Η Αθήνα θα πάρει τα F-35, ο Ερντογάν όχι: Συγκρίσεις και μελλοντικές προοπτικές για την Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας και Τουρκίας

FILE PHOTO; Αμερικανικά μαχητικά F-35, στο αεροπλανοφόρο Tripoli. Φωτογραφία via Department of Defense 🇺🇸, @DeptofDefense




O ιστότοπος ‘19fortyfive’ δημοσιεύει άρθρο του Stavros Atlamazoglou με τίτλο Greece’s Air Force Is a Powerhouse (And It Could Get the F-35) το οποίο αναφέρεται στην καταγραφή των αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας και στο ιστορικό αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην ‘επόμενη ημέρα’ για τις αεροπορίες των δύο χωρών και στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 Lightning II.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι μια εκ των καλύτερων του ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες πιλότοι συνεχώς καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις σε ασκήσεις και Σχολεία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές συγκυρίες αναγκάζουν αυτήν την υψηλής ικανότητας αεροπορία του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει καθημερινά την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αν και η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Στην συνέχεια, απαριθμεί και περιγράφει τους τύπους των συνολικά 219 πολεμικών αεροσκαφών, που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στην Πολεμική Αεροπορία θα προστεθούν 6 αεροσκάφη F-16 Block 72 (Viper) έως το τέλος του έτους. Επίσης, πιθανόν να προστεθούν άλλα 4 αεροσκάφη Rafale F3Rs. Συνολικά, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεργάζεται με την Lockheed Martin για την αναβάθμιση 83 F-16 στην έκδοση Viper, ενώ έχει παραγγείλει συνολικά 24 αεροσκάφη Rafale F3R.

Η προμήθεια των Rafale F3R ήταν μια απροσδόκητη αγορά από τον ελληνικό Στρατό και προέκυψε ως άμεση απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα την άνοιξη του 2019 και το καλοκαίρι του 2020. Η Άγκυρα αρχικά προσπάθησε να πλημμυρίσει την Ελλάδα με μετανάστες και στη συνέχεια πυροδότησε μια περιορισμένη στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο.

Αφού περιγράφει τα ήδη οπλισμού που μπορεί να φέρει το Rafale F3R, ο αρθρογράφος τονίζει ότι αυτό που καθιστά πραγματικά ‘φονικό’ το αεροσκάφος είναι ο μεγάλου βεληνεκούς πύραυλος αέρος-αέρος Meteor, που μπορεί να εγκλωβίσει και να κτυπήσει εχθρικό αεροσκάφος από απόσταση 90 μιλίων. Ο πύραυλος Meteor επιτρέπει στο Rafale F3R να πλήξει τον στόχο του, χωρίς να έχει εισέλθει το αεροσκάφος στην εμβέλεια των όπλων του αντιπάλου του.

Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική Μοίρα που πετάει τα Rafale F3R βρίσκεται στο αρχικό στάδιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει μέρος και όχι το σύνολο των αποστολών αναχαίτισης και πλήγματος κατά πλοίων.

Για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ο αρθρογράφος αναφέρει ότι διαθέτει 292 συνολικά αεροσκάφη, ήτοι 234 F-16 και 48 F-4 Phantom. Λόγω ηλικίας και έλλειψης ανταλλακτικών, μέρος μόνον των 48 F-4 Phantom είναι επιχειρησιακά.

Έπειτα από την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400, η Τουρκία έστειλε αίτημα για αγορά 40 F-16 Viper και αναβάθμισης 80 αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper. Ωστόσο το αίτημα αυτό συνάντησε την έντονη δικομματική αντίθεση στο Κογκρέσο, λόγω του αντιαμερικανισμού και της εν γένει αντιδυτικής συμπεριφοράς του τούρκου Προέδρου Erdogan.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι παρά τον μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, διότι έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχασε ένα σημαντικό αριθμό έμπειρων πιλότων και συντηρητών.

Επιπλέον, η δραματική επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κοστίσει ακριβά στην τουρκική αεροπορία όσον αφορά τα ανταλλακτικά. Ως αποτέλεσμα, μόνο ένα μέρος από τα 292 μαχητικά αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά. (Μερικά στοιχεία ανεβάζουν τον διαθέσιμο στόλο σε περίπου 150 μαχητικά αεροσκάφη, ή το 50% του συνόλου.) Για να αντισταθμίσει την έλλειψη αεροσκαφών η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει στραφεί στα μη επανδρωμένα TB2 Bayraktar.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι εκτός από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά Rafale F3R, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προσβλέπει και στην απόκτηση των 5ης γενιάς αεροσκαφών F-35. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιουνίου στην Ισπανία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα επίσημα εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για αγορά μίας Μοίρας 24 F-35A Lighting II, με προοπτική αγοράς άλλης μίας Μοίρας στο μέλλον.

Στην συνέχεια, ο Ελληνικός Στρατός έστειλε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Αμερικανικό Πεντάγωνο για τιμές και διαθεσιμότητα των F-35, ενώ ακολούθησε και η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στα Κεντρικά Γραφεία της Lockheed Martin και την γραμμή παραγωγής των F-35.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι τα F-35 Lightning II συνιστούν προτεραιότητα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Lockheed Martin και το Πεντάγωνο για την πιθανή απόκτησή του, που θα καταστήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία την μόνη στα Βαλκάνια και Αιγαίο, που θα διαθέτει το πλέον προηγμένο πολεμικό αεροσκάφος του κόσμου.

Επίσης ο Ελληνικός Στρατός προσπαθεί να πετύχει ποσοστό συμπαραγωγής του F-35 προς ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Stavros Atlamazoglou είναι βετεράνος του Ελληνικού Στρατού απόφοιτος του Παν/ου Johns Hopkins και δημοσιογράφος που ασχολείται με αμυντικά θέματα. Αρθρογραφεί στον ιστότοπο ‘1945’.

ΠΗΓΗ: ‘19fortyfive’ – Stavros Atlamazoglou

Η Κομισιόν τοποθετείται για την απαράδεκτη ανάμειξη του Μαργαρίτη Σχοινά στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: