Ο ζόφος της Ρωσίας του Πούτιν: 20.000 πολιτικές συλλήψεις, 22 νέοι κατασταλτικοί νόμοι, 176 “ξένοι πράκτορες” το 2022

FILE PHOTO: Ρώσοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά της εισβολής στην Ουκρανία, στη Μόσχα. EPA, YURI KOCHETKOV




Η Ρωσία συνέλαβε τουλάχιστον 20.467 άτομα για πολιτικούς λόγους το 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του τέλους του έτους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την OVD-Info, έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους ρωσικούς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Τουλάχιστον 19.478 από αυτούς συνελήφθησαν επειδή μίλησαν ανοιχτά κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλες κρατήσεις έγιναν σε διαμαρτυρίες για τα οικολογικά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε διαμαρτυρίες ενάντια στον νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο που απαγορεύει την «LGBT προπαγάνδα».

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 45% όλων όσων κρατούνται επειδή εξέφρασαν αντιπολεμικές θέσεις.

  • Η Ρωσία ψήφισε συνολικά 22 νέους κατασταλτικούς νόμους το 2022 και υπήρχαν μόνο 29 ημέρες το χρόνο κατά τις οποίες δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις πολιτικής δίωξης, ανέφερε η OVD-Info. 

Εκτός από τις συλλήψεις και τις κρατήσεις, οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν επίσης να καταπολεμήσουν τη διαφωνία χαρακτηρίζοντας 176 οργανώσεις και άτομα ως «ξένους πράκτορες» – όρος της σοβιετικής εποχής που υποδηλώνει κατασκοπεία – και αναγνωρίζοντας 22 οντότητες ως «ανεπιθύμητες» – μια ετικέτα που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. 

Περισσότερες από 210.000 πηγές ανεξάρτητων διαδικτυακών πληροφοριών μπλοκαρίστηκαν από τη Ρωσία το 2022, σύμφωνα με το OVD-Info.

Ο φύλακας κατέγραψε επίσης τουλάχιστον 17 περιπτώσεις εξωδικαστικής δίωξης Ρώσων δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης τον Απρίλιο στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ, τον αρχισυντάκτη του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου Novaya Gazeta.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Νέα πυραυλική επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο: Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούν σε όλη την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: