Ξένοι αξιωματουχοι έμειναν στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον: Οι Τούρκοι στη λίστα για να κερδίζουν επιρροή

FILE PHOTO: Ο Ιμπραίμ Καλίν με τον Χουλουσί Ακάρ (δεξιά) στο μπάρ του ξενοδοχείου Trump International. Φωτογραφία Hellas Journal




To τηλεοπτικό δίκτυα CNBC δημοσιεύει άρθρο της Anna Schecter με τίτλο Trump D.C. hotel receipts reveal $10,500-a-night rooms for foreign officials seeking to influence U.S. policy και θέμα την έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας της Αμερικανικής Βουλής για υπερβολικά έξοδα ξένων αξιωματούχων σε ξενοδοχεία του Trump κατά την περίοδο της Προεδρίας του.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Κίνας και της Μαλαισίας ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον, την ίδια στιγμή που προσπαθούσαν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής (House Committee on Oversight and Reform).

Η Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής Carolyn Maloney, περιέγραψε λεπτομερώς τα ευρήματα της Επιτροπής σε επιστολή που απέστειλε στη Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων (National Archives and Records Administration – NARA). Η Carolyn Maloney τόνισε ότι «Αυτά τα έγγραφα αμφισβητούν έντονα τον βαθμό στον οποίο ο Πρόεδρος Τrump καθοδηγήθηκε από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα κατά τη διάρκεια της θητείας του και όχι από το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Μεταξύ άλλων περιπτώσεων, αναφέρεται ότι τον Μάϊο του 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής, η Τουρκική Πρεσβεία ήταν ο χορηγός δύο διανυκτερεύσεων στο ξενοδοχείο του Trump, την περίοδο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.

Τα αρχεία του ξενοδοχείου δείχνουν ότι ο λογαριασμός με ονομασία ‘Αντιπροσωπεία Τουρκικής Πρεσβείας’ έκλεισε στις 9 Μάϊου 2017 και ένας άλλος λογαριασμός με ονομασία ‘Πρεσβεία της Τουρκίας’ έκλεισε την 23η Μάϊου 2017.

Τα αρχεία δεν δείχνουν το ποσό που ξόδεψε η Τουρκική Πρεσβεία στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, έδειξαν ότι ο λομπίστας της Τουρκίας και δωρητής του Trump, Brian Ballard, ξόδεψε 21.209 δολ για 37 συνολικά διανυκτερεύσεις την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017-Απριλίου 2018.

Σε δήλωσή του ο Ballard τόνισε ότι πριν αγοράσει μόνιμη κατοικία, έμενε σε διάφορα ξενοδοχεία της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου του Trump, σε λογικές τιμές της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Τουρκική Πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ: CNBC – άρθρο της Anna Schecter

Στο θέμα αναφέρεται η New York Post σε άρθρο της Caitlin Doornbos με τίτλο China, Saudis spent hundreds of thousands at Trump hotel: docs

Για την Τουρκία αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής Carolyn Maloney δήλωσε ότι η Τουρκική Πρεσβεία ήταν χορηγός δύο διανυκτερεύσεων την περίοδο επίσκεψης του Erdogan, όταν σημειώθηκε η επίθεση (των φρουρών του) σε Αμερικανούς διαδηλωτές.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά ίσως επηρέασαν την μεταγενέστερη – σύμφωνα με αναφορές – απόφαση του Trump να πιέσει το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να βάλει στο αρχείο την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και αποφυγής κυρώσεων της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Σύμφωνα με αρχεία, οι λομπίστες της Τουρκίας ξόδεψαν πάνω από 86.000 δολάρια στα ξενοδοχεία του Trump, το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017-Απριλίου 2018.

Η Επιτροπή της Βουλής υπαινίχθηκε ότι ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σιωπή του Trump, όταν οι φρουροί του Erdogan επιτέθηκαν κατά Αμερικανών πολιτών, που διαδήλωναν κατά του τούρκου Προέδρου έξω από την τουρκική Πρεσβεία.

ΠΗΓΗ: New York Post – άρθρο της Caitlin Doornbos

Η Αθήνα θα πάρει τα F-35, ο Ερντογάν όχι: Συγκρίσεις και μελλοντικές προοπτικές για την Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας και Τουρκίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: