Τι αγοράζουν οι Κύπριοι μέσω διαδικτύου: Ρούχα, παπούτσια και fast food στην κορυφή των προτιμήσεων

Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay




Δεν υπάρχει σχεδόν νοικοκυριό που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 94%, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η χρήση του ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και το μορφωτικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα νοικοκυριά 2022, δείχνουν πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο οι Κύπριοι, τι αγοράζουν και τι παρακολουθούν.

Συγκεκριμένα, το 75,8% των ατόμων που παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρήγγειλαν ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ, ενώ το 71,8% παρήγγειλε και παρέλαβε προϊόντα και υπηρεσίες από εστιατόρια, αλυσίδες fast-food και υπηρεσίες εστίασης.

Το 34,5% των ατόμων παρήγγειλε αθλητικά είδη (εκτός αθλητικών ενδυμάτων) και το 30,6% παρήγγειλε υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα ή αξεσουάρ.

Ακολουθούν τρόφιμα ή ποτά από καταστήματα ή από προμηθευτές γευμάτων και καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή ευεξίας με 22,2% και 21,1% αντίστοιχα.

Οι πιο κοινές υπηρεσίες που αγοράζουν ή πληρώνουν συνδρομή τα άτομα μέσω Διαδικτύου, είναι ταινίες ή σειρές ως υπηρεσία συνεχούς ροής ή λήψη (download) (45,0%).

Η μουσική ως υπηρεσία συνεχούς ροής, τα διαδικτυακά παιχνίδια και το λογισμικό υπολογιστή ή άλλο λογισμικό ως λήψεις, ακολουθούν με 10,5%, 5,4% και 5,2% αντίστοιχα.

Το 13,4% των ατόμων που έκαναν παραγγελίες το πρώτο τρίμηνο του 2022 αγόρασαν ηλεκτρονικά εισιτήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις και το 12,4% για αθλητικές εκδηλώσεις.

Επίσης, το 10,6% έκανε ηλεκτρονικές συνδρομές στο διαδίκτυο ή σε συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς το πρώτο τρίμηνο του 2022, το 76,4% ανέφερε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει καμία από τις συσκευές ή συστήματα που συνδέονται με το διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς.

Το 11,9% χρησιμοποιούσε σύστημα συναγερμού σπιτιού, κάμερες ασφαλείας κ.λπ. τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο και το 11,4% χρησιμοποίησε οικιακές συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, όπως ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, ψυγεία, φούρνους, καφετιέρες.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Skype, Messenger, WhatsApp και Viber (91,9%), η πραγματοποίηση κλήσεων μέσω διαδικτύου (91,4%), η παρακολούθηση βίντεο από υπηρεσίες κοινής χρήσης (π.χ. YouTube) (88,6%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Facebook, twitter) (87,0%), η εύρεση πληροφοριών για αγαθά ή υπηρεσίες (81,6%), η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την υγεία (81,3%) και η ανάγνωση διαδικτυακών ειδήσεων / εφημερίδων / περιοδικών (78,5%).

Ακολουθούν η αποστολή / λήψη email και η διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών (Internet banking) με 72,9% και 71,4% αντίστοιχα.

Οι δραστηριότητες μάθησης στο διαδίκτυο αναφέρονται στη μάθηση για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή ιδιωτικούς σκοπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 1 στους πέντε χρήστες του διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 συμμετείχε σε κάποιου είδους δραστηριότητα μάθησης.

Το κύριο χαρακτηριστικό που θεωρείται σημαντικό κατά την αγορά smartphone, φορητών υπολογιστών κ.λπ. μέσω διαδικτύου το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η τιμή (88,5%).

Τα χαρακτηριστικά του σκληρού δίσκου, η ταχύτητα του επεξεργαστή και η ενεργειακή απόδοση της συσκευής ακολουθούν με 72,8% και 48,5% αντίστοιχα.

Ακολουθούν η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής της συσκευής με αγορά επιπλέον εγγύησης με 43,6% και ο οικολογικός σχεδιασμός της συσκευής με 43,2%

ΠΗΓΗ: philenews.com

Αλλάζει ο καιρός στην Κύπρο απο την Τρίτη: Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: