Για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της Κύπρου: Μήνυμα του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου

Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Φωτογραφία από το YouTube, από συνέντευξη στη δημοσιογράφο κα Χριστίνα Δημητρίου




Οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές είναι μια ιστορική στιγμή μεγάλης ευθύνης που καθορίζει εν πολλοίς το μέλλον της Εκκλησίας μας και της Πατρίδας μας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε μήνυμα του προς τους Ορθόδοξους πιστούς της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος διεκδικεί την εκλογή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της κυπριακής Εκκλησίας.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρει, πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες μετά από έντονη προσευχή και με αίσθημα υψηλής εκκλησιαστικής ευθύνης για να ψηφίσουμε Εκείνον που η χριστιανική μας συνείδηση μάς επιβάλλει.

Όλο το μήνυμα του ακολουθεί:

Αδελφοί μου,

η υποβολή της υποψηφιότητάς μου για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές αποτελεί την έκφραση του ηθικού μου χρέους απέναντι στην Ορθοδοξία, την Κύπρο και τον λαό μας.

Το μήνυμα που καθορίζει την απόφασή μου αυτή έγκειται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Εκκλησία είναι το καταφύγιο όλων μας. Η Εκκλησία είναι η ασπίδα για την Κύπρο, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να την διαφυλάξουμε, να την ενδυναμώσουμε και να την προασπίσουμε. Έχουμε αυτό το χρέος ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς των δοκιμασιών και των κρίσεων, που ταλανίζουν ολόκληρο τον κόσμο, και τη μικρή μας Πατρίδα, που υποφέρει κάτω από την μπότα του Αττίλα για 48 ολόκληρα χρόνια.

Γι’ αυτό και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την διατήρηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Πατρίδας μας! Αυτόν, άλλωστε, τον σωστικό ρόλο διαδραμάτισε με επιτυχία κατά τους οκτώ ασέληνους αιώνες της σκλαβιάς και της οδύνης. Και αυτή κράτησε το φρόνημα του λαού μας ελπιδοφόρο και υψηλό.

Αυτός είναι ο πυρήνας του δικού μου οράματος και αυτή θα είναι η προμετωπίδα, βάσει της οποίας θα εργαστούμε, αναδεικνύοντας, αφενός τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και αφετέρου τον ενεργό ρόλο και την επαγρύπνηση που οφείλει να έχει η Εκκλησία στην πνευματική, εθνική και υλική υποστήριξη προς το ποίμνιό μας.

Το όραμά μου για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου εκφράζεται μέσα από τις αξίες που ενστερνίζομαι και προάγω με τον βίο μου όλα τα χρόνια της πορείας μου, σε συνάρτηση με έναν δομημένο προγραμματισμό που θα διασφαλίζει τον ρόλο της Εκκλησίας δίπλα στον Άνθρωπο, του οποίου οι πνευματικές αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι ανάγκες παραμένουν σταθερές διαχρονικά.

Η επιστήμη και η τεχνολογική εξέλιξη συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και υπό αυτό το πρίσμα της συνεχούς εξέλιξης και των διαρκών μεταβολών η Εκκλησία καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις στα διλήμματα και ερωτήματα που συνεχώς ανακύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό των δεδομένων, πρωταρχική μου επιδίωξη αποτελεί η διατήρηση της παράδοσης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου μας, η οποία είναι μακραίωνη και σημαντική λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, που την κατέστησε από τα πρώιμα χρόνια της χριστιανικής διδασκαλίας, ως ένα κέντρο Χριστιανισμού και ένα εφαλτήριο διάδοσης του λόγου του Ευαγγελίου. Η παράδοση αυτή μπορεί να επαναφέρει την Εκκλησία μας σε αρχές και καρποφόρες πρακτικές προσέγγισης του ανθρώπου, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του απόλυτου σεβασμού της ελευθερίας του.

Οφείλουμε ως Εκκλησία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας έναντι του εθνικού μας θέματος. Επιβάλλεται να πρωτοστατήσουμε για την ηθική και εθνική θωράκιση του λαού μας και όλοι ενωμένοι να αγωνιστούμε σθεναρά, για να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς, να ελευθερώσουμε την κατεχόμενη Πατρίδα μας από τις ορδές του βάρβαρου κατακτητή, για να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της εθνικής μας παρουσίας στην Κύπρο.

Οφείλουμε, ακόμη, να εγκύψουμε, με πνεύμα ταπεινοφροσύνης και μαθητείας, στην Αγία Γραφή, και μέσα από τα θεόπνευστα κείμενά της, να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας για τους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας, διαφωτίζοντας το ποίμνιό μας μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, σε βασικότατα θέματα που αναφύονται ενώπιόν μας, όπως τα ποικίλα θέματα της βιοηθικής.

Μέσω της υποψηφιότητάς μου φιλοδοξώ να συνεχίσω και να ενισχύσω το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ακολουθώντας το ζηλευτό και αξιόλογο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπός μας Χρυσόστομος ο Β’, ο οποίος πρωτοστάτησε για τη στήριξη των ανθρώπων του τόπου μας.

Βασικός μου στόχος είναι να συνεισφέρουμε με κάθε μέσο στην ανακούφιση των νέων και των φοιτητών μας, παρέχοντας λύσεις που αφορούν στην αξιοπρεπή διαβίωση και τη στέγασή τους. Η Εκκλησία στηρίζεται στους νέους ανθρώπους και τη διάπλασή τους για να μπορέσει η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας να συνεχιστούν.

Όραμά μου είναι να διοικήσω δίκαια και αποτελεσματικά την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και να συνεργαστώ ομοθύμως τόσο με την εκκλησιαστική μας ηγεσία όσο και με την πολιτική για τα απαράγραπτα δίκαια του λαού μας και για να παραμείνει ο Ελληνισμός στον χώρο αυτό που ζει και αναπτύσσει τον ελληνοχριστιανικό του πολιτισμό από τα βάθη της ιστορίας του.

Η Κύπρος έχει ανάγκη ενός εκκλησιαστικού ηγέτη που να συνενώνει και να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Η κοινωνία έχει ανάγκη το πολυδιάστατο έργο της Εκκλησίας και έναν θρησκευτικό ηγέτη που να ενδυναμώσει τον πνευματικό της λόγο, να διευρύνει τη στήριξή της στις ευπαθείς ομάδες, στους νέους και στις νέες και να αποτελεί ένα σταθερό παράγοντα κοινωνικής ισορροπίας.

Οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές είναι μια ιστορική στιγμή μεγάλης ευθύνης που καθορίζει εν πολλοίς το μέλλον της Εκκλησίας μας και της Πατρίδας μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες μετά από έντονη προσευχή και με αίσθημα υψηλής εκκλησιαστικής ευθύνης για να ψηφίσουμε Εκείνον που η χριστιανική μας συνείδηση μάς επιβάλλει.

Σας χαιρετώ με τα αισθήματα της εν Κυρίω αγάπης μου, ευχόμενος ολοψύχως ό,τι βέλτιστο στην ζωή σας, στην οικογένειά σας, στην Εκκλησία μας και στην Πατρίδα μας.

Μετ’ ευχών εγκαρδίων

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Για Αρχιεπισκοπικές Εκλογές στην Κύπρο με πολιτικό διακύβευμα, ομιλεί η Deutsche Welle: Οι “Πατριαρχικοί” και οι άλλοι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: