Η ντροπιαστική διάλυση του ρωσικού στρατού φέρνει εράνους του ελέους, προπαγάνδα περί «ιερού πολέμου» και μαύρες λίστες αντιφρονούντων

FILE PHOTO: Women walk past a letter Z installation on display as part of decoration for Christmas and the New Year holidays in Moscow, Russia, 20 December 2022. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Mαθητές συγκεντρώνουν χρήματα για κάλτσες, μητέρες αγοράζουν χειμερινά ρούχα και υπνόσακους, κοινοτικές ομάδες συγκεντρώνουν δωρεές για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα στη Ρωσία σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN,γεγονός που αποκαλύπτει πολλά και για τη δυναμική της ρωσικής οικονομίας αλλά και για τα επίπεδα απειλούμενης διάλυσης του ρωσικού στρατού.

Τα στρατεύματα παραπονούνται  για ελλείψεις έλλειψη βασικού εξοπλισμού – και το μήνυμα έφτασε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή που ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι τα προβλήματα με τον ανεφοδιασμό των νέων στρατευμάτων ξεπερνιούνται, το Κρεμλίνο εντείνει την πίεση σε όσους τολμούν να παραπονεθούν – και αποδίδει στην εισβολή στην Ουκρανία υπαρξιακές διαστάσεις.

Ο ίδιος ο Πούτιν πραγματοποίησε μια καλά χορογραφημένη συνάντηση με τις οικογένειες των στρατιωτών στο Κρεμλίνο στα τέλη Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά τη μερική επιστράτευση. Αλλά όσοι παρευρέθηκαν επελέγησαν προσεκτικά για να διασφαλιστεί ο υποστηρικτικός τόνος τους.

Ελλείψεις στα πάντα

Τοπικές εκστρατείες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για στρατιώτες βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στη Ρωσία όσο και στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία. Μία από τις εκστρατείες που ονομάζεται «Μαζί είναι πιο ζεστός» έχει συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 45.000 δολάρια) για να παράσχει βασικό εξοπλισμό και ρούχα για Ρώσους στρατιώτες.

Σε κανάλι του Telegram, τον περασμένο μήνα, ένας στρατιώτης με το σήμα κλήσης Kaluga έκανε έκκληση για βοήθεια προς την ομάδα του (74 άνδρες).

«Ήρθαν άνθρωποι  κουβαλώντας κουτιά και πακέτα με φάρμακα, ρούχα, μπότες ακόμα και δύο αναπηρικά καροτσάκια. Αλλά και είχαν αγοράσει: «Στολές, θερμικά εσώρουχα, κάλτσες, καπέλα, μπαλακλάβες, πουλόβερ, μπερέδες, γεννήτριες, power banks».

Ομοίως, σε κανάλι Telegram στο Αλτάι στη νότια Σιβηρία ανάρτησε: «Ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να συλλέξουμε ό,τι είναι πιο ζεστό για τους κινητοποιημένους. Εθελοντές στην Επικράτεια του Αλτάι ανακοίνωσαν τη συλλογή μπότες από τσόχα, μάλλινα πουλόβερ, γάντια και κασκόλ που θα σταλούν στο μέτωπο».

Στο Tambov, στην κεντρική Ρωσία, μαθητές της 8ης τάξης συγκέντρωσαν επίσης χρήματα για κάλτσες για τα στρατεύματα.

Ένα κανάλι Telegram δημοσίευσε: «Συνεχίζουμε να συλλέγουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα», λέγοντας ότι είχε δοκιμάσει γιλέκα κινεζικής κατασκευής. «Θέλουμε να αγοράσουμε έως και 50 σετ. Πρέπει να συγκεντρώσουμε 1 εκατομμύριο ρούβλια».

Ο Maxim Samorukov, συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, έγραψε στο περιοδικό Foreign Policy την περασμένη εβδομάδα: «Οι απλοί Ρώσοι αναμένεται να βοηθήσουν τους φίλους και τους συγγενείς τους που είχαν την ατυχία να επιστρατευτούν. Πράγματι, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καλύψουν τις ελλείψεις στις κρατικές διατάξεις από την τσέπη τους απλώς και μόνο για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο εξοπλισμός των νέων στρατιωτών– το Κρεμλίνο λέει ότι περίπου 150.000 έχουν ήδη αναπτυχθεί – ήταν μια πρόκληση για τις ρωσικές αλυσίδες εφοδιασμού που δεν ήταν ποτέ σούπερ σύγχρονες.

Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι μονάδες πρώτης γραμμής χρειάζονται ακόμη βοήθεια.

Σε ένα βίντεο που ανέβηκε πρόσφατα, Ρώσος στρατιώτης περικυκλωμένος από πέντε συμπολεμιστές του ανέφερε: «Ζούμε σε άθλιες συνθήκες… Δεν έχουμε καμία υλική υποστήριξη, τίποτα. Πήγαμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας.

«Δεν έχουμε σκηνές, τίποτα», πρόσθεσε.

Μια άλλη ομάδα ανδρών που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα από το Τομσκ, στη Σιβηρία, παραπονέθηκαν σε βίντεο που ανέβηκε στο YouTube λέγοντας τα εξής: «Ποτέ δεν κρατήσαμε πολυβόλο στα χέρια μας. Μόλις ήρθαμε σήμερα στο πεδίο βολής για να ρίξουμε χειροβομβίδες, αλλά δεν μπορέσαμε να το κάνουμε, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες χειροβομβίδες».

Πνίγουν κάθε φωνή

Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να υποδηλώνει ότι τα παράπονα από οικογένειες και στρατιώτες είναι αντιπατριωτικά.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πούτιν συνάντησε μητέρες στρατιωτών στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, αν και οι ανταλλαγές κατέστησαν σαφές ότι είχαν ελεγχθεί προσεκτικά. Δεν υπήρχε διαφωνία. Μια μητέρα μάλιστα μίλησε με περηφάνια για τον θάνατο του γιου της στην πρώτη γραμμή.

Όμως στη μάζωξη εκείνη δεν προσκλήθηκε μια οργάνωση που τιτλοφορείται Συμβούλιο Μητέρων και Συζύγων

Η αρχηγός της Όλγα Τσουκάνοβα άφησε μάλιστα αιχμές: «Οι μητέρες που είναι παρούσες θα κάνουν τις ‘σωστές’ ερωτήσεις που είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση, η αστυνομία βρήκε την Τσουκάνοβα και της έκανε έρευνα για ναρκωτικά. Σε μια δημοσιογράφο που ήταν μαζί της, τη Σβετλάνα Μπέλοβα, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ρούβλια (45 δολάρια) για διάδοση «εξτρεμιστικού υλικού». Το κανάλι κοινωνικής δικτύωσης VKontakte του ομίλου έχει ανασταλεί.

Μαύρες λίστες 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν δημιουργήσει μαύρη λίστα ανθρώπων «που δεν είναι αρκετά ενθουσιώδεις»

Σε πρακτικό επίπεδο, η ρωσική κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια να βελτιώσει τις γραμμές ανεφοδιασμού καταπνίγοντας παράλληλα τη διαφωνία.

Για το σκοπό αυτό, το άρθρο 207.3 του ρωσικού ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, έχει κινητοποιηθεί εναντίον όσων κατηγορούνται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον στρατό.

Αλλά το Κρεμλίνο επαναπροσδιορίζει επίσης τον λόγο του πολέμου: Το αφήγημα αποκτά χαρακτηριστικά «αποκάλυψης», κάτι σαν Ιερός Πόλεμος με «ιερείς» που σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης και γίνονται «μεγάλοι ήρωες» στα φιλορωσικά κανάλια στο Telegram.

Αρθρο του στο Foreign Affairs τον περρασμένο μήνα ανέφερε ότι παρά τις αποτυχίες και τις αστοχίες των τελευταίων 10 μηνών, ο Πούτιν έχει εντείνει την εμβέλειά του στην κοινωνία και την οικονομία.

«Οι απλοί Ρώσοι δεν θέλουν να σκέφτονται πολλά για ένα πιθανό δεύτερο κύμα επιστράτευσης».

«Η πρώτη επιστράτευση ήταν η κύρια πηγή δημόσιας δυσαρέσκειας και [οδήγησε σε] πλήρη κατάρρευση του ελέγχου πληροφοριών του Κρεμλίνου στο διαδίκτυο.

Τώρα, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να προσαρμοστούν… Μπορεί να ακούγονται λιγότερο ενθουσιώδεις για τον πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουν μια πραγματική ευκαιρία για πολιτική αλλαγή».

Με πληροφορίες από CNN

Άνοιγμα ή μπλόφα Πούτιν; Η Μόσχα θέλει τερματισμό του πολέμου το συντομότερο, όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με διπλωματία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: