Φοβάται για τη ζωή του ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ μετά τις αποκαλύψεις για το Κρεμλίνο

epa07081012 Belingcat founder Eliot Higgins (L) and Belingcat’ s Christo Grozev Christo (R) prior to a press conference outside parliament in central London, Britain, 09 October 2018. Investigative website Bellingcat has identified the second suspect responsible for poisoning of the Skripals. Belingcat has disclosed that Alexander Mishkin is the second man who is alleged to have made the journey to Salisbury during the poisoning. EPA/ANDY RAIN




Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια «για εξηγήσεις» αφού η Μόσχα έθεσε τον Κρίστο Γκρόζεφ, Βούλγαρο πολίτη και εκτελεστικό διευθυντή του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, σε λίστα καταζητούμενων.

Ο Γκρόζεφ, ο επικεφαλής ερευνητής του Bellingcat στη Ρωσία, «καταζητείται με βάση άρθρο του Ποινικού Κώδικα», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το άρθρο αυτό.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί για εξηγήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αφού τα βασικά πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας ζήτησαν επίσημη στήριξη για τον Γκρόζεφ.

Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Ο Γκρόζεφ προκαλεί εδώ και χρόνια την οργή της Μόσχας με τις έρευνές του για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, τη δηλητηρίαση του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και τη συντριβή της πτήσης MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την ευθύνη για οποιαδήποτε από αυτές τις επιθέσεις.

Ο Γκρόζεφ, που κρατά μυστική την τοποθεσία όπου βρίσκεται για λόγους ασφαλείας, έχει δηλώσει ότι είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφους που μπαίνει στη ρωσική λίστα καταζητούμενων και είπε ότι είναι μια κίνηση για να αποτραπούν άλλοι δημοσιογράφοι από το ερευνήσουν τι συμβαίνει στη Ρωσία.

«Δεν έχω ιδέα επί ποιας βάσης το Κρεμλίνο με έθεσε στη ‘λίστα καταζητούμενών’ του…Κατά κάποιο τρόπο, δεν έχει σημασία –για χρόνια καθιστούν σαφές ότι τρομάζουν από τη δουλειά μας και δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να την εξαφανίσουν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τα πρόσφατα ρεπορτάζ του αφορούσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας χθες, Τετάρτη, στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV μέσω βιντεοσύνδεσης από άγνωστη τοποθεσία, ο Γκρόζεφ δήλωσε πως φοβάται για τη ζωή του και ότι κάποιος μπορεί να θέλει να πάρει την πρωτοβουλία για να κάνει τη «χάρη στο Κρεμλίνο» και να προσπαθήσει να τον εξουδετερώσει ή να τον απαγάγει.

Ο Γκρόζεφ δήλωσε ότι του έχει προσφερθεί βοήθεια από την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία και την Αυστρία, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Το γραφείο του Βούλγαρου προέδρου έχει δηλώσει ότι και η Σόφια λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά του.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΦ
Ελλάδα Αθήνα 

Ο ζόφος της Ρωσίας του Πούτιν: 20.000 πολιτικές συλλήψεις, 22 νέοι κατασταλτικοί νόμοι, 176 “ξένοι πράκτορες” το 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: