πώς λύνουμε το σημαντικό πρόβλημα με το δημογραφικό», είπε.

Είπε πως δεν θέλουμε μια Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες γερασμένη, αλλά δήλωσε «θέλουμε μια Κύπρο με τεράστιες δυνατότητες και η υπογεννητικότητα δεν βοηθά στο να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι μετά από 10 χρόνια και 50 μέρες πριν τις εκλογές ο Αβέρωφ Νεοφύτου θυμήθηκε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κουρεμένους.

Όπως ανέφερε είναι ο ίδιος ο Συναγερμός, που επέβαλε την άδικη πρόνοια που στερεί τη μικρή σύνταξη από όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Συναγερμού – η κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη δηλαδή – θα πρέπει να απαντήσει πρώτα τι χειροπιαστό έκανε εδώ και δέκα χρόνια σχετικά με τους κουρεμένους και τους κατόχους αξιογράφων.

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γραμματείας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), κατά τη διάρκεια της οποίας εξελίχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για την ποιοτική ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για την υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, ο οποίος θα έχει βάθος και διάρκεια και θα εκπονηθεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Υπογραμμίστηκε, παράλληλα, η επιθυμία για σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των αγορών και μείωσης της εξάρτησης από τις αγορές της Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ την ίδια ώρα, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα μεταφοράς περισσότερων αρμοδιοτήτων, σε οριζόντιο επίπεδο, υπό το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και της αύξησης της αποδοτικότητας.

Επίσης, ο κ. Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με μέλη της Αρμένικης κοινότητας την Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου Αζέροι σταμάτησαν την κυκλοφορία στον μόνο δρόμο που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, έχει διακοπεί η γραμμή προμηθειών προς την περιοχή, όπως επίσης και η παροχή φυσικού αερίου, με πέραν των χίλιων ανθρώπων να έχουν αποκλειστεί.

Σε ανακοίνωσή του, το εκλογικό επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη αναφέρει ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρευρέθηκαν οι Ακόπ Καζαντζιάν, Πρόεδρος της Αρμένικης Επιτροπής Κύπρου και εκπρόσωπος του σωματείου ΑΥΜΑ, Ακόπ Μανουκιάν, εκπρόσωπος του κόμματος Τασνάκ Κύπρου και Άρτο Ταβιτιάν, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Χαμαζκαιν».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταδικάζοντας το γεγονός ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται η άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός».

Δεν θα επενδύσουμε στον φόβο, λέει ο Χριστοδουλίδης: Δεν θα εξαγοράσουμε συνειδήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: