Ο γερμανικός “πόλεμος” εναντίον των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζεται: Εξαρτάται από αυτούς το εμπάργκο πετρελαίου και οι κυρώσεις!!!

Ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος. Φωτογραφία greeceinvestorguide.com




Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναμένουν ότι το εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των κερδών τους, γράφει σε ανταπόκριση του από τη Ρώμη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο δημοσιογράφος Christian Schubert.

Σημειώνει και τα εξής, μεταξύ των άλλων:

«Το εμπάργκο θα έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα: Εμείς οι πλοιοκτήτες θα γίνουμε πλουσιότεροι. Τα ναύλα, τα οποία ήδη εκτοξεύονται στα ύψη, θα αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα», δήλωσε ο Έλληνας εφοπλιστής Νικόλας Βερνίκος σε συνέντευξή του στη Liberation.

Οι Έλληνες εφοπλιστές σπανίως εκφράζονται δημοσίως. Δηλώσεις όπως αυτές του Βερνίκου, του επικεφαλής και βασικού ιδιοκτήτη του Ομίλου Εταιρειών Vernicos Maritime, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, είναι σπάνιες.

Για να έχουν αποτελέσματα τα νέα μέτρα, θα πρέπει να τα εφαρμόσουν και οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς με περισσότερα από 5.500 πλοία διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο. Από την αρχή του πολέμου έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ειδικά από τη στιγμή που αρκετοί ανταγωνιστές κρατήθηκαν μακριά. Εχθές τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται πλέον στην Ευρώπη δια θαλάσσης, ενώ σε δύο μήνες θα απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου, όπως το ντίζελ και η βενζίνη.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών και έτσι να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυση των πολεμικών ταμείων του Βλαντιμίρ ΠΟυτιν (Wladimir Putin), τέθηκε ταυτόχρονα σε ισχύ ένα ανώτατο όριο τιμών:

Κανένα πλοίο από την ΕΕ δεν επιτρέπεται να μεταφέρει σε τρίτες χώρες ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο έχει πουληθεί για περισσότερο από 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό αποφάσισαν οι χώρες του G-7 και η Αυστραλία. Το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να είναι πάντοτε τουλάχιστον 5% κάτω από την καθορισμένη μέση τιμή και θα προσαρμόζεται διαρκώς.

Ο Βερνίκος ανακοίνωσε ότι ο κλάδος του θα τηρήσει το εμπάργκο. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται κατά κανόνα σε οικογενειακές επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από έντονη αυτοπεποίθηση και δεν αρέσκονται στην υπαγόρευση όρων και περιορισμών.

«Ιστορικά οι Έλληνες πάντοτε σέβονταν τα μποϊκοτάζ που αποφάσιζε η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της», είπε ο Βερνίκος και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θα συμμορφωθούν και με «τους νέους όρους που θα ισχύουν από τις 5 Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, επέκρινε δριμύτατα το εμπάργκο, καθώς κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό. Μόνο οι «ταξιτζήδες της θάλασσας που πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει δουλειά» θα επωφεληθούν από αυτό.

Στην Ελλάδα πίσω από κλειστές πόρτες λέγεται ότι δεν θα συμμορφωθούν στο εμπάργκο όλοι οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Το πολύ-πολύ θα αλλάξουν οι διαδρομές.

«Ο μισός κόσμος δεν νοιάζεται καθόλου για το μποϊκοτάζ και δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία», προσθέτει ο Βερνίκος. Το πετρέλαιο θα μπορούσε «να αναμειγνύεται» σε χώρες που δεν υπόκεινται στο εμπάργκο. Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες μπορεί και να κάνουν ότι δεν κοιτάζουν πολύ προσεκτικά:

«Την ώρα που κανένας στον κόσμο, ούτε καν ο ΟΗΕ, δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το ενδεχόμενο της ανάμειξης του πετρελαίου, θα πρέπει οι Έλληνες πλοιοκτήτες να υποχρεωθούν να γίνουν Ηρακλής Πουαρό και να γνωρίζουν τί ακριβώς μεταφέρουν;», αναρωτήθηκε ο εφοπλιστής.

Διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί τους εφοπλιστές στη διεθνή σκηνή. Και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου έδωσαν μάχη εναντίον των προτάσεων για τον καθορισμό της τιμής περίπου στα 30 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο εισαγωγών, το οποίο επηρεάζει και τις ασφαλιστικές Υπηρεσίες, τίθεται πλέον σε ισχύ μετά από μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο που αποφασίστηκε τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις εταιρείες να προσαρμοστούν.

Εάν η Ρωσία δεν αποδεχτεί το ανώτατο όριο τιμών, όπως και ανακοινώθηκε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ενδέχεται να χάσουν σημαντικό μέρος της αγοράς τους.

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα πρέπει πλέον να προσαρμοστούν. Άλλωστε, πολλοί είναι ισχυροί και στη μεταφορά ξηρών φορτίων, όπως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας ή σιτηρά», δηλώνει η Ελληνίδα αναλύτρια θεμάτων Ναυτιλίας Μαρία Μπερτζελέτου.

Η Ρωσία φαίνεται πλέον πως αγοράζει κατά δεκάδες παλιά πετρελαιοφόρα για να μεταφέρει η ίδια το πετρέλαιο. Η χώρα έχει ήδη δημιουργήσει ένα «σκιώδη στόλο με περισσότερα από εκατό μεταχειρισμένα τάνκερ», έγραψαν οι Financial Times.

Τίτλος: «Εμπάργκο πετρελαίου: Όλα θα εξαρτηθούν από τους Έλληνες εφοπλιστές»
Υπότιτλος: «Οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα, μόνο εάν ο μεγαλύτερος στόλος δεξαμενόπλοιων στον κόσμο τις ακολουθήσει – Οι πλοιοκτήτες αναμένουν μεγαλύτερα κέρδη»

ΠΗΓΗ:  Frankfurter Allgemeine Zeitung – Christian Schubert από τη Ρώμη

Άλλο ένα κρούσμα Fake News; Το λάθος ενός εκ των προεδρικών υποψηφίων και ο “συγγραφέας” που αφαίρεσε σελίδες από τα βιβλία του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: