Για την υπόθεση του υποτιθέμενου θανάτου της προσφυγοπούλας στον Έβρο: Ρίχνουν τις ευθύνες στον Έλληνα ανταποκριτή του Spiegel

Ο δημοσιογράφος Τζόρτζ Χρηστίδης (αριστερά) σε συνέδριο στη Σαμοθράκη με την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τον Sever Maja, πρόεδρο του EFJ EUROPE. Φωτογραφία via Twitter from Renate Schroeder, @renatemargot




Το ρεπορτάζ του συντάκτη Philipp Bovermann στην επιφυλλίδα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Για καλό σκοπό» και υπότιτλο “Το SPIEGEL μεταδίδει από την Ελλάδα το θάνατο μιας προσφυγοπούλας –και κατόπιν γεννιούνται αμφιβολίες για την υπόθεση” αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στο τέλος μιας ιστορίας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου σε ένα μικρό νησί του ποταμού Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε μια περιορισμένη στρατιωτική περιοχή απρόσιτη για τους δημοσιογράφους, υπάρχει η υποψία για την εγκυρότητα του ρεπορτάζ του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού περιοδικού της Γερμανίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση Relotius, το SPIEGEL και δημοσιεύει πάλι ψεύτικες ιστορίες;

Προς το παρόν, αυτός που καλείται να λογοδοτήσει είναι ο Γιώργος Χρηστίδης, ο δημοσιογράφος του SPIEGEL στην Ελλάδα. Ένας εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός εξετάζει τα γεγονότα που ισχυρίζεται στο ρεπορτάζ του –και κυρίως το κατά πόσον υπάρχει το κορίτσι-πρόσφυγας Μαρία.

Το γεγονός και μόνο ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα θέτει υπό αμφισβήτηση το ρεπορτάζ και τον έλεγχο των στοιχείων από τους συντάκτες.

Ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε εκφράσει σε επιστολή του προς τον αρχισυντάκτη του SPIEGEL, Steffen Klusmann, αμφιβολίες για την ύπαρξη της Μαρίας. Επιπλέον, το όνομά της δεν εμφανίζεται σε λίστα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από το φερόμενο θάνατο του κοριτσιού.

Την ώρα που ο έλεγχος στο SPIEGEL συνεχίζεται, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές στην Ελλάδα διαμαρτύρονται ότι οι αμφιβολίες είναι αβάσιμες. Η εκστρατεία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να παρεμποδίσει το έργο των οργανώσεων αρωγής για τους πρόσφυγες και να υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου, υποστηρίζουν.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται μια ομάδα 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί το καλοκαίρι σε ένα νησί στον Έβρο, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η οργάνωση Human Rights 360.

Ο Χρηστίδης προφανώς έλαβε τις πληροφορίες του για την υποτιθέμενη Μαρία από την οργάνωση. Το ερώτημα πλέον είναι:

  • Τις αποδέχτηκε χωρίς να τις ελέγξει, χωρίς την υποχρεωτική επιβεβαίωσή τους από άλλες πηγές; Οι φορείς αυτοί εξακολουθούν να εκπροσωπούν ορισμένους από τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και τους γονείς της φερόμενης ως νεκρής Μαρίας.

Ο Μηταράκης γράφει στην επιστολή του προς την Αρχισυνταξία του SPIEGEL ότι οι γονείς δεν συνδράμουν τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης.

«Πλέον ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να γίνει εκταφή του σώματος της κόρης τους για μία αξιοπρεπή ταφή και ότι δεν θέλουν πλέον να συζητούν το θέμα». Ωστόσο, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι «εκ μέρους των γονέων της 5χρονης Μαρίας που ετάφη στο νησί αυτό και σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν έχει υποβληθεί αίτημα εκταφής στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές». (…)[

ΠΗΓΗ: Philipp Bovermann – Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Ο γερμανικός “πόλεμος” εναντίον των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζεται: Εξαρτάται από αυτούς το εμπάργκο πετρελαίου και οι κυρώσεις!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: