Αποκαθίστανται μισθοί και συντάξεις στα προ περικοπών του 2012 επίπεδα στην Κύπρο – Για 86 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Πληρωμές με ευρώ pixabay.com




Φεύγει σε λίγες μέρες το 2022 και μαζί του θα πάρει τις αποκοπές στους μισθούς των εργαζόμενων της κρατικής μηχανής και των συντάξεων του δημοσίου.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2023, μπαίνει τέλος στο ψαλίδισμα των απολαβών που είχαν τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου 86 χιλ. εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με τον νέο χρόνο, ολοκληρώνεται το σχέδιο μερικής άρσης των αποκοπών. Με βάση τη συμφωνία κράτους και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ρύθμιση της σταδιακής μείωσης των υφιστάμενων αποκοπών ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2018 και μετέπειτα κάθε 1η του χρόνου αυτές μειώνονταν περαιτέρω, για να μηδενιστούν την 1η Ιανουαρίου του 2023. Για να εφαρμοστεί το σχέδιο, η Βουλή είχε εγκρίνει και σχετικό νομοσχέδιο. Βάσει του σχέδιού που εφαρμόζεται από το 2018, μέσω έξι δόσεων έγινε κλιμακωτή μείωση των αποκοπών οι οποίες το 2023 μηδενίζονται ακόμη και για τους υψηλόμισθους.

Του χρόνου από τον τερματισμό των αποκοπών θα επηρεαστούν κυρίως εργαζόμενοι με απολαβές άνω των  €2.001 τον μήνα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποκατασταθεί και οι μισθοί των πιο χαμηλόμισθων καθώς είχαν μηδενιστεί νωρίτερα οι αποκοπές. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2018 μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2023, εκτιμάται πως θα επιστραφεί στους εργαζόμενους συνολικό ποσό €265 εκατ. Κάθε χρόνο με την κλιμακωτή αποκατάσταση των απολαβών επιστρεφόταν στους επηρεαζόμενους γύρω στα €43 εκατ.

Υπενθυμίζεται πως, πρώτη φορά οι αποκοπές στους μισθούς, είχαν εφαρμοστεί περί τα τέλη του 2012 σε μια πρώτη προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών. Το συγκεκριμένο μέτρο, περιλαμβάνονταν στα 27 νομοσχέδια που είχε προωθήσει άρον- άρον η Κυβέρνηση Χριστόφια στη Βουλή, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές. Οι αποκοπές ήταν κλιμακωτές και είχαν αγγίξει  τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Αρχικά η κλιμακωτή μείωση των μισθών και των συντάξεων κυμαίνονταν από 6.5% έως 12.5% ενώ ακολουθήσε πρόσθετη κλιμακωτή μείωση από 0.8% μέχρι 2% με αποτέλεσμα αυτές να είναι από 0.8% μέχρι 14.5%. Τον Ιανουάριο του 2014, επιβλήθηκε 3% οριζόντια πρόσθετη αποκοπή μισθών και συντάξεων με αποτέλεσμα αυτές να κυμαίνονται από 3.8% μέχρι 17.5%.

Το ποσοστό που αποκόπτονταν  ήταν ανάλογα με το ύψος του μισθού, δηλαδή όσο πιο χαμηλές ήταν οι απολαβές των εργαζόμενων τόσο πιο μικρές ήταν οι αποκοπές. Επιπρόσθετα όσο πιο ψηλοί ήταν οι μισθοί τόσο μεγαλύτερες ήταν οι αποκοπές που γίνονταν. Παράλληλα οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κατέβαλλαν και έκτακτη εισφορά ή οποία ήταν από 0% μέχρι 3.5%.

Σημειώνεται πως του χρόνου, το κρατικό μισθολόγιο  θα είναι αυξημένο κατά 4.7%. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή, οι δαπάνες προσωπικού, οι συντάξεις και φιλοδωρήματα, θα ανέλθουν στα €3.19 δισ., σε σχέση με €3.04 δισ. το 2022. Η αύξηση του μισθολογίου, πέραν από τον τερματισμό των αποκοπών από τους απολαβές των εργαζόμενων της κρατικής μηχανής  οφείλεται και στην καταβολή της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων.

Με πληροφορίες από philenews.com 
Κύπρος Λευκωσία 

Τι αγοράζουν οι Κύπριοι μέσω διαδικτύου: Ρούχα, παπούτσια και fast food στην κορυφή των προτιμήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: