Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μιχάλη Ιγνατίου: Εξαιρετικά χρήσιμες οι επισκέψεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Φωτογραφόα ΓΤΠ, PIO




Της ΜΥΡΤΩΣ ΖΑΜΠΑΡΤΑ*

Με αφορμή τα όσα περιγράφει ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου 2022, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να διευκρινίσει τα εξής:

Οι ενημερωτικές επισκέψεις δημοσιογράφων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών αποτελούν κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνονται από τις αντιπροσωπείες στα κράτη μέλη.

Είναι, όπως μας μεταφέρουν οι συμμετέχοντες από όλη την Ένωση, εξαιρετικά χρήσιμες και θα συνεχίσουν να φέρνουν όσο το δυνατόν περισσότερους δημοσιογράφους σε επαφή με τις πολιτικές και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κυπριακή Δημοκρατία διοργανώνει σε τακτική και ετήσια βάση τουλάχιστον τέσσερις ενημερωτικές επισκέψεις στις Βρυξέλλες που απευθύνονται στους εκπροσώπους του Τύπου, εκ των οποίων μια αμιγώς για τον περιφερειακό Τύπο, μια δικοινοτική και μια σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου και με αποδέκτες διευθυντές και αρχισυντάκτες των εθνικής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης.

  • Το 2022 και οι τέσσερις σχετικές διοργανώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και μετέφεραν στις Βρυξέλλες περί τους 25 συντάκτες, αρχισυντάκτες και διευθυντές των περισσότερων μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, η εκάστοτε πρόσκληση απευθύνεται στη διοίκηση των μέσων η οποία και επιλέγει τα πρόσωπα, ωστόσο παραμένει ανοιχτή σε όλους τους εν ενεργεία δημοσιογράφους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο έφερε σε επαφή τους απεσταλμένους με τους αρμόδιους λειτουργούς της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ώστε να καλυφθεί η πλέον επίκαιρη θεματολογία, η οποία και αυτή καθορίστηκε σε επαφή με τα μέσα.

Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν αρμοδίως για θέματα Υγείας, Οικονομίας, Εξωτερικής Πολικής, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου, Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, Ενεργειακής Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Μετανάστευσης και Πολιτικής Γειτονίας.

Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι με την ευκαιρία της μετάβασης στις Βρυξέλλες, η Αντιπροσωπεία μερίμνησε ώστε οι δημοσιογράφοι να συναντήσουν και εκπροσώπους της Δημοκρατίας στην έδρα των θεσμών, αλλά και να περιηγηθούν και να ενημερωθούν – σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ – για τη λειτουργία του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο μετέχουν οι κυβερνήσεις και αποτελεί τον πλέον σημαντικό συν-νομοθέτη, ο οποίος εξάλλου έχει και ορισμένες κατ’ αποκλειστικότητα αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα την εξωτερική πολιτική, θέμα που ως γνωστόν απαιτεί ομοφωνία.

Θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου και τα μέσα που δεν διαθέτουν διαπιστευμένους ανταποκριτές στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να διευκολύνονται, στα πλαίσια του εφικτού, να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις πολιτικές που συνδιαμορφώνονται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και ως προς αυτόν το σκοπό η μετάβαση στις Βρυξέλλες αποτελεί απαραίτητο εργαλείο.

Βεβαίως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να έχουν ούτε λόγο, ούτε μέριμνα στο να μεταδώσει ή όχι κάποιος εκπρόσωπος του Τύπου το αντικείμενο της ενημέρωσης.

Αυτό αποτελεί αποκλειστική απόφαση των δημοσιογράφων και των ίδιων των μέσων. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Τύπου μας έχουν μεταφέρει την ευαρέσκεια τους για την ποιότητα της ενημέρωσης που έλαβαν και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους έχει δημοσιευθεί ήδη στα μέσα.

* Μυρτώ Ζαμπάρτα
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ (ΕΔΩ)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η διαφθορά όχημα για να “σκοτώσουν” την γερασμένη Ε.Ε.: “Τρώνε” τους μικρούς για να σώσουν τους μεγάλους… Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ είναι δικαστές… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: