Λέει στους τσαρλατάνους «ως εδώ και μη παρέκει» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Συνέντευξη-ποταμός στον Φιλελεύθερο: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»…

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Σαν ορμητικός ποταμός ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο» και στον Βάσο Βασιλείου με αφορμή το σεξουαλικό και οικονομικό σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Λέει στους τσαρλατάνους «ως εδώ και μη παρέκει» και τονίζει πως είναι αδιανόητος ο δελεασμός από χρήματα, απάτες ή ανηθικότητες. Υποδεικνύει ότι η Εκκλησία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ξεκαθαρίζει: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Όσον αφορά τις ευθύνες, είναι αφοπλιστικός: «Κι εγώ αν ευθύνομαι, να υποστώ τις συνέπειες». Σε περίπτωση που αμφισβητηθούν τεκμήρια δεν αποκλείει αποστολή τους ακόμη και στο εξωτερικό. Τάσσεται κατά των θαυμάτων «με ψύλλου πήδημα».

Αναφέρεται εμμέσως και στην Αγία Ζώνη την οποία δεν δέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή. Θεωρεί πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», αναφέρεται σε νοθεία της πίστης και αναγνωρίζει πως η σημερινή εικόνα της Εκκλησίας δεν την τιμά. Αποκαλύπτει δε, πως νύχτες ολόκληρες δεν έκλεισε μάτι.

Πίσω από όλα κρύβεται, λοιπόν, ο σατανάς; «Αν δεν δώσουμε χώρο στο σατανά, δεν θα κυριαρχήσει πάνω μας», απαντά.

  • -Πώς αισθάνεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για όσα σκανδαλιστικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Μονή Οσίου Αββακούμ;

Αν οι πολίτες αισθάνονται συγκλονισμένοι μια φορά εγώ το αισθάνομαι στο πολλαπλάσιο. Και σας διαβεβαιώ, ότι δεν κοιμήθηκα νύχτες ολόκληρες συνειδητοποιώντας την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την Εκκλησία στα μάτια των πιστών. Το ζήτημα τώρα είναι η σωστή διαχείριση του θέματος, η διαλεύκανση όλων των πτυχών και η τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την Εκκλησία.

  • -Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, πως αν η ιεραρχία της Εκκλησίας ακολουθούσε την πεπατημένη, θα μπορούσε να καταδικάσει τους δύο υπό κατηγορία αρχιμανδρίτες κάτι το οποίο θα οδηγούσε την υπόθεση να πέσει στα μαλακά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεχνούσαμε και αυτή την περίπτωση, όπως και άλλες, χωρίς σκανδαλισμό των πιστών.

Ναι, θα μπορούσε όντως η Εκκλησία να πράξει όπως έχετε περιγράψει και αυτή θα ήταν η πλέον ανώδυνη λύση και επιλογή. Όμως, αυτό θα σήμαινε ταυτοχρόνως, ότι κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, για να επαναληφθεί ίσως με άλλη μορφή και άλλους πρωταγωνιστές κάπου αλλού. Και τότε, δικαιολογημένα θα με ρωτούσατε, «γιατί Μακαριότατε δεν λάβατε μέτρα την ώρα που έπρεπε;» Θα υποδεικνύατε, ίσως, ότι στην Εκκλησία απλώς αλλάζουν πρόσωπα αλλά οι νοοτροπίες μένουν οι ίδιες.

Λοιπόν, προσωπικά ήθελα με τους χειρισμούς στην παρούσα υπόθεση, να στείλω και ένα μήνυμα στους πιστούς (και ας μου επιτραπεί να μιλήσω και εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών) και να τους διαβεβαιώσω, πως η Εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε και ισχύει το ότι ο καθένας κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει. Ήθελα να διαβεβαιώσω τους πιστούς, ότι οι εισφορές τους, τα χρήματα που δίνουν από το υστέρημα τους, δεν θα σκορπίζονται στους πέντε ανέμους. Ότι, ασκείται έλεγχος και ότι τα χρήματα της Εκκλησίας που είναι και δικά τους, θα χρησιμοποιούνται για αγαθοεργούς σκοπούς και βεβαίως για τη συντήρηση και λειτουργία ολόκληρου του οικοδομήματος και του έργου της Εκκλησίας. Και ακόμα ότι οι ηθικές παρεκτροπές στους κόλπους της Εκκλησίας δεν γίνονται αποδεκτές. Ότι τσαρλατανισμοί και απάτες με δήθεν θαύματα δεν βρίσκουν πια έδαφος και ανοχή από την ποιμαίνουσα Εκκλησία.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θυμήθηκε και την Κύπρο στο μήνυμα της για την 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα δεν λησμονεί την -για μισό αιώνα- τουρκική κατοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: